SPORTURI  »  AUTO  »  DRIVE TEST

Crossover-ul Nissan aduce un plus de dinamism » Juke(ria) 2 in 1

Articol de GSP - Publicat marti, 24 august 2010 00:00

Crossover-ul Nissan Juke injectează un plus de dinamism în lumea automobilelor de oraş, constituindu-se într-o alternativă tentantă la hatchback-urile mici

Cu o vastă experienţă în domeniul maşinilor de teren şi al crossoverelor, Nissan şi-a propus să atace frontal "jungla" urbană. Bazat pe conceptul Qazana, prezentat la Salonul Auto de la Geneva 2009, Juke este, la prima vedere, o combinaţie ciudată între un crossover şi un coupe sportiv. Un fel de "2 în 1", ca la şampoane!

Partea inferioară a caroseriei, cu garda la sol înaltă, pasajele pronunţate ale roţilor şi paraşocul faţă puternic, cu blocurile optice rotunde, de mari dimensiuni, ce aduc aminte de lumea raliurilor, aparţin, clar, unui crossover. De la linia mediană în sus însă, altfel se scrie istoria. Capota puternic plonjată a motorului este flancată de blocuri optice "bulbucate" (rol de poziţii), ca la maşinile sport, "acoperişul" coboară sub un unghi de coupe, iar blocurile optice spate, în formă de bumerang, sînt inspirate de cele ale supersportivului 370Z! Gusturile nu se discută, dar se poate spune, fără rezerve, că Juke arată într-un fel.

După ce te obişnuieşti cu design-ul şi porneşti la drum, surprizele nu contenesc să apară. În ciuda ampatamentului destul de scurt (2.530 mm), maşina nu zdruncină, dar stă şi bine pe drum. E adevărat însă, Juke-ul 4x4 se aşază mai bine pe viraje, graţie suspensiei spate multibraţ şi, bineînţeles, a transmisiei!

Şi, apropo de integrala lui Juke, sistemul beneficiază în premieră în această clasă de TVS (Torque Vectoring System). Fără TVS cuplul ar putea fi împărţit doar faţă/spate, pînă la 50/50. TVS-ul însă poate "balansa" cuplul şi între roţile punţii spate, pînă la 0:100, ceea ce contribuie decisiv la ţinuta de drum.

Plusuri.
Dinamică impecabilă
Cei 190 CP ai noului motor turbo de 1.6 litri (gurile rele spun că agregatul ar putea fi adoptat şi de viitorul Clio Sport) transformă Juke-ul într-o adevărată jucărie pentru oamenii mari. Propulsorul nu "explodează", dar trage liniar, şi are rezerve aproape în orice situaţie. Cutia de viteze Xtronic CVT, etajată corect, permite schimbările rapide, fără să facă mofturi. Iar integrala îşi face, după cum spuneam, treaba cu prisosinţă. Foarte important este însă şi compromisul aerodinamic reuşit de ingineri. În ciuda arhitecturii impozante, Juke-ul străpunge aerul fără zgomot la rulare, la viteze normale (120-140 km/h) fiind chiar silenţios, ceea ce reprezintă un mare plus, dacă avem în vedere poziţionarea maşinii imediat după Micra. De asemenea, merită apreciată stabilitatea crossover-ului la viteze mari, de 160-180 km/h.

Minusuri.
Detaliile contează
Dacă în ceea ce priveşte design-ul ieşit din tipare, gusturile nu se discută, altfel stau lucrurile cînd vine vorba despre spaţiu şi ergonomie, chiar dacă maşina are un target tînăr. În buna tradiţie Nissan, volanul nu se reglează decît pe înălţime. Prin urmare, dacă şoferul ar fi, de pildă, o domnişoară mignonă, aceasta ar putea avea dificultăţi în a-şi găsi poziţia optimă. Pe de altă parte, din cauza acoperişului plonjat, în stil coupe, pe bancheta spate nu pot călători confortabil decît persoanele de pînă la 1,70 metri înălţime.

16.490 de euro (TVA inclus) este preţul de bază al Juke-ului 1.6 16v/117 CP în Franţa

Adversari    Preţ de bază (TVA inclus)
MINI Countryman    21.142 euro
Toyota Urban Cruiser    16.757 euro
Suzuki SX4    14.100 euro

Nissan Juke 1.6 DIG-T Tekna 4x4
Preţ    *26.040 de euro (TVA inclus)
Performanţe
0-100 km/h    8,3 s
Viteză maximă    220 km/h
Consum mixt    6,9 l/100 km
Date tehnice
Capacitate    1.618 cmc
Putere    190 CP/6.000 rpm
Cuplu motor    240 Nm/2.500 rpm
(*) Nissan Juke ajunge pe piaţa din România în această toamnă. Preţurile sînt valabile în Franţa

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Alt caz major de dopaj în tenis! Depistat pozitiv, la 3 luni după triumful de la US Open » Pe cine a dat vina tenismenul
Tenis
Alt caz major de dopaj în tenis! Depistat pozitiv, la 3 luni după triumful de la US Open » Pe cine a dat vina tenismenul
2024, an special pentru pivotul Georgiana Olaru » Promovare în „Liga Florilor”, diplomă obținută la o facultate inedită
Handbal
2024, an special pentru pivotul Georgiana Olaru » Promovare în „Liga Florilor”, diplomă obținută la o facultate inedită
Dorinel Munteanu a început curățenia la Oțelul Galați » Primele două despărțiri
Superliga
Dorinel Munteanu a început curățenia la Oțelul Galați » Primele două despărțiri

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează