Articol de Roxana Fleşeru, Raed Krishan (foto) - Publicat luni, 15 august 2022 12:02 / Actualizat luni, 15 august 2022 12:11
David Popovici a devenit sâmbătă cel mai rapid înotător din lume în proba de 100 metri liber, regina sportului său, după o cursă perfectă în care a dus recordul mondial la 46,86 secunde.
- Jurnaliștii Gazetei, Roxana Fleșeru și Raed Krishan, se află la Roma, de unde transmit pentru cititorii GSP cele mai importante știri de la Campionatele Europene.
Când apa s-a potolit, iar zumzetul spectatorilor a urcat, David Popovici a scos capul din apă, a zâmbit, și-a dat ochelarii de pe ochi și a privit spre tabelă. 46,86 scria în dreptul său pe albastru, iar pe galben WR.
Toți cei prezenți la Foro Italico au văzut și, îndemnați de David, au ridicat sonorul până la 117 decibeli. Iar el s-a urcat pe unul dintre separatoarele de culoar, a lovit apa, apoi propriul piept.
Puștiul în vârstă de 17 ani își vedea visul cu ochii, devenind într-o după-amiază călduroasă de august cel mai rapid om în proba de 100 metri liber. El a fost mai iute cu cinci sutimi de secundă față de brazilianul Cesar Cielo Filho, care în 2009, tot la Foro Italico, oprise cronometrul la 46,91s în proba regină a înotului.
"A fost o cursă grea, dar una plănuită, calculată și pe care am făcut-o ca la carte, exact cum ne-am dorit", a spus David despre lucrurile care s-au petrecut în bazin.
David Popovici, mai tare decât costumele de poliuretan
Dincolo de medalia de aur europeană, prima din cariera sa la seniori, recordul mondial e diamantul. Pentru că trecuseră treisprezece ani de când fusese stabilită această bornă, cea mai lungă perioadă de când a fost omologat primul record mondial în această probă în 1905.
Atunci când brazilianul Cielo a reușit acea cursă fantastică, în 2009, la Roma, înotul traversa o perioadă a invențiilor tehnologice, costumele de poliuretan ajutându-i enorm pe sportivi să stabilească timpi nemaiîntâlniți. Patruzeci și trei de recorduri au fost stabilite la acea ediție, iar înainte de startul acestor CE, șase mai erau în vigoare la masculin și doar unul la feminin.
Printre cele șase era și cel de la 100 de metri liber, iar înainte de David Popovici doar americanul Caeleb Dressel, 46,96s, se apropiase de timpul lui Cielo fără a purta un costum sci-fi, cum a fost numit echipamentul purtat în acea perioadă de înotători și care, până la urmă, a fost interzis la finalul acelui an încărcat de recorduri.
David Popovici: „Sunt fericit!”
Mulți au încercat, dar puștiul din România a fost cel care a pus capăt acestei perioade de așteptare și a făcut posibil aproape imposibilul. „Acum fac și eu parte din clubul recordmenilor mondiali. Imediat după ce-am terminat cursa, Kristof Milak mi-a spus: „Welcome to the club!”.
A fost o primire frumoasă. E bine să setezi noi limite. Recordurile sunt făcute să fie doborâte, sper să-l bată cineva și pe al meu și apoi eu o să-l bat din nou pe al lui. Despre asta e sportul. E un sentiment frumos. Nu sunt multe adjective care să descrie cum mă simt. Sunt, pur și simplu, fericit", a explicat David Popovici în limba engleză imediat după cursă.
Ani de evoluție
A fost al 49-lea timp de referință stabilit în proba de 100 metri liber și, coincidență sau nu, fix la o sută de ani de când Johnny Weissmuller, americanul născut la Timișoara, cobora sub un minut în această probă, el reușind un 58,6s în 1922, precedenta bornă fiind 1:00,4.
Timpul a tot scăzut în următorii ani grație noilor tehnici de antrenament, dezvoltării echipamentelor - abia din anii '70 au început să fie purtați ochelari - și tehnicilor de recuperare.
Chiar dacă recordul s-a tot îmbunătățit, nouă ani au fost necesari până să se coboare sub 47 secunde și a făcut-o mai întâi francezul Alain Bernard cu 46,94s, dar recordul lui nu a fost niciodată omologat de Federația Internațională de Natație din cauza faptului a purtat un costum neconform, și apoi Cesar Cielo Filho, ajutat și de costum, la Roma 2009.
Se poate înota mai repede de atât? Ce își propune David Popovici: „Proiectul 45”
Linia de tabel de sub Cesar Cielo Filho a fost completată ieri cu numele lui David Popovici și cu timpul său de 46,86s. „Un număr OK. Am așteptat foarte mult această performanță. Nu ne-am grăbit nicăieri, dar ne bucurăm că am reușit să o facem înainte de termen. Nu că am fi avut unul. Termenul era să nu ne grăbim, să o luăm pas cu pas. Văd că s-a putut un pic mai repede”, a spus David în limba română.
Se poate și mai repede? „Da, întotdeauna cred că se poate înota mai repede, mai am mulți ani să mă perfecționez. Și nu mă deranjează, de-abia aștept! O să fie ani de muncă grea, cum au fost și până acum", a subliniat el.
Într-un interviu în limba engleză pentru BBC, a fost un pic mai concret. „Mi-am dorit să înot cât am putut eu de repede și se pare că mi-a ieșit. Un vis ar fi un timp cu 45 în față”.
Românul a fost inspirat în setarea acestui obiectiv de ceea ce a realizat britanicul Adam Peaty, care și-a propus la un moment dat să coboare sub 57,00 de secunde în proba de 100 metri bras, numind această acțiune „Proiectul 56", lucru pe care l-a făcut în 2019 la Campionatele Mondiale. „Îl admir pe Adam Peaty și pentru felul în care își setează țeluri, ceea ce pentru unii pare science-fiction pentru el e posibil”, a detaliat Popovici.
Dacă într-un an a ajuns de la 48,30s, timpul pe care l-a avut la CE de seniori de la Budapesta 2021, la 46,86, nimic nu mai pare science-fiction pentru David Popovici. Băiatul care înoată repede și se distrează.
28 de sportiviau reușit recorduri mondiale în proba de 100 metri liber din 1905 și până în 2022
Țările sportivilor care au stabilit recorduri mondiale la 100 metri liber
- Ungaria
- SUA
- Germania
- Franța
- Australia
- Brazilia
- Africa de Sud
- Rusia
- România
Este ceva magic, este o binecuvântare pentru sportul românesc. Așa o văd în momentul de față. Greu ne-am revenit după performanța asta incredibilă, deși o așteptam încă de anul trecut. El a pornit această călătorie a lui împreună cu antrenorul Adrian Rădulescu și iată unde au ajuns.
Nu m-am gândit niciodată că o să putem avea un român recordmen mondial în proba regină a natației, iar acesta este, practic, un copil. N-a împlinit încă 18 ani și face istorie. E numărul unu în momentul de față, de departe pe plan mondial.
David ne poate surprinde oricând. Este un talent serios, muncește corect, e aplicat pe tot ceea ce face. Un fenomen al natației mondiale. Cu siguranță, va continua cu aceeași bucurie, cu aceeași relaxare, cu același entuziasm.
- Silviu Anastase, antrenor federal FRNPM