Articol de GSP - Publicat marti, 26 aprilie 2011 00:00 / Actualizat marti, 26 aprilie 2011 17:33
Opt zile au avut de aşteptat fanii snooker-ului pentru o seară de gală, una dominată copios de ropote şi ropote de aplauze. Gata cu joaca, au început dispute din ce în ce mai antrenante, la care spectacolul este garantat. Pentru ultimele lorcuri în "sferturi" s-a vărsat multă sudoare, nu au mai contat clasamentele, numele celor care luau parte la dispută sau orele de antrenament. O'Sullivan, Ding, Bingham şi Murphy au încîntat publicul cu reprezentaţii care puteau să ţină, cu succes, locul finalei de CM. Cu siguranţă nimeni nu s-ar fi supărat. Nu degeaba locul de disputare este teatrul Crucible, publicul a luat parte la adevărate piese de teatru, sub lumina reflectoarelor găsindu-şi locul un "actor" chinez şi trei englezi.
Cînd îl vezi pe Ronnie jucînd, nu ai cum să nu te întrebi dacă nu este cumva o înregistrare a triplului campion mondial care datează de la începutul anilor 2000. Dacă după Open-ul Chinei O'Sullivan vorbea de retragere, acesta fiind eliminat încă din primul tur, acum acest gînd ar trebui să îi fie şters din memorie. Pentru a fi la forma care l-a consacrat, englezul de 35 de ani a venit la Crucible cu două zile înainte de începerea turneului, asta în contextul în care a intrat mai tîrziu în concurs.
Disputa cu Shaun Murphy a fost de-a dreptul epuizantă, chiar dacă Ronnie a condus cu 6-2 sau 10-4. Shaun a făcut o sesiune secundă foarte bună, a redus din diferenţă şi chiar părea să împingă disputa în joc decisiv. În frame-ul 23, cînd era condus cu 12-10, Murphy avea o masă uşoară dar a greşit lovitura la o bilă roşie iar O'Sullivan nu l-a iertat. Cel mai bun jucător din 2001, 2004 şi 2008 s-a calificat astfel, pentru a 13-a oară în sferturile de finală ale CM, acolo unde îl va întîlni pe John Higgins în turul următor.
Un alt meci încîntătoar a fost cel dintre Ding Junhui şi Stuart Bingham, chinezul avînd nevoie de joc decisiv pentru a prinde, pentru prima dată în carieră, un loc în sferturile competiţiei din Sheffield. Cele trei sesiuni au fost extrem de disputate, cea mai mare diferenţă între cei doi jucătorii fiind în debut, moment în care Bingham a reuşit să conducă cu 3-0. Pînă la final Ding şi Stuart şi-au împărţit frame-urile pentru ca, în final, lupta să fie pe viaţă şi pe moarte. Bingham a avut prima şansă, intrat bine în decisiv şi cu masa la discreţie, englezul părea că nu mai poate fi oprit. Nicidecum, cu gîndul la "sferturi" Stuart greşeşte o poziţionare simplă, îşi închide toate culoarele şi îi oferă o şansă nesperată lui Ding. Asiaticul a sărit ca o fiară din fotoliu, a preluat aproape instant avantajul, la 55-30 s-a jucat puţin cu prada prin cîteva snookere de geniu iar în final l-a devorat pe adversar.
Programul din "sferturi" este următorul:
Judd Trump - Graeme Dott
Mark Williams - Mark Allen
Mark Selby - Ding Junhui
Ronnie O'Sullivan - John Higgins
Cine îşi putea dori mai mult de la această ediţie de CM?
Rămîi pe GSP.RO pentru a fi la curent cu ultimele rezultate de la Crucible.