Articol de Justin Gafiuc - Publicat marti, 06 octombrie 2020 17:18 / Actualizat marti, 06 octombrie 2020 18:48
Guvernul a aprobat pe 24 septembrie dosarul pentru construcția Sălii Polivalente din Brașov. Prețul a crescut de la o valoare estimată de 20 de milioane de euro în 2018 la 83 de milioane de euro azi. Aici intră banii pentru întregul complex de agrement, întins pe 12 hectare. Proiectul e controversat, urmând să se ridice pe un teren mlăștinos, pe locul fostului stadion Municipal, cu soluții de fundare mai costisitoare.
În vara lui 2018, estimările indicau un cost de 20 de milioane de euro. În primăvara lui 2020, înainte de pandemie, cifra a crescut la 46 milioane de euro. În luna iulie s-a ajuns la 70 de milioane de euro, iar august a venit cu nivelul și mai sus: 83 milioane de euro (404 milioane lei). Sumele ar trăda proiectul casei lui Făt-Frumos. E însă vorba despre noua Sală Polivalentă din Brașov (10.075 locuri), ajunsă în gestionarea Companiei Naționale de Investiții, după ce a trecut de autoritățile de sub Tâmpa. Guvernul a și aprobat dosarul în ședința din 24 septembrie.
Va „crește" un deal artificial
Complexul se va construi pe un spațiu de 12 hectare situat la ieșirea spre Sibiu, pe amplasamentul fostului stadion Municipal, demolat în 2008. Baza din cartierul Bartolomeu, destinată inclusiv găzduirii de concerte, conferințe, congrese sau alte activități culturale, va mai cuprinde zone verzi, alei pentru circulație pietonală și carosabilă, promenade, un amfiteatru, spații de servicii, un restaurant și o sală-soră de 1.158 locuri. Aceasta va putea fi utilizată pentru antrenamente, jocuri cu interes redus de public sau evenimente la scară mai mică.
Planul a ridicat însă din start controverse în materie de preț și de locație, fiindcă tot platoul se întinde pe un teren mlăștinos, după cum susțin specialiștii. Înseși soluțiile de construcție propuse de compania de arhitectură Dico&Țigănaș sunt adaptate pentru acest tip de sol, cu o "pădure" de piloni înfipți în pământ și ridicarea unui deal artificial spre a contracara tendința apei de a ieși la suprafață, ceea ce ar atrage complicațiile de rigoare pentru structura clădirii.
Mi-am făcut datoria de cetățean să informez la momentul respectiv despre problemele terenului din Bartolomeu. Cu banii pe care-i bagi acum în proiect cumpărai eventual un teren potrivit, făceai o fundație normală, ridicai complexul și-ți mai rămânea și ceva prin conturi
- Mihai Iacomir, geolog
„Baltă din timpul Imperiului Habsburgic"
În urmă cu circa trei ani, la solicitarea Ordinului Arhitecților din România-filiala Brașov, geologul Mihai Iacomir a efectuat un studiu amplu legat de terenul în cauză. Au rezultat o documentație stufoasă și concluzii abrupte.
„Harta iosefină, făcută de austrieci în timpul Imperiului Habsburgic, pe la 1760, indică la Brașov o baltă pe locul respectiv. Cimitirul Ștrenghi, care înseamnă loc cu izvoare, e pe un versant vecin, activ hidrologic. Curge apa prin pământ. Aceleași repere le avem și în documente similare ulterioare, până prin 1980. Suprafața de joc de pe vechiul stadion a avut dintotdeauna probleme din cauza solului mlăștinos. Prin urmare, nu e un teren propice pentru construcții. Sigur, se pot dezvolta acolo proiecte, dar cu costuri mai mari", spune Iacomir.
