SPORTURI  »  BASCHET  »  COVID-19

Carmen Tocală: „TAS recomandă încheierea contractelor jucătorilor pe cale amiabilă”

Articol de - Publicat duminica, 03 mai 2020 14:41

Vicepreședinta FIBA Europa explică pentru Gazetă cum ar trebui evitate conflictele contractuale dintre cluburi și jucători cauzate de suspendarea sau închiderea timpurie a competițiilor sportive

Pandemia COVID-19 a oprit sporturile de echipă exact în perioada cea mai profitabilă a sezonului 2019-2020. Cupele europene se apropiau de faza de play-off, atunci când sălile încep să se umple de spectatori, când se încasează mai mult din drepturile TV și când sunt interesați sponsorii. Pe lângă banii pierduți, cluburile trebuie să rezolve și problema contractelor jucătorilor, ale antrenorilor, ale staff-urilor tehnice. 
 

Carmen Tocală, vicepreședintă a Federației Europene de Baschet și membru în Comitetul Executiv al FIBA, arată care sunt recomandările pe care le oferă tribunalele sportive în relațiile dintre cluburi și jucători.

- Cum vor rezolva cluburile problema contractelor cu sportivii?
- Baschetul are propria instanță pentru rezolvarea litigiilor, BAT (Basketball Arbitral Tribunal). Pentru restul sporturilor există Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Dar și TAS, și BAT au oferit aceeași recomandare cluburilor pentru a evita o situație dificilă atât pentru echipe, cât și pentru jucătorii care-și cer drepturile.

- Și ce sfaturi oferă BAT și TAS?
- Recomandarea generală este încheierea pe cale amiabilă a contractelor. Multe cluburi au cerut îndrumări, o soluție. Cum situația creată de pandemia COVID-19 reprezintă o situație excepțională, cluburile ar putea invoca forța majoră. Totuși, instanțele sportive recomandă o soluție amiabilă între ambele părți pentru a evita litigiile. Așa ar fi corect pentru toate părțile implicate.

- Adică?
- Recomandările sunt foarte explicite. Cum trebuie procedat pe perioada de stare de urgență și pe perioada post-stare de urgență pentru că sportul nu o să repornească într-un viitor imediat. Distanțarea socială o să fie menținută mult timp de acum încolo.

- Ce oferă cluburile și ce anume pierd jucătorii?
- Pentru perioada de stare de urgență, cluburile sunt sfătuite să ofere jucătorilor în continuare, conform contractelor, mașină, cazare, masă, asigurări de sănătate, în funcție de ce și-a negociat fiecare. La fel și bonusurile prevăzute înainte de starea de urgență, să fie achitate, iar cele care-și ating maturitatea la sfârșitul sezonul trebuie amânate pentru începutul următorului sezon în cazul în care campionatul nu este reluat.

- Cu salariile ce se întâmplă?
- Obligația cluburilor de a plăti salariile jucătorilor și antrenorilor trebuie adaptată pentru că trebuie să se țină seama de faptul că pandemia a stopat competițiile, iar bugetele cluburilor sunt afectate. Dar nici jucătorii nu au mai putut oferi serviciile pe care s-au obligat să le presteze.

Carmen Tocală: „TAS recomandă încheierea contractelor jucătorilor pe cale amiabilă”

Carmen Tocală, vicepreședinte FIBA Europe

50 la sută tăieri salariale

- Cum vor adapta cluburile salariile jucătorilor?
- Recomandările sunt de reducere a salariilor. În baschet, pentru salariile de până la 2.500 euro pe lună, reducerea să fie de 20%, iar pentru ce depășește 2.500 euro se mai aplică o reducere cu 50%. Asta pentru perioada de stare de urgență.

- Deci când vor fi încheiate contractele?
- După perioada de stare de urgență. Dar acestea sunt recomandări generale oferite de tribunale. Cluburile pot recurge și la renegocierea contractelor după starea de urgență, depinde de situațiile particulare din fiecare țări sau club.

- Ce se întâmplă cu cupele europene? S-au suspendat? S-au amânat?
- Sunt discutate multe variante. Una dintre ele este cea a mutării play-off-ului spre toamnă, toate echipele să fie aduse în orașul-gazdă cu 14 zile înainte de competiție pentru a sta în carantină, testarea jucătorilor și a staff-urilor înainte de meciuri, care vor avea loc, probabil, fără spectatori.

- Care este situația României?
- În România există 11.900 de cluburi, dintre care 9.000 sunt private. Acestea nu mai au bani, nu mai au bugete, sponsori, încasări din tichete. Cluburile bugetare si federațiile naționale au intrat în șomaj tehnic. Sunt 250.000 de oameni afectați plus cei care activează în bazele sportive, în hotelurile sportive. 

”Viitorul sportului arată sumbru și, de aceea, trebuie redeschise urgent bazele sportive! Este primul pas ce trebuie făcut pentru a se mai salva ceva” - Carmen Tocală

Citește și alte știri despre baschet:

Carmen Tocală prezintă variantele de reluare a baschetului: „Mai devreme de septembrie, nu cred că vor exista în Europa competiții cu public”

Băiatul înalt pierdut în Ocean » Povestea lui Bison Dele, un fost baschetbalist dispărut în 2002 în împrejurări ciudate, în apele Pacificului

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Handbal
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează