SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNOT

Răzvan Florea a închis bazinul pe perioada izolării: „Nu aveam nicio șansă să respectăm distanțarea socială”

Răzvan Florea și-a deschis bazinul din Constanța în iulie 2013 // Foto: Ionuț Coman
Răzvan Florea și-a deschis bazinul din Constanța în iulie 2013 // Foto: Ionuț Coman

Articol de - Publicat duminica, 03 mai 2020 17:51

Fostul mare înotător Răzvan Florea (39 de ani), medaliat olimpic cu bronz la Atena 2004, a fost nevoit să-și închidă bazinul unde se pregăteau zeci de copii de la Atena Swim Center.

Inaugurat în urmă cu aproape 7 ani, bazinul de înot construit la Constanța de singurul medaliat olimpic din istoria înotului masculin românesc, Răzvan Florea, și-a închis porțile. Măsura este una temporară, pandemia de COVID-19 forțându-l pe campionul constănțean să ia măsuri drastice și să suspende activitatea clubului său, Atena Swim Center. 

„Am decis să oprim orice activitate încă de pe 13 martie, înainte să se declare starea de urgență. Nu aveam nicio șansă să respectăm distanțarea socială în vestiare și am vrut să evităm orice risc. În plus, veneau foarte mulți părinți să-și ia copiii de la antrenamente și se crea aglomerație. Nu ne-am temut că o să fie probleme în bazin, pentru că apa este tratată cu clor și virusul nu rezistă într-un astfel de mediu”, explică fostul mare înotător în vârstă de 39 de ani. 

Exerciții de la distanță

Dacă în cazul altor sporturi există soluții pentru pregătire, măcar individuală, în privința înotătorilor totul este diferit. „Situația este delicată, pentru că este imposibil să te antrenezi fără apă. În privința celor care fac înot de performanță, unde avem peste 50 de copii, am stabilit un program de exerciții de acasă. Fiecare antrenor le-au comunicat celor din grupa sa ce au de făcut pentru a-și menține cât de cât un tonus fizic normal”, spune Răzvan. 

„Sunt antrenamente de maximum o oră. Chiar și așa, o vom lua de la zero în momentul în care vom putea începe activitatea normal. Două luni de inactivitate pentru un înotător înseamnă enorm, va trebui să pornim un nou ciclu de pregătire. Indiferent de evoluția pandemiei, nu crede că este posibilă reluarea competițiilor în viitorul apropiat: „Posibil în toamnă, dar mai târziu, prin octombrie. Trebuie să ne și putem antrena ca să mergem la concursuri”.

7 anise vor împlini în luna iulie de când Răzvan Florea a deschis bazinul din Constanța

Cheltuielile, reduse drastic

Pe lângă partea sportivă, pandemia a lovit dur și în plan financiar, mai ales că, alături de sportivii de performanță de la Atena Swim Center, la bazin veneau și mulți copii pentru a învăța să înoate sau simpli iubitori de mișcare. „Am înghețat toate abonamentele și, când vom deschide, le vom reactiva. Cheltuielile au fost reduse drastic, am scos și apa din bazin. Există ajutorul de la stat prin șomaj tehnic și încercăm să avem grijă de toți angajații, dar nu știm ce se va întâmpla pe viitor. 

De exemplu, dacă de pe 15 mai se va da drumul la activitate, dar într-un mod restrâns, vom avea probleme. Ca să păstrăm distanță socială, înseamnă să avem în bazin maximum 10 copii pe oră. Ce să facă 20 de instructori în acest caz? Vom întâmpina greutăți să reușim să-i plătim pe toți”, subliniază Răzvan.

„Singurul lucru bun este că am stat foarte mult acasă, cu familia. Sunt foarte mulți ani de când nu mai petrecusem dimineața acasă, plecam mereu la prima oră” - Răzvan Florea

Fără clienți 

Pandemia a afectat și afacerile cu echipament sportiv, medaliatul olimpic și european fiind direct implicat, ținând cont că firma sa este unic distribuitor pe România de echipament de înot marca TYR: „Nu mai avem clienți, pentru că sunt închise toate bazinele și piscinele. Dar nu doar domeniul nostru a fost afectat, toate trec prin momente dificile”. 

De asemenea, este pusă sub semnul întrebării și desfășurarea celor două mari evenimente sportive organizate la Constanța de fostul înotător, maratonul de înot în ape deschise Aqua Challenge, care avea programată în această vară a zecea ediție, și concursul atletic Black Sea 10K.

Va trebui să ne obișnuim!”

Fără să fie pesimist, Florea este convins că lumea va arăta altfel în viitorul apropiat și că oamenii vor trebui să reia activitatea, respectând măsurile de siguranță: „Va fi dificil, dar cred că lumea trebuie să se obișnuiască. Virusul nu va dispărea până nu se găsește un tratament sau un vaccin și trebuie să învățăm să trăim cu el. Să avem grijă suplimentară și să încercăm să ne desfășurăm activitățile în limitele stabilite de autorități”, detaliază el.

Răzvan Florea a închis bazinul pe perioada izolării: „Nu aveam nicio șansă să respectăm distanțarea socială”

CV Răzvan Florea

  • Născut pe 29 septembrie 1980 la Constanța
  • Are 1,93 m și 87 kg
  • Jocuri Olimpice: bronz la 200 m spate la Atena 2004
  • Campionate Europene: argint la 200 m spate la Madrid 2004, bronz la 200 m spate la Budapesta 2006 și la Eindhoven 2008
  • Campionate Europene în bazin scurt: bronz la 200 m spate la Helsinki 2006
  • S-a retras în 2010, cu 100 de titluri naționale și 57 de recorduri naționale

Citiți și alte știri din sporturi:

Un star din Game of Thrones a doborât recordul mondial la ridicat greutăți » A depășit borna de 500kg, stabilită în 2016

VIDEO + FOTO Tenis cu masca pe față în Germania. „Mi se pare ireal că pot juca din nou!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează