SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE OLIMPICE

Portdrapel la dublu » Egalitate între sexe la Jocurile Olimpice de la Tokyo: o femeie și un bărbat vor reprezenta țările la festivitatea de deschidere

foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images

Articol de , - Publicat joi, 05 martie 2020 11:56

La Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru prima data în istorie la ceremonia de deschidere, steagul va fi purtat de o femeie și de un bărbat. România a avut până acum doar trei sportive care au condus delegația

Comitetul Internațional Olimpic încearcă să țină pasul cu noile schimbări din societatea mondială, astfel că miercuri a anunțat că începând cu Jocurile Olimpice de la Tokyo, steagul fiecărei națiuni să fie purtat de o femeie și de un bărbat. 

„Încercăm să transmitem un mesaj puternic de egalitate între sexe și să arătăm că această idee este una reală la nivelul Jocurilor Olimpice”, a spus Thomas Bach, președintele forului olimpic. 

Până acum fiecare țară desemna un singur sportiv, indiferent de sex, care să fie în fruntea delegației sale la ceremonia de deschidere. La ultima ediție a Jocurilor Olimpice, cea din 2016, de la Rio de Janeiro, dintre cele 205 țări care au avut reprezentanți desemnați, 128 au ales băieți ca purtători de drapel și 77 au ales fete. 

Printre cele 77 s-a aflat și România, care a mandatat-o pe Cătălina Ponor cu această sarcină. 

„Aș fi vrut atunci să am pe cineva lângă mine!”

 În toată istoria olimpică a României la JO de vară, gimnasta este doar a treia femeie care a fost portdrapel pentru România. Înaintea ei au mai fost desemnate canotoarea Elisabeta Lipă în 2000 și 2004 și handbalista Valeria Beșe. 

„E un lucru excelent că o fată și un băiat vor duce drapelul. Emoțiile și responsabilitatea se vor împărți la doi. Îmi aduc aminte că în 2000, când eu am fost pentru prima dată portdrapel, am avut emoții mai mari decât la orice concurs. Aș fi vrut atunci să am pe cineva lângă mine!”, a spsu Elisabeta Lipă.

În ultimii 20 de de ani Horia Tecău, în 2012, a fost singurul bărbat care s-a intercalat printre purtătoarele de drapel pentru România. Înainte de anul 2000, de fiecare dată țar noastră a mizat pe un sportiv, kaiacistul Aurel Vernescu fiind campionul, el conducând de trei ori delegația României la ceremonia de deschidere, în 1964, în 1968 și 1972. 

„Un canotor are tot dreptul să spere”

 Cât despre Tokyo, până acum s-a vorbit despre Simona Halep a portdrapel, o dorință pe care și fostul lider mondial și-a exprimat-o în mai multe rânduri. Atletul Alin Firfirică a fost și el propus pentru a purta steagul, rămâne de văzut ce va decide în câteva luni Comitetul Executiv al COSR. 

„Vor mai fi propuneri, se va vota. Dar eu cred că un canotor are tot dreptul să spere. Avem băieți vicecampioni mondiali și merită să fie acolo”, a spus Elisabeta Lipă. Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt programate a debuta pe 24 iulie.

3 femeiau purtat steagul pentru România la Jocurile Olimpice de iarnă, Beatrice Huștiu în 1968, Mihaela Dasălu în 1998 și Eva Tofalvi în 2002, 2010 și 2014

Portdrapelul României la JO de vară

AnOrașSportiv
2016Rio de JaneiroCătălina Ponor (gimnastică)
2012LondraHoria Tecău (tenis)
2008BeijingValeria Beșe (handbal)
2004AtenaElisabeta Lipă (canotaj)
2000Sydney Elisabeta Lipă (canotaj)
1996Atlanta Iulică Ruican (canotaj)
1992Barcelona Costel Grasu (atletism)
1988Seul  Vasile Andrei (lupte)
1984Los Angeles Corneliu Ion (tir)
1980Moscova Vasile Andrei (lupte)
1976Montreal Nicolae Martinescu (lupte)
1972Munchen Aurel Vernescu (kaiac-canoe)
1968Mexico City Aurel Vernescu (kaiac-canoe)
1964Tokyo  Aurel Vernescu (kaiac-canoe)
1960Roma Alexandru Bizim (atletism)
1956Melbourne Iosif Sîrbu (tir)
1952Helsinki Dumitru Paraschivescu (atletism)
1936Berlin Șerban Mănciulescu (tir)

„ A fost o onoare pentru mine să fiu portdrapel. Am citit despre decizia Comitetului Internațional Olimpic și cred că e o idee bună. Imaginile acelea de la Beijing au fost ceva unic, de care îmi voi aduce aminte toată viața. M-am numărat printre sportivii privilegiați care au avut această șansă” -  Valeria Motogna, fostă handbalistă, port-drapel la JO 2008

Horia Tecău: „Rezonez cu această decizie”

„Aplaud decizia Comitetului Internațional. Sportul a oferit și oferă modele pentru societate, urmărite de toate categoriile de vârstă. Din acest punct de vedere, decizia Comitetului Internațonal Olimpic pentru JO, care reprezintă competiția supremă a sportului, vocea internaționala a sportului – este cu atât mai importantă.

Mă bucur că sportul a fost întotdeauna pentru corectitudine, șanse egale și a oferit mereu modele pentru toate societățile. Rezonez cu decizia aceasta și la nivel personal, pentru că am trăit experiența unică de a fi portdrapel și nu pot decât să mă bucur că, de acum înainte, se va dubla numărul sportivilor care vor trăi acest moment" - Horia Tecău, jucător de tenis, portdrapel în 2012

VIDEO // Președintele COSR, Mihai Covaliu, despre cum se alege port drapelul României la Jocurile Olimpice

Vezi și: 

Coronavirusul pune sub semnul întrebării disputarea Jocurilor Olimpice » Pierderi financiare IMENSE

A rămas însărcinată la doar 12 ani, iar acum s-a calificat la Jocurile Olimpice din Tokyo! Povestea FASCINANTĂ a unei sportive din Kenya

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (3)
adi_stelistul
adi_stelistul  •  05 Martie 2020, 13:36

Nu e prima data cand ar fi un barbat si o femeie purtatori de drapel. La Moscova in 1980, delegatia Australiei a fost prima care a recurs la aceasta solutie. N-a ramas valabila si mai departe, dar exista precedentul.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  05 Martie 2020, 13:34

Aurel Vernescu nu era canoist, ci caiacist. Cel mai bun caiacist de viteza in vremea lui, din pacate intr-o perioada in care probele de viteza nu erau in programul olimpic. Imediat dupa retragerea lui au fost introduse si probele de viteza (la Montreal, 1976). L-a "razbunat" Vasile Daba, care a luat aurul in prima proba olimpica de caiac individual pe 500 de metri.

1626497344230564
Nicolae Grecu  •  05 Martie 2020, 13:11

Simona Halep și Alin Firfirică.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează