SPORTURI  »  ALTELE  »  TRAGEDII ÎN SPORT

Vieți luate devreme » Sportivi care au sfârșit tragic: de la Marian Cozma la Andres Escobar, lupte sângeroase, drame și crime oribile

Denis Ten Foto: Guliver/Getty Images +7   FOTO
Denis Ten Foto: Guliver/Getty Images

Articol de , , - Publicat sambata, 21 iulie 2018 09:00

Patinatorul din Kazahstan Denis Ten, omorât prin înjunghiere joi, s-a așezat pe o listă lungă de sportivi care s-au stins într-un mod tragic și brutal.

Vestea morții patinatorului kazah Denis Ten i-a îndoliat și întristat pe mulți dintre colegii săi de gheață. Au curs mesajele pe Twitter, majoritatea povestind despre noblețea și modestia tânărului de 25 de ani. "A fost atât de blând cu toată lumea și o mare inspirație pentru mine și pentru alți oameni. Ucis pe străzile din Kazahstan. Denis, îți mulțumesc că ne-ai arătat ce înseamnă să fii un campion. Timpul tău cu noi a fost prea scurt. Dragoste eternă", a scris americanul Adam Rippon.

"Tristețea e mare. Era atât de blând pe cât era de talentat. A fost o onoare să împart gheața cu el. Îți vom simți lipsa, Denis", a punctat canadianul Scott Moir. "Sunt șocată și întristată. Era unul dintre cei mai talentați și empatici artiști care au intrat pe gheață. Am pierdut un suflet frumos de pe gheață și din viață", a fost mesajul Tarei Lipinski.

Înjunghiat în plină zi

Denis Ten se afla în Alma Ata, atunci când în mijlocul zilei a surprins doi hoți care voiau să-i fure oglinzile de la mașină. I-a confruntat și în aceea altercație el a fost înjunghiat în coapsă. Lovitura a fost aproape de artera femurală și, lăsat pe stradă, unde a fost găsit de o persoană, a pierdut trei litri de sânge și nu a mai putut fi salvat.

Denis Ten era erou național în Kazahstan, după ce în 2014 a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Soci, el fiind primul patinator medaliat al acestei țări. S-a gândit la retragere după această performanță pentru că avea mari probleme la picioare, unele care se cronicizaseră, însă dragostea pe care a primit-o din partea conaționalilor săi l-a făcut să se răzgândească.

"Problemele pe care le avea încă de la naștere îi dădeau dureri și în șolduri astfel încât nu a avut un sezon în care să se poată antrena normal. Se pregătea normal două-trei zile și apoi venea în cârje la patinoar", a povestit Frank Caroll, antrenorul cu care a lucrat Ten între 2010 și 2018. 

"Artistul" de pe gheață

Cu toate acestea, pe lângă medalia olimpică, el a mai cucerit un argint mondial în 2013 și un bronz mondial în 2015. Evoluția sa de la CM 2013 va rămâne în istoria patinajului artistic. Ten și echipa sa au conceput un show complet, pe muzica din filmul "Artistul". Denis a prezentat un program scurt, care a avut continuare în cel liber. De obicei, cele două părți nu au nicio legătură.

"A fost strălucitor, iconic și curajos. A arătat cum patinajul poate fi mai mult decât un sport, l-a dus un alt nivel demonstrând că putem spune și povești pe gheață", a spus coregraful David Wilson.

Cu origini coreene, Ten a participat și la JO de al PyeongChang, dar nu a prins programul liber. Chiar dacă mulți credeau că nu va mai reveni pe gheață, el avea planuri mari. Săptămâna trecută, coregraful canadian David Wilson a primit un mail de la Denis, în care-l ruga să-i rearanjeze programul liber din 2017 pentru a se încadra în noile reguli. Însă viața și speranțele lui Denis Ten au fost curmate în mod tragic pe o stradă din Alma Ata.

Povestea lui se așază trist lângă altele ale unor sportivi ale căror vise s-au oprit brusc și mult prea devreme.

SFÂRȘITUL LUI PĂSĂRILĂ

Pe 8 februarie 2009, lumea sportului din România și Ungaria a fost zguduită de moartea lui Marian Cozma, handbalist ucis într-un bar din Veszprem.

