Articol de Mirela Neag - Publicat miercuri, 27 mai 2015 00:00
Președintele FR Atletism, Ion Sandu, a declarat pentru GSP.RO: "Timpul nu va fi omologat, dar se va păstra clasamentul.
13:00
Au fost probleme cu aparatura de cronometrare, am fi fost penibili dacă am fi omologat acest rezultat".
ȘTIRE INIȚIALĂ
Cei 4 atleţi au alergat atît de repede încît au reuşit al 4-lea timp mondial al acestui sezon, dar există mari dubii în legătură cu funcţionarea în parametrii normali a cronometrului.
Astăzi, preşedintele FR Atletism, Ion Sandu, şi colegii săi au de luat o decizie în legătură cu omologarea recordului naţional înregistrat duminică, la Campionatele Internaţionale ale României, în proba masculină de 4x100 metri.
Ioan Pițigoi, Doru Teofilescu, Petre Rezmiveș și Marian Cătălin Cîmpeanu au fost cronometraţi pe pista stadionului Nicolae Dobrin din Piteşti în 38,22 de secunde, cu o secundă şi 25 de sutimi mai bine decît vechiul record, care datează din 1999.
Un rezultat atît de bun încît ajunge în topul mondial al sezonului, după timpii superechipelor Statelor Unite ale Americii (37,38 şi 37,87) şi a Jamaicăi (37,68).
Cifrele i-au uimit de toţi. Arbitri, oficiali, spectatori şi atleţi. Mai mult, cei patru alergători nu au putut rata momentul şi s-au fotografiat cu tabela de marcaj. "Am vrut să fugim o verificare și a ieșit record național. E un timp foarte bun, e incredibil", a declarat după încheierea probei Cătălin Cîmpeanu, care a alergat ultimul în ștafetă.
Apoi au început să apară şi comentariile. Că în serii cei patru atleţi au alergat în medie pe suta de metri 11 secunde, iar în finală au scos o medie de 9 secunde şi jumătate.
Mai multe voci au susţinut, sub protecţia anonimatului, că s-a umblat la cronometru intenţionat, arătîndu-l cu degetul pe antrenorul Constantin Mihail, directorul lotului olimpic, care ar fi dorit să califice astfel ştafeta la Mondialele de la Beijing.
"Au înnebunit cu toţii. Este o tîmpenie imensă. În timpul cursei m-am aflat de partea cealaltă a stadionului, iar în cabina de cronometraj nu se intră!" a fost replica lui Mihail.
Ioan Buligă, directorul de concurs, a anunţat că au fost înregistrate probleme de cronometraj şi că decizia de omologare a recordului va fi luată de conducerea federaţiei în zilele ce urmează.
"Omologarea ar fi o ruşine!"
Preşedintele FRA, Ion Sandu, i-a convocat azi pe arbitri şi pe cei din Comisia tehnică pentru a explica problemele apărute în cronometrajul probei de 4x100 m.
- Domnule preşedinte, timpul înregistrat la ştafeta masculină e pe bune sau e o eroare la mijloc?
- Cred că a fost o greşeală de cronometrare. Ar fi o ruşine să omologăm acest rezultat.
- Deci nu s-a întîmplat nici o minune în atletismul românesc!
- Ar fi fost bine să fie adevărat, dar nu e cazul. Nu văd cum această echipă ar putea alerga atît de repede, chiar dacă ar fi bătut vîntul din spate! Am fi vedete! Dacă omologăm rezultatul o să fim asaltaţi de invitaţii la marile reuniuni atletice internaţionale, unde ne-am face imediat de rîs. Cum ar fi să alerge pe pistă cu echipele Statelor Unite şi ale Jamaicăi şi să treacă linia de sosire la diferenţă de cel puţin zece metri în urmă.
- Deci explicaţia e la cronometru...
- Mai mult ca sigur, acest cronometru, care e achiziţionat în acest an, s-a decalibrat. La concursul de la Piteşti au mai fost probleme reclamate de sportivi în legătură cu timpii înregistraţi.
"Această echipă de ştafetă e capabilă să alerge sub recordul naţional, dar nu chiar atît de bine cît a arătat cronometrul la Piteşti. Ştiu ce spun, pentru că actualul record a fost realizat de elevi ai mei, cum a fost Bogdan Ţăruş"
Constantin Mihail, director tehnic olimpic FRA
36,84 secundeeste recordul mondial la 4x100 m, realizat de Jamaica la JO Londra 2012 cu o echipă din care a făcut parte şi Usain Bolt
4ar fi fost locul pe care l-ar fi ocupat România cu timpul de 38,22 în finala olimpică de la Londra, unde s-a înregistrat și recordul mondial
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul