SPORTURI  »  ALTELE  »  SPECIAL

MTS intră la apa » Sportul pătrunde pe lista domeniilor ce vor fi descentralizate

DJTS Constanța care administrează Sala Sportuilor, hotelul Sport și secții valoroase precum cele de handbal, volei, înot și gimnastică vor fi transferate la Primăria orașului
DJTS Constanța care administrează Sala Sportuilor, hotelul Sport și secții valoroase precum cele de handbal, volei, înot și gimnastică vor fi transferate la Primăria orașului

Articol de - Publicat vineri, 01 noiembrie 2013 00:00 / Actualizat joi, 31 octombrie 2013 20:35

După reorganizare, ministerul va rămîne cu o treime din angajaţi, cu federaţiile sportive şi cele 7 complexe naţionale.

Reorganizarea sportului românesc nu mai este ceva ce s-ar putea întîmpla cîndva, într-un viitor îndepărtat. Nu mai este un etern subiect de dezbatere, aşa cum a fost în guvernările anterioare.

Printre domeniile incluse în proiectul de lege privind descentralizarea, iniţiat de vicepremierul Liviu Dragnea şi pentru care Guvernul Ponta doreşte să-şi asume răspunderea în luna noiembrie, se regăseşte şi sportul.

Ce înseamnă acest lucru? Direcţiile Judeţene pentru Sport şi Tineret, cluburile sportive municipale, dar şi cele şcolare vor fi transferate autorităţilor locale. Împreună cu patrimoniul şi angajaţii. Cu ce mai rămîne atunci în grijă Ministerul Tineretului şi Sportului? Cu federaţiile sportive şi cu cele 7 complexe sportive naţionale.

Personalitaţile din sport au reacţionat imediat, dar diferit. În timp ce unii susţin că descentralizarea înseamnă "moartea sportului românesc", alţii afirmă că "este un pas înainte, spre normalitate".

Printre cei îngrijoraţi se află şi Nicolae Mărăşescu, fost secretar de stat pe sport şi unul dintre cei care au reuşit să mărească patrimoniul sportului. "Trecerea bazelor sportive în administrarea primăriilor va da undă verde rechinilor imobiliari, care vînează de ani de zile terenurile profitabile", a spus Mărăşescu.

De cealaltă parte se află tot un fost secretar de stat în MTS. Ioan Dobrescu, secretar general al COSR, e de părere că de reorganizare se tem doar cei care nu doresc nici o schimbare. "Trecerea cluburilor sportive către comunităţile locale este un act de normalitate dacă vrem să fim consideraţi ca parte din Europa. Nu inventăm noi acum mersul pe bicicleta!", a declarat Dobrescu.

Oficialul COSR consideră că, de fapt, acum se validează juridic ceea ce se întîmplă practic de doi, trei ani. "Aproape toate echipele de volei, baschet sau handbal, pînă şi cele de fotbal, se bazează pe finanţările primăriilor." Comunităţile trebuie să decidă dacă vor sport, iar viitorul apropiat ne va arăta că vor dori sport", a mai spus Dobrescu.

Ministerul mai salvează ceva patrimoniu
Ieri seară, conducerea MTS lucra intens la proiectul de lege privind descentralizarea. "Pentru a nu renunţa la tot patrimoniul sportiv, ne-am propus să înfiinţăm şase centre naţionale regionale care vor fi administrate de MTS, a declarat Carmen Tocală, secretar de stat pe sport.

Acestea vor fi la Bistriţa Năsăud (atletism, gimnastică), la Cluj (judo, lupte), Hunedoara-Deva (gimnastică), Oneşti-Bacău (gimnastică), Iaşi (tir, canotaj), Brăila-Tulcea, Galaţi (nataţie, kaiac-canoe). MTS va mai înfiinţa şi un Centru Naţional de excelenţă, care va cuprinde cluburile Olimpia şi Triumf din Bucureşti.

Directorii, eliberaţi din funcţii
Proiectul de lege privind descentralizarea prevede că, începînd cu1 ianuarie 2014, conducătorii structurilor descentralizate "se eliberează din funcţie". Pînă la organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor, preşedinţii de consilii judeţene sau primarii vor numi "temporar conducătorii".

"Nu cred că este cazul să apară panica, dar nici nu pot să exclud că unul sau altul îşi pierde funcţia şi va deveni altcineva director de direcţie", a afirmat ieri Klaus Iohannis, prim-vicepreşedintele PNL. DJTS-urile şi CSM-urile vor trece în administrarea consiliilor judeţene, iar cele sportive şcolare sînt transferate consiliilor locale.

Bazele îşi schimbă destinaţia doar cu avizul MTS
Bunurile imobile care ar urma să fie transferate autorităţilor locale trebuie să-şi păstreze destinaţia pe care au avut-o anterior transferului. Cu o excepţie. "În cazuri temeinic justificate, autorităţile administraţiei publice locale pot schimba destinaţia bunurilor imobile numai cu avizul conform al ministerului de resort şi numai după ce au realizat o investiţie similară pe raza unităţii administrativ-teritoriale".

Liberalul Klaus Iohannis susţine că interesul în cazul descentralizării nu este acela de a "dezvolta o afacere imobiliară". "De exemplu, dacă un primar doreşte ca acolo unde să găseşte o bază sportivă să facă altceva, locuinţe sociale, acest lucru se poate în principiu doar după ce se amenajează în alt loc o bază sportivă echivalentă sau mai bună, se mută activitatea în baza sportivă nouă şi abia după aceea se poate folosi terenul eliberat pentru altceva", a spus primarul Sibiului.

1.000 de angajaţi vor rămîne în structura MTS după reorganizare din cei 3.000 cît sînt în prezent

"Reorganizarea sportului românesc este un pas înainte. Avem modelele din Spania, Italia, Franţa şi Germania, unde funcţionează. Nu trebuie să se sperie nimeni. Nici o bază sportivă nu-şi va schimba destinaţia" (Carmen Tocală, secretar de stat MTS)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
alenb
alenb  •  01 Noiembrie 2013, 12:24

urmeaza macelul bazelor sportive. "locuintele sociale" sunt de obicei supermarketuri si malluri

Vezi toate comentariile (1)
Comentează