SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE OLIMPICE

Săptămâna olimpică pe GSP » Absolut TOT ce trebuie să știi despre JO de la Tokyo: calificații României, speranțe, pronosticuri, dileme

Simona Halep în echipamentul României, foto: Imago
Simona Halep în echipamentul României, foto: Imago

Articol de GSP - Publicat sambata, 03 aprilie 2021 09:42 / Actualizat sambata, 03 aprilie 2021 10:02

Gazeta a făcut un adevărat tur de forță în această săptămână, publicând în 6 episoade consecutive un tablou complet al Jocurilor Olimpice din acest an, cu toate informațiile existente la acest moment și cu situația la zi a tuturor sportivilor români implicați. Iată mai jos informațiile cheie, adunate de jurnaliștii GSP Luminița Paul, Roxana Fleșeru și Marian Ursescu. 

  • Amânate vara trecută din cauza pandemiei, Jocurile Olimpice sunt programate între 23 iulie și 8 august 2021, la Tokyo. Dar încă mai sunt dubii dacă ediția aceasta se va ține sau nu

1. Cine sunt sportivii români care s-au calificat deja la Jocurile Olimpice din Japonia

Delegația României pentru Jocurile Olimpice, care ar trebui să debuteze pe 23 iulie, are componenți de la 13 sporturi, cei mai numeroși fiind deocamdată la fotbal și la canotaj. 

Până în acest moment, România are o delegație care numără 60 de sportivi ce provin de la aceste 13 sporturi. E un mix de tinerețe și experiență, de participanți în premieră și de „veterani". Lista a fost deschisă pe 28 aprilie 2019 de înotătorul Robert Glință, iar cea mai recentă alipire este cea a spadasinei Ana Maria Popescu, pe 23 martie 2021. AICI - toate detaliile despre cei 60 de sportivi calificați până acum. 

2. De la Simona Halep la Larisa Iordache, cine sunt sportivii români care mai au șanse de calificare

Sportivi români din 15 discipline mai pot ajunge la JO de la Tokyo, între aceștia regăsindu-se dubla campioană de Grand Slam Simona Halep, multipla campioană europeană la gimnastică Larisa Iordache și componenții bărcilor de 8+1 la canotaj. Lista completă a numelor implicate în luptă - AICI. 

Emil Zátopek: cel mai mare olimpic a dispărut din viața publică după ce a sfidat tancurile rusești în 1968
POVESTE
Emil Zátopek: cel mai mare olimpic a dispărut din viața publică după ce a sfidat tancurile rusești în 1968

3. Ana Maria Popescu și Marian Drăgulescu luptă pentru un record de participări

Cine sunt sportivii români cu cele mai multe participări la Jocurile Olimpice? Ana Maria Popescu și Marian Drăgulescu urcă, odată cu participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, pe o listă impunătoare pe care sunt doar câțiva sportivi români cu prezențe multiple la această întrecere. 

Cei doi sunt „veteranii" delegației României, ei urmând să bifeze la Tokyo ediția cu numărul 5 a carierei. Doar alți 12 „tricolori" au mai reușit acest lucru în istorie, în timp ce în capul listei sunt patru cu câte șase prezențe. Află totul AICI. 

4. Ce sportivi români pot obține medalii la Tokyo?

Delegația României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo se bazează doar pe câțiva sportivi pentru a ajunge la medalii. 

Cele mai multe priviri se îndreaptă spre canotaj, tenis, lupte, tir sportiv și scrimă. La final de 2020, federațiile sportive din România au avansat către Comitetul Olimpic și Sportiv Român un total posibil de 15-17 medalii. Un număr aproape imposibil având în vedere rezultatele de la ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice, dar și de la Campionatele Mondiale din 2017, 2018 și 2019. 

Comisia Tehnică Olimpică pentru Sportul de Performanță a venit cu niște cifre mai aproape de realitate, adică între 4 și 6 medalii. Însă și previziunea aceasta pare destul de optimistă. Cine sunt sportivii care pot aduce acasă medalii? Calculele - AICI. 

Calvarul trăit de Nadia Comăneci și colegele sale: „Bătute până la hemoragii nazale! Făcute vaci, imbecile, grăsimi plutitoare”
DEZVĂLUIRI
Calvarul trăit de Nadia Comăneci și colegele sale: „Bătute până la hemoragii nazale! Făcute vaci, imbecile, grăsimi plutitoare”

5. România poate avea la Tokyo doi reprezentanți într-un sport aflat la început în țara noastră

Unul dintre cele mai tinere sporturi din România, triatlonul, este foarte aproape să fie reprezentat pentru prima oară la cea mai mare competiție din lume.

Considerat un sport care te împinge să-ți depășești limitele, triatlonul a explodat la nivel internațional în urmă cu câteva decenii. Îmbinarea dintre înot, alergare și ciclism a atras atenția iubitorilor de mișcare, iar Iron Man pe cea a televiziunilor. Chinul la care sunt supuși cei mai temerari și imaginile cu sportivii în pragul leșinului de la finalul cursei au făcut înconjurul lumii. În România a ajuns un pic mai târziu, chiar înaintea trecerii în noul mileniu. Tot ce trebuie să știi - AICI. 

6. Dilema anului: se țin sau nu Jocurile Olimpice în 2021? Localnicii și specialiștii medicali cer anularea 

În timp ce organizatorii JO pregătesc concursuri-test la Tokyo și Sapporo pentru sportivi, experții sanitari susțin că „ar fi mai bine ca Jocurile Olimpice să nu se țină, pericolul este considerabil”. Opinia lor este împărtășită de localnici, o parte dintre aceștia protestând în Tokyo împotriva desfășurării Jocurilor Olimpice.

În ciuda acestor avertizări, Guvernul și Comitetul de Organizare sunt determinate să meargă înainte cu ținerea competiției. Mergând pe această linie, au anunțat că intenționează să reia concursurile-test, sperând chiar să poată invita sportivi de peste hotare și spectatori locali la o competiție de atletism în luna mai. Detalii pe larg, AICI.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează