SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

Campioana olimpică Simona Radiș a câștigat titlul european la simplu, dar și la 8 plus 1!

Simona Radiș a câștigat titlul european la simplu și 8 +1 +5   FOTO
Simona Radiș a câștigat titlul european la simplu și 8 +1

Articol de - Publicat duminica, 05 septembrie 2021 16:55 / Actualizat duminica, 05 septembrie 2021 17:02

La Europenele sub 23 de ani de la Kruszwica (Polonia), România a cucerit cinci titluri continentale și alte cinci medalii de argint. Simona Radiș (22 de ani) a fost din nou în prim-plan, cu două medalii de aur câștigate.

Simona Radiș nu a avut vacanță după Jocurile Olimpice de la Tokyo. Campioana olimpică în proba de dublu vâsle, alături de Ancuța Bodnar, a luat startul și la Campionatele Europene de tineret de la Kruszwica (Polonia).

Simona Radiș a câștigat titlul european la simplu

Simona a fost imposibil de oprit în toate cursele în care a luat startul. A câștigat în serii, apoi în finală a dominat de la un capăt la altul. Adversarele sale au terminat la cel puțin două bărci în spate. La doar 22 de ani, Simona strălucește la fiecare cursă la care ia parte.

Aurelia-Maxima Janzen, elvețianca de doar 18 ani, nu a rezistat strocului ridicat impus de româncă și a terminat la 4 secunde în spate. Bronzul i-a revenit Annei Santruckova (20 de ani).

Alți olimpici medaliați cu aur

Simona nu a fost singura "tricoloră" prezentă la Tokyo care în Polonia a câștigat titlul european. Maria Tivodariu și Magdalena Rusu, componente ale bărcii de 8 plus 1, în Japonia, au cucerit titlul continental în barca de patru rame, alături de mai tinerele Andreea Popa și Dumitrița Juncănariu.

Tot aur au primit și fetele din barca de patru vâsle, cu cârmaci. Amalia Bucu, Larisa Bogdan, Manuela Lungu, Cosmina Podaru și cârmăcița Victoria Petreanu au trecut primele linia de sosire la Kruszwica, în fața Italiei și Germaniei.

Al patrulea titlu continental a venit de la barca de patru rame. Cu trei participanți la Tokyo, Ștefan Berariu, Florin Arteni, Ciprian Huc, primul medaliat cu argint tot în barca de patru rame, plus Alexandru Danciu, românii au condus cursa de la un capăt la altul. Când lituanienii au forțat pe final, "tricolorii" și-au păstrat ritmul și nu au avut emoții în privința victoriei.

Tradiția merge mai departe

La 8 plus 1 feminin, în competiție s-au înscris doar trei ambarcațiuni: România, Germania și Polonia. "Tricolorele" au câștigat cursa de o manieră spectaculoasă. Au fost 11 secunde între românce și a doua clasată, Germania, și 15 între "tricolore" și a treia clasată, Polonia. Simina Radiș, dar și Maria Tivodariu sau Magdalena Rusu au cucerit alte medalii de aur. 

Adriana Ailincăi, argint la dublu rame, a făcut parte acum din barca de aur. Cârmăcița Victoria Petreanu a intrat și ea în grupul fetelor cu două titluri continentale. Celelalte componente ale bărcii: Estera Vîlceanu, Larisa Roșu, Alice Turcanu și Raluca Dinulescu. Tivodariu și Rusu au făcut parte din barca de 8 plus 1 de la Tokyo, atunci când în calificări au doborât recordul mondial.

Alte cinci medalii de argint pentru România 

România a mai cucerit cinci medalii de argint. Seria a fost deschisă, la dublu rame feminin, de Adriana Ailincăi și Alina Maria Balețchi. Au urmat, la patru vâsle masculin, cu cârmaci, Andrei Mândrilă, Nicu Chelaru, Florin Ceobanu, Claudiu Neamțu și Gavril Dumbravă. Ei au terminat cursa de 2.000 de metri doar în spatele Italiei. 

Tot pe doi s-au clasat și Dumitru Ciobîcă și Florin Lehaci, la dublu rame feminin. "Tricolorii" au condus cursa de 1.800 de metri, dar au fost întrecuți pe final de frații lituanieni, Davidas și Domantas Stankunas. La dublu vâsle feminin, Cristina Drugă și Alexandra Ungureanu au terminat în spatele grecoaicelor, dar au devansat Lituania, Elveția, Belgia și Austria.

Ultima cursă din programul Europenelor de tineret a adus ultimul argint "tricolor". Barca de 8 plus 1 a băieților, în componența Dumitru Bucur, Dorin Simion, Andrei Mândrilă, Nicu Chelaru, Florin Ceobanu, Marian Cireașă, Andrei Lungu, Alexandra Gherasim și Gavril Dumbravă, a terminat pe 2, după Marea Britanie. Românii au devansat însă Germania, Cehia și Ucraina.

Citește mai multe știri din sporturi: 

Stadionul Dinamo, loc de pelerinaj după moartea lui Ivan Patzaichin: „Odihnește-te în pace, campionule!”

Gică Hagi îngenunchează: „Patzaichin a fost idol pentru mine. Azi, România a pierdut poate cel mai mare sportiv”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close