Articol de Luminița Paul - Publicat luni, 11 septembrie 2023 09:00 / Actualizat luni, 11 septembrie 2023 11:01
Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, i-a susținut pe canotori din tribune la Belgrad și spune că aceștia au obținut niște rezultate extraordinare.
- Domnule Covaliu, odată cu aceste Campionate Mondiale a crescut vertiginos numărul calificaților în echipa României pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Cum evaluați această ediție care a venit cu atât de mult succes?
- Ne bucurăm foarte mult pentru că și-au îndeplinit obiectivul. Știam că obiectivul pe care și-l propuseseră aici, unul îndrăzneț, a fost să califice cu două bărci mai mult decât la la Tokyo. Au avut nouă, acum au calificat 11, 44 de sportivi.
Deja este o performanță extraordinară, greu de bătut, încă n-am verificat vizavi de celelalte echipe concurente cu România ca număr de sportivi calificați, dar aici, la Belgrad, avem un rezultat extraordinar, două medalii de aur, o medalie de argint și două medalii de bronz. Calificările la Jocurile Olimpice au fost primul obiectiv.
- Vine Parisul...
- Sigur, acum toată lumea se poate pregăti pentru cel mai important obiectiv, și anume medalia olimpică. Am scăpat, au scăpat de acest scop care era calificarea. Un moment foarte greu. Toate lucrurile din nou au mers așa cum și le-au planificat. Înseamnă că au evaluat, au măsurat foarte bine tot ceea ce au făcut.
Atmosfera, după ce s-a terminat competiția, era una de relaxare totală, dar și de de fericire, pentru că și-au îndeplinit obiectivul.
- Mihai Covaliu
- Poate să fie un reper pentru Paris, un punct de pornire, ceea ce s-a realizat la Belgrad?
- Jocurile Olimpice, dar mai ales Parisul sunt momente diferite de ceea ce se întâmplă la un Campionat Mondial.
Presiunea este mult mai mare, toată lumea vine foarte bine pregătită, se fac alte calcule, alte strategii, bărcile vor arăta în alt fel, dar eu sunt convins că drumul pe care au plecat și pe care continuă este drumul corect, drumul care îi duce, iată, la performanță și la a-și îndeplini obiectivele. De aceea am încredere că și la Paris lucrurile vor arăta foarte bine și își vor îndeplini obiectivul pe care pe care și-l vor propune.
- E un exemplu poate și pentru alte sporturi ce s-a întâmplat la canotaj?
- Da, cu siguranță. Un exemplu și pentru celelalte sporturi. Susținerea pe care o are canotajul este răsplătită din plin prin rezultatele pe care ei le obțin, bineînțeles, ținând cont puțin și de specificul sportului, pentru că la alte sporturi, de echipă, nu putem vorbi de același sistem de pregătire, există meciuri în campionat, există cu totul și cu totul altă organizare.
54 de tricoloris-au calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, 44 fiind canotori
- Și atunci?
- Vizavi de seriozitate, vizavi de modestie, aș putea spune, chiar vizavi de, așa cum spunea Antonio Colamonici, această grijă 360 pentru tot ceea ce înseamnă echipă, sportivi, antrenor, staff tehnic, pregătire, planificare, tot, sigur, este un exemplu.
Eu mi-aș dori să fie cât mai mulți, cât mai multe federații, cât mai multe sporturi în România care să împrumute de la cum gândesc și cum acționează cei de la canotaj. Nu trebuie să facă exact precum ei, pentru că, așa cum am spus, e vorba de specificul fiecărei discipline.
Sunt lucruri care pot fi implementate la toate disciplinele și noi susținem acest gen de abordare a loturilor olimpice, cu antrenori, acolo unde este cazul, din domeniul respectiv, cei mai buni, cei mai titrați și bineînțeles, ne interesează foarte mult ca sportivii să meargă cu încredere la competiție, că sunt bine pregătiți, că au făcut ceea ce au trebuit în pregătire și aici să să obțină cele mai bune rezultate.
- Cum se raportează la concurență?
- Ne uitam din tribună în ce companie era România în finale, nu mai vorbim ce echipe am învins aici, la Belgrad, dar ce finale!, unde nu lipsea Marea Britanie, unde nu lipseau Statele Unite ale Americii, unde nu lipsea Germania, nu lipsea Olanda.
Sunt țări cu tradiție și sunt adevărate forțe economice și asta se vede și în sport. Îmi doresc să putem și noi să menținem acest nivel, așa cum noi îi sprijinim pe sportivi și Comitetul Olimpic Sportiv Român, la rândul lui, are nevoie de sprijin. Mai e un an până la Jocurile Olimpice și nu avem voie să facem greșeli.
Citește și:
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!