Articol de Luminița Paul - Publicat marti, 21 iunie 2022 18:02 / Actualizat marti, 21 iunie 2022 19:30
Răzvan Florea (41 de ani), singurul medaliat olimpic la masculin al României, bronz la Atena 2004, spune că i-a prevăzut lui David Popovici (17 ani) un viitor strălucitor deja de câțiva ani: „Îl cunosc de când era mai mic, trăiește pentru înot”.
- David Popovici a cucerit luni medalia de aur în proba de 200 de metri liber. A devenit primul campion mondial din istoria României, stabilind al 4-lea timp din istoria probei!
- Astăzi, David Popovici va concura și în semifinalele probei de 100 de metri liber. S-a calificat cu cel mai bun timp!
David Popovici, 17 ani, a semnat o premieră luni seară, devenind primul campion mondial la înot al României la masculin. În 2004, la Atena, Răzvan Florea, acum în vârstă de 41 de ani, izbutea la rândul său ceva nemaivăzut până atunci și care se menține în aceiași termeni: să cucerească o medalie olimpică pentru înotul masculin tricolor. Constănțeanul, retras din activitate în 2010, vorbește la superlativ despre realizările juniorului de aur.
Răzvan Florea, despre performanțele lui David Popovici: „Chiar este un fenomen”
- Răzvan, cum caracterizezi performanța lui David de la 200 metri liber?
- David chiar are de un an, un an și jumătate niște performanțe extraordinare, spre deosebire de mine, care eram un înotător bun sau foarte bun, care nu avea așteptări atât de mari, fac o paralelă între mine sau Robert, care e campion european, dar nu avea nici el toate calculele dinainte de a ajunge la aurul continental. Toate lucrurile acestea spuneau că va fi mare, întrebarea era doar când va fi. Și iată că a venit destul de repede răspunsul prin această performanță.
- Cât de mare este performanța?
- Este o realizare extraordinară pentru istoria înotului românesc și chiar și pentru cea a înotului mondial, este al patrulea timp din istorie la 200 de metri liber! Și într-o probă în care de-a lungul timpului au înotat sportivi dintre cei mai mari, Thorpe, Van den Hoogenband, Phelps... Pentru Phelps este proba la care a câștigat trei medalii la trei ediții diferite ale Jocurilor Olimpice. Și nu cred că a scos timpul acesta la 17 ani. Este o realizare măreață.
- I s-a pus mai de mult și acum i se certifică probabil această etichetă, de fenomen. Ți se pare că se justifică?
- Chiar este! I se potrivește, este un înotător tânăr, care a arătat lumii de la 16 ani că este capabil de niște performanțe fenomenale, de aceea probabil i s-a spus așa. Iar pentru noi, în România, este fenomenul David Popovici, iar acum a ridicat totul la nivel internațional. Un copil care trăiește pentru înot, eu îl cunosc foarte bine, de când era și mai mic, și cel mai mult îmi place că realizează aceste performanțe extraordinare alături de antrenorul lui.
E mare lucru și pentru antrenor, mulți se gândesc doar la sportiv, dar în spatele lui sunt oameni care îl ajută și îl ghidează spre performanță, antrenor, preparator fizic, federație
- Răzvan Florea
- David arată multă maturitate pentru vârsta lui.
- Da, așa este, a și acumulat multă experiență în ultimii doi ani pentru că a mers deja la competiții majore de seniori, el fiind junior, și i-au prins foarte bine, iar acum, fiind în ultimul an de juniorat, face față cu brio. Poate dacă Jocurile Olimpice erau anul acesta era mai bine. Cred că tinerețea i-a smuls medalia din față la Tokyo. Acum însă, cu încrederea pe care a prins-o și cu tot ce se întâmplă în jurul lui, cu siguranță va fi unul dintre pretendenții la medalii, chiar la aur, la ediția următoare.
- Ce te impresionează cel mai mult la el atunci când îl vezi în apă?
- Am spus deja de vreo doi ani că nu am văzut un înotător cu o asemenea ușurință și flotabilitate cum le are David. Poate am fost între primii care au observat lucrul acesta și mă bucur că putem vedea la noi, în România, un sportiv de asemenea talie. Chiar nu am văzut și am fost la "n" Olimpiade, Campionate Mondiale și Europene. Este ceva aproape ireal, foarte ușor pe apă.
- Spuneai că deja a făcut un salt față de anul trecut, îl vezi să mai progreseze?
- Sigur, nu e nici pe departe un ultim cuvânt al lui. E tânăr, are toate calitățile necesare, tot sprijinul și sper ca, măcar până la Jocurile Olimpice din 2024, să tot progreseze. Este foarte greu, într-adevăr, dar el este capabil.
- Cum îl vezi în proba de 100 metri liber, e mai mare concurența?
- Concurența este mare peste tot, indiferent că vorbim despre o sută bras, două sute spate sau o sută liber. Este doar o impresie fiindcă este o cursă mai rapidă. Și fiind mai rapidă, într-adevăr, orice greșeală contează, la două sute poți avea mici corecții pe care le operezi pe parcurs. La sută există și alt tip de înotători la start, mai voluminoși, cu un fizic mai impresionant, dar eu cred că și acolo va face o figură frumoasă.