„Proiect împotriva naturii"
El subliniază că „va fi o construcție împotriva naturii, iar fenomenul nu se estompează în timp. Există imagini de prin 2012, după ce s-a dezafectat vechiul stadion. Excavațiile se umpluseră cu apă, a crescut stuf și au început să apară păsările migratoare". Ulterior, pentru a acoperi mica deltă născută la margine de Brașov, autoritățile au pus pe o parte din platou pietriș, care încă maschează pătura acvatică de dedesubt. Într-o parte a terenului mai există însă o perdea de stuf, care vorbește despre mâlul dinspre suprafață.
Iacomir semnalează că "la nici un kilometru distanță e o carieră de calcar, care se întinde pe vreo trei hectare, iar acolo s-ar fi putut face complexul pe un teren de fundare foarte bun și cu costuri mai mici. Iar dincoace, unde inclusiv Universitatea deține două hectare, se potrivea extraordinar o grădină acvatică, un parc superb, un centru didactic în natură, formidabil pentru copii". Și estimează că "proiectul de acum al sălii e, probabil, cu 50% mai scump din cauza terenului neprielnic".
Director CNI: „35% din preț nu ajunge în construcție"
Procentul e însă net diferit față de cel rostit de Adrian Cefalan, directorul de investiții de la CNI, unde dosarul sălii se află acum în lucru:„"Prețul a crescut cu maximum 4-5% din cauza solului aparte. Ar trebui să țineți cont că, de fapt, suma finală include, de exemplu, 19% TVA, 5% cota CNI, câte 1% pentru Inspectoratul de Stat în Construcții și servicii de dirigenție, 3% proiectarea, 10% cheltuieli diverse neprevăzute, așa încât circa 35% nu ajunge în construcție. Prin urmare, valoarea la care se va licita e undeva pe la 52-53 de milioane de euro. Și, din experiență vă spun, se va închide, probabil, pe la 47-48 de milioane. Ăștia sunt banii care intră efectiv în construcție și montaj".
„20 km de piloni forați, 280 de sonde pentru căldură"
Oficialul CNI explică valoarea mai ridicată: „E vorba și despre costuri pentru studii de fezabilitate, ridicări topografice, proiect, documentații pentru avize, amenajarea spațiului, inclusiv cu un amfiteatru în trepte pentru concerte sau activități în aer liber. De asemenea, vor fi băgați în pământ 20 de kilometri de piloni forați, care vor susține sala.
Vor exista 280 de sonde introduse la 50 de metri adâncime pentru pompe de căldură, care să ducă spre zero costurile de încălzire. Pe acoperiș vor fi panouri solare menite să ofere sălii independență energetică. Pardoseala se va schimba: una pentru concerte, alta pentru handbal sau baschet. Iar toate astea costă! Economia se va resimți în faza de exploatare. Trebuie să învățăm că nu se poate calitate cu bani puțini".
Pentru sala de la Brașov urmează să se emită o Hotărâre de Guvern, după care se va putea trece la faza de licitație/execuție.
Proiectantul: „E teren sensibil, dar există soluții să construiești și pe Marte"
În noiembrie 2019, când Consiliul Local Brașov a aprobat documentația pentru ridicarea complexului sportiv, la întrunire a participat și Șerban Țigănaș, reprezentantul biroului de arhitectură care gestionează proiectul de sub Tâmpa. A vorbit atunci despre situația specială a platoului propus de autoritățile transilvane: „Nu e nicio problemă de a realiza o construcție pe terenuri dificile. Tehnologiile moderne aduc soluții inclusiv pentru fundul mării sau pe Marte. E un teren sensibil, cu care brașovenii nu sunt obișnuiți, însă în sudul țării, de exemplu, terenurile de acest fel sunt foarte prezente. Costul e rezonabil în comparație cu alte obiective de genul acesta".
Sala Brașov: 959 E/mp. Stadion Ghencea: 760 E/mp
Din datele oferite de directorul de investiții al CNI, Adrian Cefalan, proiectul integral al complexului de la Brașov presupune un cost de 959 euro/mp față de 760 euro/mp, cât ajunge nivelul la noul stadion Ghencea (total: 93 milioane euro). Adică baza de sub Tâmpa e cu circa 20% mai scumpă sub aspectul acestor indicatori.
Oficialul oferă explicațiile: "La București nu avem amenajări exterioare pe 10 hectare, iar finisajele la un stadion presupun multe zone cu beton aparent și minime dotări. Asta se întâmplă, de exemplu, și la Steaua, cu excepția zonelor VIP, a lojelor, a spațiilor impuse de UEFA pentru oficiali și a viitoarelor birouri ale CSA, unde există finisaje de top, cu gresie Marazzi și mobilier de lux. În schimb, la o sală ai și finisaje interioare de altă factură, ca la un apartament".
«Dico&Țigănaș» a proiectat și sala de la Cluj. Acum, cu experiența de acolo și ținând cont de neajunsurile acelei construcții, pot folosi toate informațiile pentru a face un complex dus la următorul nivel la Brașov
- Adrian Cefalan, director investiții CNI
Știu că lângă complexul sportiv se construiește și un parking inteligent. În vecinătate e autogara, aproape va fi și noul aeroport. Terenul are acces facil, fiind la marginea orașului, la ieșirea spre Sibiu și calea Făgărașului. Dacă pui un asemenea proiect prin mijlocul orașului paralizezi tot dacă ai un eveniment
- Adrian Cefalan, director investiții CNI
3 milioane de eurova fi contribuția municipalității Brașov, diferența de 80 de milioane venind de la Ministerul Dezvoltării, prin CNI
Datele sălii din Brașov
- Suprafață construcții: 12.785 mp
- Spațiu verde: 19.051 mp
- Piste biciclete: 2.266 mp
- Locuri sală: 11.233 (10.075 principală, 1.158 secundară)
- Scaune VIPĂloje VIP: 384
- Parcare auto: 89 (74 subteran, 10 exterior, 2 autocare, 3 autocamioane)
- Parcare biciclete: 72
- Locuri presă: 51
- Panouri fotovoltaice: 1.472
- Termen de execuție: 36 luni
Unde se mai construiesc săli
- Oradea (5.000 locuri) – 20,5 milioane de euro
- Constanța (5.000 locuri) – 14 milioane de euro
Ce spune Primăria Brașov
"Alegerea terenului s-a făcut ținând cont de următorii factori:
Toată suprafața terenului este proprietatea municipiului Brașov.- Aceasta permite dezvoltarea unui parc sportiv, care să includă pe lângă sala polivalentă și alte facilități sportive și de petrecere a timpului liber.
Vecinătățile și posibilitatea de includere a proprietăților învecinate într-un proiect major dedicat sportului. Lângă acest teren sunt situate baza sportivă Brașovia și terenurile pe care Universitatea Transilvania își propune să le amenajeze în terenuri sportive.
Terenul este ușor accesibil din toate direcțiile de intrare în Brașov, prin intermediul ocolitoarei, este lângă terminalul operatorului de transport local și metropolitan, în apropierea unei autogări și a unei stații CFR
Lângă teren este prevăzută construirea unei parcări multietajate, cu aproximativ 700 de locuri. Municipalitatea a obținut finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, în valoare de peste 54 milioane de lei, pentru această investiție.
Municipalitatea nu deține un alt teren care să îndeplinească criteriile enumerate mai sus- Singurele modificări, aprobate de Consiliul Local, legate de valoarea inițială prevăzută în studiul de fezabilitate și momentul în care această investiție a fost introdusă în lista-sinteză a programului Săli de Sport de la CNI, se datorează includerii în valoarea proiectului nu doar a costurilor pentru construirea obiectivului, ci și a costurilor pentru amenajarea întregului parc sportiv, la care s-au adăugat și cotele specifice CNI
Citește și:
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!