Juca la Veszprem, campioana Ungariei, cu care câștigase Cupa Cupelor, al doilea trofeu european ca valoare. La cei 2.08 metri ai săi, Marian Cozma nu avea cum să nu fie remarcat. Ajunsese un jucător de bază al maghiarilor. Mai mult, prin felul său de a fi, prin glumele pe care le făcea tot timpul, era sufletul vestiarului.

Pe 8 februarie 2009, tocmai câștigaseră un meci din Cupa Ungariei. Toată echipa s-a dus să sărbătorească într-un bar din oraș. Prietena lui Marian a avut, se pare, o altercație cu o altă tânără, în bar. Conflictul a fost aplanat însă repede de colegi.
Tânăra unguroaică și-a chemat însă prietenii să-l "sperie" un pic pe român! De aici până la crimă nu a fost decât un pas. Cum Păsărilă, un timp curajos și demn i-a înfruntat imediat pe agresorii de etnie rromă, unul dintre ei i-a înfipt cuțitul în inimă. A murit imediat! Tot în altercație au avut de suferit și sârbul Zarko Sesum si croatul Ivan Pesici, ultimul pierzându-și un plămân. 

Marian Cozma a fost condus pe ultimul drum de totți coechipierii de la Veszprem și de foștii săi coechipieri de la Dinamo. "Băiatul meu va trăi veșnic în sufletele noastre ți în ale celor care l-au cunoscut. Așa a vrut Dumnezeu să-l ia dintre noi", a spus îndurerat Petre Cozma, tatăl lui Marian.

JO 1972, O ediție neagră

La Jocurile Olimpice de München din 1972, 11 membri ai delegației israeliene au fost uciși de un grup de teroriști palestinieni numiți "Septembrie negru". Dintre aceștia, cinci erau sportivi. Au decedat atunci halterofilii David Berger, 28 de ani, Ze'ev Friedman, 28 de ani, Yossef Romano, 32 de ani, și luptătorii Eliezer Halfin, 24 de ani, și Mark Slavin, 18 ani. Atacul a avut loc în a doua săptămână a JO, în noaptea de 4 septembrie, când 8 oameni îmbrăcați în negru au intrat în Satul Olimpic și apoi în clădirea în care erau cazați cei din delegația israeliană. A urmat o luptă sângeroasă în care s-au pierdut vieți din ambele tabere, însă teroriștii au reușit să imobilizeze nouă ostatici. Au urmat negocieri, teroriștii cereau ca 234 de palestinieni care se aflau în închisorile din Israel să fie eliberați. La 6 dimineața atacatorii au cerut să fie transportați la Cairo și de aceea în Satul Olimpic au ajuns două elicoptere, care i-au dus la aeroportul Fürstenfeldbruck, unde restul de ostatici au fost uciși.

Sfârșit brutal

Fosta atletă Elena Murgoci avea 39 de ani când a fost ucisă cu bestialitate de iubitul de care se despărțise recent, Ioan Constandache, pe atunci în vârstă de 51 de ani. Pe 24 august 1999, dimineața, în jurul orei 8:30, cea care era antrenoare la secția de atletism a DJTS Dâmbovița și-a pierdut viața în mod brutal, înjunghiată de 11 ori în zona toracelui cu un obiect ascuțit pe când se afla în fața garajului casei sale din Târgoviște. Agresorul a dispărut imediat de la locul faptei, lăsând în urmă corpul fără viață al Elenei. Aceasta fusese campioană mondială la semimaraton cu echipa României în 1993, la Bruxelles, după o cursă în care se plasase pe cel mai bun loc dintre "tricolore", al 5-lea, și era, la un moment dat, în Top 5 all time al maratoanelor câștigate consecutiv, 11, între 1985, cel de la Sibiu, și 1991, la Oradea. Născută la Vaslui, pe 20 mai 1960, ea participase la JO din 1992, de la Barcelona, în proba de maraton, ocupând locul al 32-lea. În 1996 însă, fusese suspendată pe viață din cauza folosirii unor substanțe interzise, steroizi anabolizanți.

