Articol de Roxana Fleşeru, Luminița Paul - Publicat marti, 06 aprilie 2021 11:15 / Actualizat marti, 06 aprilie 2021 12:05
Marco Șovar, 16 ani, a câștigat la Cairo aurul mondial la cadeți. Un prim pas pe un drum lung și plin de provocări despre care vorbește Alexandru Chiculiță, antrenorul său de la Dinamo
Sportul românesc nu are în ultimii ani prea multe motive de bucurie, iar atunci când apare un aur mondial, indiferent de categoria de vârstă la care este obținut, fastul se ridică peste cote. Este și cazul performanței reușite de sabrerul Marco Șovar, care a cucerit duminică titlul mondial în întrecerea cadeților la sabie individual, acolo unde pot concura sportivi până la 17 ani.
Puștiul de la Dinamo a reușit o finală incredibilă în fața sud-coreeanului Junseong Park, revenind de la 7-11 și impunându-se cu 15-13. „Mă simt minunat, am muncit mult pentru acest rezultat. Merit medalia de aur! Nu am evoluat la cel mai bun nivel al meu în grupe, apoi m-am concentrat doar pe mine și nu pe ce se întâmplă în jurul meu", a spus Marco. La 16 ani, el are în fiecare zi antrenamente, care variază între două ore și două ore jumătate.
„O medalie la Jocurile Olimpice"
Antrenorul său de la club, Alexandru Chiculiță, un tehnician renumit care a ghidat pașii multor campioni, a privit de acasă realizările celui pe care-l îndrumă de patru ani. „E un băiat foarte talentat și muncitor, îi cam venise timpul, este la ultimul an de cadeți. Speram la acest titlu sau măcar la o medalie, dar greul de acum începe", spune Chiculiță, care a participat ca sportiv la trei ediții de JO, cucerind bronzul cu echipa de sabie în 1984.
Ce înseamnă acest greu? „Depinde de noi cum gestionăm această situație, pentru că la juniori este altceva, iar la seniori cu totul altă poveste. Noi tindem spre performanță înaltă, nu spre Mondialele de cadeți, el își dorește să ajungă la Jocurile Olimpice, să ia medalie acolo".
Mulți sportivi care au excelat la cadeți sau juniori, până la 20 de ani, se pierd pe drum, iar cauzele sunt multiple. „Una dintre situații este atunci când termină liceul și trebuie să opteze: merge mai mult pe drumul cu performanță sau pe drumul cu școală", explică antrenorul în vârstă de 60 ani.
Apoi continuă: „Problemă este că nu au niște stimulente care să le dea speranța că dacă fac performanță o să fie bine. Cel mai bun exemplu este Andrei Păștin de la Brașov, care a fost campion mondial de cadeți în urmă cu trei ani și acum, pentru că dă admitere la Facultatea de Medicină, a cam renunțat la scrimă, iar ca el sunt mulți".
Deplasarea prin sponsorizare
El adăugă că în trecut sportivii de la Steaua și Dinamo primeau grade și puteau face în continuare performanță, dar acum e altfel. „Și să-i aduci să participe la cadeți e greu, foarte mulți se lasă după capacitate, pentru că la 15-16 ani trebuie să participi la concursuri internaționale ca să ai un clasament cât mai bun și să mergi la Campionatele Mondiale, iar de cele mai multe ori plătesc părinții, nici măcar Steaua și Dinamo nu o mai pot face. E destul de dificil!", conchide Chiculiță.
Familia e extrem de importantă la acest nivel. "Spre exemplu, tatăl lui Marco a fost înotător de performanță și știe, de aceea a ținut să facă scrimă la nivel înalt. La mine a venit la 12 ani, pentru că taică-su l-a mutat în grupa mea", a spus tehnicianul. Antrenorul a dezvăluit și faptul că Marco a mers la Campionate Mondiale grație unei sponsorizări. „A mai fost pe la competiții internaționale, majoritatea pe sponsorizări, iar eu îmi plăteam singur deplasarea".
Chiculiță a explicat și de ce nu a fost lângă planșă la Cairo. „Regula federației pe care s-a mers și la aceste Mondiale este să facă deplasarea sportivul care este pe locul 1 la nivel național și antrenorul său, cu toate că și Nițu tot cu mine se pregătește de șase luni. Aici e paradoxul". Radu Nițu, numărul unu la cadeți la nivel național, care s-a oprit în "sferturi", este legitimat la clubul privat Riposta, iar cel care i-a însoțit este Constantin Sandu.
Mai multă atenție la bază
Pentru ca România să nu-l piardă pe Marco Șovar și pe alții ca el, antrenorul spune că e nevoie să se investească mai mult la nivelul cadeților și juniorilor. „Aici e problema sportului românesc, nu se investește deloc la acest nivel, de aceea copiii se pierd la 17 ani. Părintele spune, stai așa, mai bine faci medicina decât să faci sport, acolo te chinui șase ani și apoi nu te mai doare capul. La scrimă poate să iasă sau să nu iasă".
Apoi continuă: „Alții investesc mult mai mult decât la noi, degeaba COSR plătește echipele olimpice, e foarte bine că le plătește, bine ar fi ca MTS sau altcineva să se gândească mai jos, aici e problema. COSR ar vrea să plătească, dar nu are voie. Ne cârpim cum putem, dar nu mai merge cu cârpeală". Tehnicianul însă încheie optimist: „Marco are tot ce-i trebuie ca să ajungă în echipa națională. Grupa lui e bună, acum o să trecem la juniori și o să facem și acolo treabă, poate nu chiar din primul an, important însă este că avem sportivi care vin din urmă".
„Avem mulți copii în sală, problema este să-i ținem după 15 ani, ei vin la 8-10 ani, nu mai facem noi față, avem sală prea mică, prea puțini antrenori, dar apoi se pierd" - Alexandru Chiculiță
„O confirmare a faptului că muncește serios"
Rareș Dumitrescu, vicecampion olimpic și cel care l-a antrenat pe Andrei Păștin, medaliat cu aur la cadeți în 2018, vorbește despre ce înseamnă un astfel de rezultat pentru un tânăr
Rareș Dumitrescu, 37 de ani, pregătește echipa masculină de sabie, dar are în spate multă experiență, el a urcat pe toate podiumurile posibile la seniori, iar după retragere s-a dedicat antrenoratului. În 2018, a fost alături de Andrei Păștin atunci când acesta cucerea aurul la sabie individual, însă acum sportivul brașovean nu știe dacă va mai continua scrima. „După acel rezultat a avut participare la Jocurile Olimpice de Tineret la Buenos Aires, din păcate, din cauza pandemiei nu au mai fost competiții de juniori, iar anul acesta, din cauza unor probleme personale, a ales să nu participe la Campionatele Mondiale", explică Rareș.
Vicecampion olimpic în 2012 cu echipa de sabie, Rareș subliniază cât de greu este drumul mai departe. „La juniori poate nu e așa de grea trecerea, dar la seniori este foarte dificilă, durează câțiva ani. Trebuie gestionată într-un anumit fel, e important ca sportivii să-și dorească să meargă în același ritm de muncă și de sacrificiu, pentru că unii nu mai vor".
El adăugă că o astfel de medalie la 16-17 ani poate să-l încurajeze pe un sportiv. „E o confirmare a faptului că muncește serios, că nu o face degeaba și că drumul pe care a luat-o este cel bun". Sabia a avut în ultimul timp rezultate bune la Campionatele Mondiale, iar Dumitrescu încearcă să explice de ce. „Rezultate dovedesc că aceste cluburi departamentale încă își fac treaba foarte bine, și Andrei, și Marco sunt produse ale lui Dinamo, sunt de asemenea sportivi la Steaua foarte buni care fac rezultate. În general, cluburile private fac sport pentru bani, acesta este scopul lor, să aducă bani în asociație. Avem o grămadă de cluburi private la sabie, dar încă nu știu să fi dat un sportiv la lotul național, nu mai vorbim de medalii".
El continuă: „Undeva la 17-18 ani se opresc și merg sportivii spre școală. Nițu a fost o excepție, vorbim de cadeți acum, la juniori se pierd și apoi la seniori nu există. Fără cluburile mari, nu ar merge treaba, se vede la alte sporturi lipsa lor. La noi la scrimă încă e bine la Steaua și Dinamo și la cluburile municipale, fiindcă acolo mai avem noi pepinieră, e bine că încă funcționează pentru că altfel ar fi fost tragedie".
Nu există presiune
Rareș Dumitrescu spune că la scrimă antrenorii nu pun presiune pe cadeți și juniori să obțină rezultate. „La noi se tratează astfel lucrurile, copilul dacă nu e liniștit pe planșă, nu merge treaba. La nivel de cadeți, băieții sunt încă niște copii, iar dacă îi forțezi s-au blocat. Trebuie lăsați liberi, sunt obișnuiți cu munca, cu seriozitatea, dar să-și aleagă singuri acțiunile pe care le fac, să simtă bucurie când sunt pe planșă, să vină din interiorul lor dorința lor de câștig, nu să i-o impună antrenorul în fiecare zi pentru că atunci avem o problemă".
Integrat în echipa de seniori
George Dragomir, 22 de ani, este un exemplu al faptului că se poate ajunge în echipa de seniori. În 2019, el cucerea argintul la Campionatele Mondiale, la juniori, iar acum este în echipa de seniori. „E un tip extrem de serios, atent și care face lucrurile foarte bine, dar durează, până se integrează complet la seniori, e distanță mare, e nevoie de experiență, dar el își vede de treabă și suntem foarte mulțumiți de el", a spus Rareș
Un exemplu de urmat
Ana Maria Popescu este unul dintre sportivii care au reușit să nu se piardă pe drum. Spadasina, acum în vârstă de 36 de ani, a cucerit aurul la cadeți în 2001, apoi a făcut-o și la juniori în 2002 și în 2004. În 2002 ea a participat și la CM de seniori, unde a obținut bronzul. Foarte puțini sportivi reușesc să ajungă atât de repede la performanțe și să aibă o carieră atât de plină precum a Anei. În 2015, Alexandra Predescu urca pe primul loc la CM de cadeți, tot la spadă. Au trecut șase ani și pentru ea e greu acum să prindă un loc pe un tablou la o etapă de Cupă Mondială.
Medaliați cu aur la Campionatele Mondiale de cadeți
An | Sportiv | Armă |
2021 | Marco Șovar | sabie masculin |
2018 | Andrei Păștin | sabie masculin |
2015 | Alexandra Predescu | spadă feminin |
2003 | Andrei Radu | spadă individual |
2001 | Ana Maria Brânză | spadă feminin |
„E ca la un joc"
Florin Zalomir, vicecampion olimpic în 2012, dar și vicecampion mondial de juniori la sabie în 2000, descrie provocările trecerii la seniorat
Este unul dintre sabrerii care au trăit succesul precoce într-o carieră care s-a întins până la urmă pe o perioadă mult mai lungă. Florin s-a apucat de scrimă la 10 ani, la Iași, sub supravegherea antrenorului Iulian Bițucă, iar la 17 deja era medaliat cu bronz european la juniori la Bratislava. În 2000, devenea și vicecampion mondial la aceeași categorie de vârstă, în competiția găzduită de South Bend.
Doar un an mai târziu făcea saltul la seniori cu un bronz mondial cu echipa la Nîmes. „Orice trecere presupune o provocare pe toate planurile, tehnic, fizic, dar și psihic. Dintr-odată, te trezești la concursuri că îi întâlnești pe toți adversarii tăi de la juniori, alături de mult mai mulți alți sportivi, mai rodați. Nu mai ești acolo pe podium mereu. De altfel, sunt destul de puțini sportivi în scrimă care să aibă rezultate la seniori la vârste precoce", explică Zalomir, acum în vârstă de 40 de ani.
Psihic e cel mai dificil
„Ceea ce faci se transformă într-o provocare de zi cu zi. Să devii mai puternic, să accepți că victoriile nu mai vin atât de ușor, dar muncind zi de zi vezi că totul devine posibil și la seniori. E ca la un joc pe care începi să-l joci, vezi că ești bun, apoi vrei să încerci la nivelurile superioare, să testezi și acolo dacă poți de asemenea să fii între cei mai valoroși", detaliază el.
Ce a fost cel mai dificil pentru el în această tranziție? „Când faci trecerea, ai 20 de ani, așa că fizic ești OK, ai energie, vitalitate. Tehnic e clar că trebuie să îmbunătățești tot timpul, indiferent de vârstă, dar cel mai dificil e să te adaptezi din punct de vedere psihic", subliniază vicecampionul olimpic.
„Ai deseori în față adversari mai experimentați, care știu cum să gestioneze unele situații mult mai bine decât tine. E ceva ce însă capeți și tu, cu timpul", adaugă el. Sigur pe el la 28 de ani Scrima este unul dintre sporturile care tolerează, ba chiar favorizează cariere longevive, experiența având o greutate importantă, făcând chiar diferența în unele dueluri. „În cazul meu, pe la 28 de ani am început să mă simt sigur din acest punct de vedere, al experienței", spune Zalomir.
Reprezintă performanța la juniori o garanție pentru succesul la maturitatea sportivă? „Fiecare are drumul lui, nu știi de la zi la zi ce se poate întâmpla. Fiind un sport individual, vedem că oricând poate pierde numărul unu la numărul 60, spre exemplu", evidențiază cel care a fost antrenor al lotului național de sabie, iar acum lucrează cu Bianca Pascu, medaliată cu bronz mondial și european. „Rezultatele la juniori, cadeți, sunt importante, dar într-adevăr sunt și sportivi care nu pot face trecerea cu succes spre seniori, din diverse motive", conchide Zalomir. z
8 medaliiare Florin Zalomir în palmares la seniori, un argint olimpic, un aur și două bronzuri mondiale, un aur, două arginturi și un bronz european
Bronz pentru fete
Delegația României a cucerit, luni, a doua medalie la CM de la Cairo, grație echipei feminine de sabie, care a câștigat bronzul în întrecerea junioarelor. Ilinca Pantiş, Felicia Iacob, Mihaela Chiţu şi Maria Matei au trecut de Uzbekistan cu 45-44, de Franța cu 45-39, apoi în semifinale au cedat în fața SUA cu 42-45, iar în finala mică au învins Turcia cu 45-40.
Citește mai multe știri din sport:
Adi Vasile a anunțat lotul pentru „dubla” cu Macedonia de Nord din preliminariile Mondialului