Articol de Oana Duşmănescu - Publicat joi, 20 martie 2025 12:21 / Actualizat joi, 20 martie 2025 13:51
Un meci de hochei pe gheață a apărut în discuția telefonică dintre Donald Trump (președintele SUA) și Vladimir Putin (președintele Rusiei), deși subiectele erau altele - în special „pacea” din Ucraina. Cei doi lideri au abordat, deloc întâmplător, ideea reluării meciurilor de hochei pe gheață între cele două state până acum oponente (și) pe plan sportiv.
The Guardian explică această idee de „soft power” - modul diplomatic prin care convingi masele de pe cu totul alte platforme decât cele politice. Sportul a fost dintotdeauna una dintre aceste platforme.
„Deși la prima vedere pare ceva benign, ideea de a organiza meciuri de hochei pe gheață între SUA și Rusia, fiecare cu jucătorii ei, a reprezentat o altă concesie făcută de Trump lui Putin.
Spre deosebire de celelalte cadouri făcute Rusiei de președintele american - păstrarea teritoriile deja invadate, refuzarea acordării oricărei garanții de securitate Ucrainei și ridicarea în scurt timp a sancțiunilor pentru Moscova - povestea cu hocheiul este un exemplu de soft power, încălțat cu patine”, scrie The Guardian.
Se știe că lui Vladimir Putin îi place hocheiul, sport pe care îl și practică. Rusia e și ea o putere mondială în acest domeniu. „Dar cei mai valoroși jucători ruși pleacă din țara lor pentru a evolua peste Ocean, în NHL:
Acolo sunt plătiți mai bine. Așa că, atunci când Rusia a fost exclusă din competițiile internaționale după invazia în Ucraina, pe Putin l-a usturat destul de tare: insulta supremă din partea unui Occident care nu avea s-o respecte însă niciodată”, mai scrie publicația britanică.
Explicațiile sunt simple: „Hocheiul rus a avut mereu o latură geopolitică. În secolul trecut, hocheiștii erau soldați ai Armatei Roșii. Antrenorul lor era colonel. Locuiau în barăci 11 luni pe ani. Când se luptau - și învingeau - echipe nord-americane, meciurile erau de fapt ciocniri ideologice”, notează The Guardian.
În anii '60 și '70, sovieticii cuceriseră 6 titluri olimpice - o hegemonie întreruptă doar întâmplător și culminând cu triumful SUA la JO din 1980, acel Miracle on Ice, când amatorii americani au câștigat trofeul suprem, depășind în semifinale trupa de la Moscova.
Pentru Trump și Putin, patru națiuni întregi nu fac cât două
Pentru a măsura pe deplin semnificația geopolitică a acestui trafuc de influență cu hochei pe gheață, e suficient să privim spre recent desfășurata competiție Four Nations, la care Canada și SUA au luat parte alături de Suedia și Finlanda.
„Dacă voi credeți că Rusia nu s-a simțit lăsată pe dinafară, luați drept indiciu faptul că Putin a adus vorba despre asta în contextul unui summit cu președintele SUA, în care s-a vorbit despre posibilitatea celui mai mare război din Europa din 1945 încoace”, mai scrie site-ul englez.
„După cum Arabia Saudită cunoaște prea bine puterea de mătase a sportului, revenirea rușilor pe patinoarele internaționale ar fi un triumf uriaș pentru Putin. Cu atât mai mult cu cât acest lucru se întâmplă tocmai când Alexander Ovechkin, cel mai bun jucător rus din toate timpurile și fondatorul unui fan-club al lui Vladimir Putin, este pe cale să doboare recordul de goluri în NHL al marelui Wayne Gretzky, pentru echipa Washington Capitals”, nuanțează The Guardian.
Englezii atrag atenția asupra faptului că, în ceea ce-l privește pe Trump, care pare să-l vadă pe Putin nu ca pe un dușman, ci ca pe un egal, ieea unei competiții a Celor Patru Națiuni era oricum o prostie.
„Pentru el a existat mereu doar competiția dintre cele două națiuni și vă puteți imagina cum el și Putin o urmăresc împreună din tribuna presei a Kremlinului de pe arena CSKA din Moscova, fără să discute deloc despre Ucraina”, conchide editorialul din publicația engleză.