Execuția lui Escobar

La vremea respectivă, în 1994, a fost una dintre cele mai șocante crime care au legătură cu sportul. Fundașul columbian Andrés Escobar înscrisese un autogol în meciul contra SUA de la Cupa Mondială, adversarii câștigând până la urmă cu 2-1. Revenind în țara sa natală după încheierea competiției, la 5 zile după eliminarea Columbiei, Escobar și-a găsit sfârșitul în mod tragic. Pe 1 iulie, împreună cu câțiva prieteni, a mers întâi într-un bar din cartierul El Poblado din Medellín, apoi la un magazin de băuturi și, în final, în clubul de noapte El Indio. Amicii s-au împrăștiat, iar el a rămas singur, la 3:00 noaptea, în parcarea localului. Atunci a fost asaltat de trei indivizi, doi dintre ei înarmați. A urmat o ceartă, fotbalistul fiind împușcat de 6 ori cu un pistol de calibru 38. Agresorii au plecat, iar Andrés, chiar dacă a fost dus repede la spital, a decedat după 45 de minute. Crima a fost catalogată drept răzbunare pentru acel nefericit autogol, iar la înmormântarea fotbalistului au asistat 12.000 de persoane.

Alți sportivi uciși

  • Iulia Balâkina, sprinteră bielorusă care a concurat la JO din 2012, de la Londra, la 100 m și ștafeta 4x100m, a dispărut pe 28 octombrie 2015. A fost găsită fără viață pe 16 noiembrie, într-o pădure lângă Minsk, cu corpul învelit în plastic. Fostul iubit a mărturisit crima. Iulia avea 31 de ani
  • Corinne Rey-Bellet, schioară elvețiană medaliată cu argint la coborâre la Mondialele din 2003, de la St. Moritz și câștigătoare a 5 curse de Cupă Mondială, a fost împușcată și ucisă de soțul ei, Gerold Stadler. Avea 34 de ani și era însărcinată în 3 luni. Cuplul mai avea un băiețel, Kevin, de 2 ani
  • Matija Ljubek, adversar al lui Ivan Patzachin în probele de canoe din anii 70-80, avea 46 de ani când a fost omorât prin împușcare de un fost cumnat în timp ce încerca să-și apere mama. Croatul cucerise pentru Iugoslavia două titluri olimpice, o medalie de argint și una de bronz și avea în palmares 4 titluri mondiale. Mai târziu, devenise vicepreședinte al Comitetului Olimpic Croat
  • Henri Pélissier, rutier francez câștigător al Marii Bucle în 1923, a fost ucis prin împușcare de iubita lui, Camille Tharault, în 1936. Cei doi avuseseră o altercație, el a amenințat-o cu un cuțit, iar ea a replicat cu 5 focuri de revolver. Pélissier avea 46 de ani și era retras din ciclism din 1927
  • Kira Ivanova, fostă patinatoare pentru URSS în anii 80, medaliată cu bronz la JO în 1984 și cu argint la CM și CE în aceeași perioadă, a fost găsită fără viață de vecini în decembrie 2001. Corpul prezenta multiple înjunghieri. Ivanova avea 38 de ani
  • Trevor Berbick, boxerul jamaican pe care Mircea Șimon l-a învins la JO din 1976 în drumul spre finală, a fost ucis în octombrie 2006 lângă o biserică din Norwich. Un bărbat l-a atacat cu o țeavă de oțel, lovindu-l în repetate rânduri în cap, Berbick, care avea 52 de ani, a murit pe loc
  • Hocine Soltani, boxerul algerian care l-a învins pe Leonard Doroftei în semifinala olimpică de la Atlanta 1996, s-a retras din activitate în 2000. Se stabilise la Marsilia cu soția și copilul și începuse o afacere de export-import cu mașini. Pe 1 martie 2002 a dispărut, iar corpul fără viață i-a fost găsit 2 ani mai târziu. Fusese ucis de cel cu care trebuia să se întâlnească în ziua dispariției.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (2)
aius
aius  •  21 Iulie 2018, 19:02

O lume nebuna,si dincolo de fair-play-ul sportiv !

259278848199258
Ardelean Notorietate Cosmin  •  21 Iulie 2018, 10:48

De ce nu ziceti ca asasinatul lui andreas escobar a fost ordonat de pablo escobar?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează