Articol de Alin Grigore - Publicat joi, 02 iunie 2016 20:26
În urmă cu 43 de ani, pe un circuit de karting din Bavaria, un puşti de 4 ani îşi punea pentru prima dată casca de pilot pe cap cu mâinile tremurânde de emoţie. A vrut să renunţe după prima tură după ce s-a blocat de mai multe ori. Destinul a făcut ca el să devină 21 de ani mai târziu campion mondial în Formula 1.
Numele său este Michael Schumacher şi este unul dintre marii piloţi ai lumii care au intrat în lumea automobilismului cu ajutorul kartingului. La patru decenii distanţă, pe un circuit de la marginea Bucureştiului, pe Eric îl încearcă aceleaşi emoţii. Abia a împlinit 6 ani. Pentru a putea concura, a fost nevoie de modificări la kart. "Fiind micuţ, nu ajungea la pedale", povesteşte mama sa, Andreea Zlăteanu.
La prima sa experienţă, a rămas în sensul giratoriu. Voia să plece acasă. "Am zis, gata, plecăm, am urcat kartul în dubă şi am plecat de la circuit. Pe la mijlocul drumului, s-a răzgândit. De atunci e nelipsit", adaugă cea care îi stă mereu aproape celui mai tânăr pilot legitimat în cadrul Federaţiei Române de Automobilism Sportiv. Eric are deja două curse în Mini-Formula 1, aşa cum e cunoscut kartingul, iar la una a şi urcat pe podium.
"Din acel moment, s-a schimbat total. A devenit mult mai responsabil, a început să simtă spiritul competiţiei. După ce pierde sau nu îi iese totul aşa cum preconiza, îl văd dezamăgit, iar apoi din nou motivat ca la următoarea competiţie să se impună. A început chiar să fie atent atunci când se lucrează la kart, este foarte implicat, deşi până de curând trebuia să îl împingem de la spate" Tatăl său, Cosmin
Pe lângă karting, Eric merge la cursuri de înot şi canto. Gândul îi este însă tot mai mult la sportul cu motor. Întrerupe chiar el discuţia şi ne povesteşte că în week-end are etapă.
"Veniţi şi voi la Prejmer? Mami, câte nopţi mai sunt până atunci? Abia aştept, va fi foarte frumos", spune piciul care visează să ajungă precum idolii săi din Formula 1.
Până atunci, în week-end, va concura pe circuitul de la Prejmer în cea de-a doua etapă a Campionatului Naţional de Karting Dunlop, acolo unde vor lua startul cei mai buni piloţi din România.
Peste 100 de piloţi şi 100 km/h în 3 secunde
Kartingul este considerat cel mai sigur sport cu motor din lume şi totodată cel care face tranziţia de la distracţie la cele mai importante competiţii ale fenomenului automobilistic sportiv la nivel mondial.
Ayrton Senna, Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Jan Magnussen, Mark Webber şi Kimi Raikkonen au cu toţii un trecut în karting.
110 piloți
cu vârste între 6 și 61 de ani au fost înregistrați în sezonul 2015 în România, la FRAS, federația care are în subordine această disciplină
A devenit deja o tradiţie ca piloţii profesionişti să îşi aducă micuţii la competiţiile de karting, iar un exemplu în acest sens sunt Gabi Imre, Istvan Soos, Andrei Caşcaval, Adrian Drăgan, George Grigorescu, Alin Giuşcă şi Iustin Pleşa.
"Vorbim nu doar de creşterea încrederii în sine a celor mici, dar şi despre şansa de a face pasul spre o carieră în această lume. De altfel, tocmai în acest sens, am lansat Şcoala Naţională de Karting, iar prin acest proiect sper să avem un viitor campion mondial în următorii ani" Norris Măgeanu, președintele FRAS
Un kart precum cel condus de micuţul Eric poate atinge 50 de kilometri la oră, în timp ce unul din categoria KZ, de 54 de cai putere, atinge 100 km/h în doar 3 secunde. Pe cât pare de periculos, pe atât este însă de sigur deoarece într-o astfel de competiție se respectă toate regulile internaționale, iar stabilitatea kartului oferă la rându-i încredere pentru toți cei care vor să înceapă practicarea acestui sport.
Campionatul Naţional Dunlop are 6 etape, prima desfăşurându-se deja pe circuitul Academiei Titi Aur, iar a doua este programată pentru acest week-end pe circuitul de la Prejmer, acolo unde intrarea este gratuită. Antrenamentele libere şi calificările vor avea loc sâmbătă între 9:00 şi 20:00, în timp ce cursele sunt programate pentru duminică, între 11:00 şi 14:00.