SPORTURI  »  ATLETISM  »  NUMIRE

Numire în timp record » Gabriela Szabo a fost propusă ca ministru al Tineretului şi Sportului în Cabinetul Ponta 3

Articol de - Publicat marti, 04 martie 2014 00:00 / Actualizat luni, 03 martie 2014 20:50

Fosta atletă, campioană olimpică şi mondială, îl înlocuieşte în funcţie pe şeful ei, Nicolae Bănicioiu, cel pe care l-a consiliat în ultimele 12 luni.

După doar 15 luni la şefia Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu a renunţat la biroul din clădirea de pe strada Vasile Conta în favoarea celui de ministru al Sănătăţii. Funcţie pe care pesedistul şi-a dorit-o de la început.

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri după-amiază şi cine-i va lua locul în noul Executiv : Gabriela Szabo. A fost o numire-surpriză, neaşteptată, decisă în mai puţin de o oră.

Reacţia Gabrielei Szabo după ce a aflat că va primi postul de ministru: "Sînt fericită, dar o să-mi revin!"

Dar cum s-au derulat ieri evenimentele?
Ministrul Bănicioiu a sosit la muncă la prima oră. A semnat mapa, a citit presa, a vorbit cu colegii, pe care i-a informat că nu crede că va pleca la Sănătate. Era unul dintre ministerele dorite de UDMR, noul partener de guvernare al USD după plecarea liberalilor.

Negocierile au durat pînă după prînz, cînd s-a aflat că UDMR-iştii au primit Mediul şi Cultura. În acel moment, Bănicioiu a plecat la Palatul Victoria, unde premierul l-a informat că va primi Sănătatea. Mai era o oră pînă la anunţarea componenţei Cabinetului Ponta 3.

Bănicioiu i-a sugerat primului ministru cine să-l înlocuiască la Sport. Un nume de nerefuzat: Gabriela Szabo. Fosta atletă l-a însoţit pe Bănicioiu la Palatul Victoria, şi a acceptat pe loc.

Iar numele lui Vasile Cepoi şi Mihai Sturzu, care au fost vehiculate pînă atunci ca posibili succesori ai lui Bănicioiu la Sport, s-au întors în anonimat.

2013, alegeri pierdute
Gabi Szabo, în vîrstă de 38 de ani, devine astfel primul ministru al Sportului care a fost sportiv 100%. Primul şef al Sportului cu un CV plin de titluri, medalii şi recunoaşteri internaţionale. După zece ani de supremaţie în elita atletismului mondial, Gabriela Szabo s-a retras în 2004 din cariera competiţională şi a început să lucreze în FR Atletism ca director de marketing şi relaţii internaţionale.

Apoi a fost aleasă ca vicepreşedinte, însă în 2013 a pierdut alegerile la funcţia de şef al FRA în faţa lui Sandu Ion. A fost momentul în care a acceptat să facă parte din cabinentul ministrului Bănicioiu în calitate de consilier. După un an a fost promovată. Ca ministru.

Principalele momente ale carierei Gabrielei Szabo
- în 1994 cîştigă titlul mondial la juniori în proba de 3.000 de metri
- prima medalie mondială la seniori a venit în 1997, la CM de la Atena, în proba de 5.000 de metri. Această medalie avea să fie urmată de alte două, în 1999 la Sevilla, tot la 5.000 de metri, iar 2001, la Edmonton, cucerea aurul la 1.500 de metri
-la Jocurile Olimpice, Gabi Szabo a adunat trei medalii. Prima, la Atlanta în 1996, un argint la 1.500 m. La următoarea ediţie, cea de la Sydney, din 2000, avea să cucerească aurul la 5.000 m şi bronzul la 1.500 m
- palmaresul la Campionatele Mondiale în sală conţine 4 medalii de aur, iar cel la Europene 1 medalie de aur cucerită la Gent, în 2000
- în 1999 a primit titlul de cea mai bună atletă a lumii, dar şi cel de cea mai bună sportivă a Europei
- în  februarie 2004 Szabo s-a retras din activitatea competiţională, cu o singură medalie lipsă, cea de campioană europeană în aer liber

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (3)
pteropus
pteropus  •  04 Martie 2014, 12:59

Din cate se vede pentru a fii avansat trebuie sa fi fost un perdant...Dupa ce anul trecut a pierdut lamentabil disputa pentru sefia FRA,prezentand un proiect mai mult decat slab, anul asta pe filiatia nasului si mentorului N. Marasescu un alt mare si "bun "manager al sportului"ajunge sa ocupe o functie in care exista multi altii care au realizari in administratie si management sportiv dar care n-au Pile Cunostinte Relatii...Cu ce idei si proiecte va venii la MTS?..Probabil cu aceleasi cu care a reusit sa nu convinga la FRA...Un copy paste "retusat si sters de praf"...C-asa e in sport...

bamse1901
bamse1901  •  04 Martie 2014, 10:53

felicitari

aricel23
aricel23  •  04 Martie 2014, 09:22

o sa se aleaga doar praful. n a fost in stare sa fie aleasa la fra, creind animozitatzi si pregatind razbunari. oamenii din atletism, cunoscind o, n au vrut o. trebuia pus un manager in primul rind, nu un medaliat fara creier. si fara vreo experienta. o varianta mult mai viabila era presedintele federatiei de rugby. care, de ceva timp se prezinta frumos si cu realizari

Vezi toate comentariile (3)
Comentează