Articol de Remus Dinu - Publicat marti, 23 iulie 2024 19:19 / Actualizat miercuri, 24 iulie 2024 02:01
Parisul trepidează în așteptarea startului Jocurilor Olimpice, a treia ediție găzduită de capitala Franței, după cele din 1900 și 1924. E o așteptare diferită față de cea din 2021, când pandemia a diminuat puțin din aura marelui eveniment planetar. Fără restricții și temeri epidemiologice, exceptând securitatea dusă la paroxism, lumea sportului e cu ochii pe câțiva dintre actorii principali prezenți la Jocurile de la Paris. Pe cine va sta, așadar, lumina reflectoarelor?
- Jocurile Olimpice de la Paris 2024 încep pe 26 iulie. Gazeta Sporturilor are 4 trimiși speciali - Luminița Paul, Roxana Fleșeru, Remus Dinu și fotoreporterul Raed Krishan - care vor oferi cele mai importante știri, reportaje și interviuri de la fața locului.
Nume cu adevărat uriașe ale sportului, de la Simone Biles și Eliud Kipchoge până la Mondo Duplantis și Novak Djokovic, sunt așteptate să exceleze la Paris în disciplinele pe care le reprezintă.
Pentru unii dintre ei e momentul reafirmării, pentru alții o nouă escală în căutarea gloriei absolute, în timp ce, în cazul marelui campion Novak Djokovic, o ultimă tentativă de a pune mâna pe aurul olimpic.
Pornind de la articolul publicat de olympics.com - intitulat „12 mari sportivi de urmărit la Paris 2024”, Gazeta Sporturilor publică o listă scurtă a sportivilor care vor fi pe buzele tuturor la Jocurile Olimpice.
1. Simone Biles a lăsat Tokyo și dubiile în urmă, țintește un nou aur olimpic
Americanca Simone Biles, 27 de ani, de patru ori medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, revine pe marile scene la Paris, după obstacolele întâmpinate în urmă cu trei ani, la Tokyo, când problemele de sănătate mintală au împiedicat-o să performeze la capacitate maximă.
În Japonia, legendara gimnastă era favorită să câștige minimum patru distincții de aur, însă estimările nu s-au materializat, Biles retrăgându-se din majoritatea finalelor în care trebuia să concureze.
Americanca s-a retras inițial din proba de sărituri, acuzând un atac de panică pe care l-ar fi simțit după o săritură cu aterizare nereușită. Dar Tokyo e departe și, cu un nou mindset, Simone Biles e gata pentru noi performanțe majore la Paris.
2. „Regele” LeBron James mai vrea un aur olimpic
La 39 de ani, „eternul” LeBron James se află în căutara celui de-al treilea aur olimpic, după cele cucerite la Beijing (2008) și Londra (2012). Va fi cea de-a patra prezență a uriașului de 2.06 m. la o ediție a Jocurilor Olimpice.
Într-o companie selectă, „flancat” de mai tinerii Steph Curry și Kevin Durant, LeBron James speră să aducă Statelor Unite cea de-a 17-a medalie de aur all-time la baschet masculin.
E, totodată, pentru prima oară când LeBron James va fi desemnat să fie purtătorul drapelului Statelor Unite la o Olimpiadă. Principalele rivale ale americanilor sunt Canada și Franța călăuzită de explozivul Victor Wembanyama.
3. Sha'Carri Richardson se ia la trântă cu recordurile și speră să ia aurul la 100 m.
Sha'Carri Richardson e debutantă la o ediție a Jocurilor Olimpice, dar sprintera americană vine la Paris cu un obiectiv bine conturat: cucerirea întâiului său aur olimpic.
Atleta în vârstă de 24 de ani, originară din Texas și medaliată cu aur în proba de 100 de metri de la Mondialele de la Budapesta de anul trecut, unde le-a învins pe consacratele Shericka Jackson și Shelly-Ann Fraser-Pryce, va căuta să-și consolideze statutul și să scrie o filă importantă de glorie în întrecerile de la Paris.
Jamaicana Shericka Jackson se anunță a fi contracandidata numărul unu a americancei, într-o continuare a bătăliei la baionetă de anul trecut.
4. Leon Marchand și aurul pe care Franța îl vrea cu orice preț
Leon Marchand, unul dintre numele în vogă din natație, cvintuplu campion mondial, e unul dintre numele așteptate să sclipească în întrecerile din La Defense Arena, unde România stă cu toții ochii pe David Popovici.
Înotătorul francez, cel care în 2023 reușea să bată recordul lui Michael Phelps în proba de 400 de metri mixt, va încerca să pună capăt secetei de 12 ani fără aur care urmărește Franța în competițiile olimpice de înot.
Sportivul din Toulouse, care se antrenează în SUA, este pregătit de legendarul Bob Bowman, cel care l-a antrenat și pe marele Michael Phelps.
5. Clarisse Agbegnenou, încă o medalie până la „infinit”
Judoka franceză Clarisse Agbegnenou, 31 de ani, e considerată a fi un veritabil etalon la categoria sub 63 kg.
Campioană olimpică la Tokyo, în urmă cu trei ani, Clarisse Agbegnenou și-a fixat un obiectiv măreț la Paris: cu o medalie de aur în competiția desfășurată acasă, ar deveni femeia cu cele mai multe distincții olimpice de aur din istoria judo-ului.
Ea mai deține în palmares șase titluri mondiale individuale, plus cinci campionate europene cucerite de-a lungul carierei.
6. Face Eliud Kipchoge „tripla” istorică?
Incontestabil, de numele lui Eliud Kipchoge sunt legate unele dintre cele mai mari performanțe din istoria probei de maraton.
Kenyanul medaliat cu aur la Rio de Janeiro și Tokyo e în căutarea unui record de-a dreptul istoric. Va avea oportunitatea de a deveni, la aproape 40 de ani, primul atlet din istorie care se impune în proba de maraton la trei ediții consecutive ale Jocurilor!
La egalitate cu etiopianul Abebe Bikila și cu neamțul Waldemar Cierpinski, Kipchoge se poate încununa la Paris drept cel mai performant alergător al tuturor timpurilor.
7. Unde se oprește „Mondo” Duplantis?
La 24 de ani, suedezul Armand „Mondo” Duplantis e deja pe culmile gloriei în proba de săritură cu prăjina, unde a stabilit recorduri mondiale pe bandă rulantă. Opt în total, în aer liber și indoor, începând din februarie 2020, 6,17 m, și până în aprilie 2024, 6,24 m. Pentru el, Parisul poate însemna noi borne inimaginabile, după ce a luat în premieră aurul olimpic la Tokyo.
8. Sun Yingsha și un record istoric al Chinei
O statistică impunătoare: Republica Populară Chineză n-a pierdut niciodată în istorie proba de simplu feminin de tenis de masă de la Jocurile Olimpice. Anul acesta, pe umerii numărului 1 mondial, Sun Yingsha, stau speranțele chinezilor că tradiția va merge mai departe.
În postura de campioană mondială, chinezoaica în vârstă de 23 de ani merge la Paris aflându-se în postura de mare favorită pentru medalia de aur. Sun Yingsha va concura și în proba pe echipe, alături de campioana olimpică de la Tokyo, Chen Meng, și de campioana mondială din 2021, Wang Manyu.
9. Neeraj Chopra și-a propus să ducă iarăși India pe cele mai înalte culmi
Campion olimpic la aruncarea cu sulița la ediția din 2020, marele campion indian Neeraj Chopra va încerca să-și apere titlul olimpic în competiția care se va desfășura într-un cadru de neratat, pe impunătorul Stade de France.
La Tokyo, Neeraj Chopra e cel care și-a adjudecat proba de aruncare a suliței, cu o reușită de 87,58 metri, o distanță pe care încearcă s-o depășească anul acesta la Paris. A fost singurul titlu al Indiei la Jocurile Olimpice 2020.
10. Vremea ei! Rayssa Leal, gata să se afirme la Paris
La doar 16 ani, Rayssa Leal e considerată senzația Braziliei la skateboarding, puștoiaca sud-americană reușind să-și adjudece deja un argint olimpic, cucerit la Tokyo, la începuturile adolescenței sale.
Acum, ținta următoare e consolidarea statutului pe care și l-a creat în ultimii ani. Principala sa rivală e britanica Sky Brown, cea care a luat bronzul în 2021. Arena unde se vor desfășura competițiile de skateboarding e amplasată în zona Place de la Concorde, un stabiliment istoric al Parisului.
11. Și Ariarne Titmus își pregătește asaltul în bazinul din La Defense
Înotătoarea australiană Ariarne Titmus, 23 de ani, a intrat în lumina reflectoarelor la Tokyo, când a câștigat aurul în proba de 400 de metri liber cu un timp record. A fost momentul în care antrenorul său, Dean Boxall, a devenit viral prin modul excentric în care a cucerit reușita elevei sale.
De atunci, au mai urmat alte recorduri mondiale, stabilite în probele de 200 m. și 400 m. liber. La Paris, va încerca să-și apere ambele titluri olimpice cucerite în ediția pandemică din 2021.
12. Novak Djokovic și medalia care-i lipsește
Novak Djokovic a doborât toate recordurile posibile în tenis, dominând cu ferocitate circuitul în ultimii 10-15 ani. Sârbul e lider în clasamentul titlurilor majore, a străpuns recordul de săptămâni petrecute pe primul loc, continuând să rămână un reper incontestabil chiar și la 37 de ani, împliniți în luna mai.
Însă Nole are o mare dorință neîndeplinită, un minus care-l zgândărește în orgoliu pe campionul din Belgrad. Nu a cucerit încă medalia olimpică de aur, într-o probă poate nu atât de populară și prestigioasă, dar esențială pentru CV-ul său și goana după perfecțiune ce-l caracterizează.
Djokovic aproape și-a sacrificat sezonul 2021 pentru acest obiectiv, dar a ratat până și bronzul la Tokyo, pierzând surprinzător meciul cu Pablo Carreno Busta pentru ultima treaptă a podiumului.
Singura sa distincție olimpică e bronzul din 2008, dar Djokovic țintește o medalie mult mai strălucitoare, în ceea ce va fi, mai mult ca sigur, ultima sa apariție la o ediție a Jocurilor Olimpice.
Turneul de tenis se va desfășura pe zgură, în complexul de la Roland Garros, unde sârbul s-a impus de trei ori până acum, ultima oară în 2023. Rivali îi sunt, în primul rând, Carlos Alcaraz și Jannik Sinner, creditați cu prima șansă la aur, dar și vechiul său rival, Rafael Nadal.
De 14 ori campion la Paris, ibericul va lua startul atât în proba de simplu, cât și cea de dublu, alături de compatriotul Alcaraz.
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!