Articol de Justin Gafiuc - Publicat sambata, 15 aprilie 2017 00:00
Dat în urmărire internațională după ce, în țară, s-a sustras controlului judiciar, Sebastian Ghiță a fost arestat ieri dimineață în Serbia. Dispăruse din România pe 21 decembrie 2016.
- Arestat ieri la Belgrad, fostul patron al lui Asesoft Ploiești a condus vreme de 14 ani proiectul echipei de baschet ce a dominat autoritar sportul cu mingea la coș în ultimul deceniu și jumătate.
- Bugetele asigurate de Ghiță și Primărie au născut inclusiv salarii uriașe.
- Ghiță se refugiase în Serbia, țara de unde își adusese antrenor la echipă și unde își făcuse prieteni de sânge.
Pe numele lui s-au emise două mandate de arestare în lipsă, fiind trimis în judecată în dosare în care mai apar foști șefi din Poliție și Parchet din Prahova, precum și ex-primarul Ploieștiului, Iulian Bădescu.
O lună până ajunge-n țară
În plus, pe numele lui mai sunt în instrumentare alte două dosare de corupție, între care cel referitor la vizita în România a fostului premier britanic, Tony Blair. Acum, fostul deputat va fi judecat de o instanță sârbească și riscă între 6 luni și 3 ani de închisoare pentru folosirea unor acte de identitate false, informează Hotnews.
Conform sursei citate, aducerea în țară a lui Ghiță ar putea dura până la o lună, în condițiile în care România nu are un acord de extrădare cu Serbia. În momentul în care a fost găsit, fostul politician a prezentat documente false: permis de conducere și buletin de Slovenia.
Dincolo de figura controversată din politică și business, Ghiță e cel care a patronat formația de baschet Asesoft Ploiești, cu care a câștigat 10 titluri de campioană și o cupă FIBA Europe.
Aventura la echipa prahoveană și-a început-o în 2001, când a preluat clubul din liga secundă, l-a urcat în 2002 în prima divizie, iar din 2004 au început să curgă performanțele pe bandă rulantă. Bunăoară, până în 2009 a izbutit să obțină șase eventuri consecutive!
Investițiile în Asesoft au însemnat un buget de circa 15 milioane de euro până în vara lui 2015, când proiectul de la Ploiești s-a închis din cauza problemelor cu justiția avute de Ghiță. În tot acest interval de timp, episoadele baschetbalistice au conturat profilul unui alt Ghiță.
Americani pe sute de mii de euro
În perioada 2007-2010, Asesoft l-a avut sub contract pe Rashard Griffith, un american cu CV inclusiv de NBA, câștigător al Euroligii. E jucătorul cu cel mai mare salariu care a existat vreodată în baschetul românesc: 22.000 de euro pe lună!
În apropierea lui s-au aflat alți doi conaționali, cu venituri de circa 17.000 de euro/lună: Daniel Dee Brown și Jarvis Hayes, care au evoluat pentru Asesoft în sezonul 2014-2015.
Jucătorul-emblemă al Asesoftului, Cătălin Burlacu, a cochetat și el cu contracte de top. A evoluat pentru ploieșteni în două episoade (2003-2006 și 2008-2015), iar la revenirea la Asesoft ar fi parafat un angajament pe patru sezoane, în care clubul lui Ghiță i-ar fi garantat în jur de un milion de dolari din salariu, bonusuri de performanță și beneficii gen apartamente și mașină. E și motivul pentru care Burlacu și-a căpătat în acel moment supranumele de "Golden Boy".
O singură primă
Fost jucător la Asesoft, Vlad Negoițescu a crescut de la juniori în clubul ploieștean. El spune că "la sală, Ghiță era un tip super, l-am văzut mai mereu numai în blugi, iar în liga secundă a intrat chiar în meciuri de câteva ori. Nu mă interesează politica, dar pentru sport, pentru baschet, a însemnat un sprijin imens pentru generații întregi de baschetbaliști".
El își amintește și de un moment special: "Am câștigat un meci în Rusia, în cupele europene, cu Himki, iar la final a intrat foarte entuziasmat în vestiar și ne-a promis că vom încasa o primă, ceea ce nu se mai întâmplase niciodată, fiindcă banii îi primeam numai din salarii. Ca să înțelegeți dimensiunea acelui succes, era ca și cum, la fotbal, Steaua ar învinge azi pe Juventus, la Torino! Zilele următoare am descoperit în conturi câte 250 de euro în plus pentru fiecare jucător".
N-a vrut sprijin de la galeria Petrolului
Apropiații echipei spun că Ghiță era un tip care ținea foarte mult la atmosfera specială din baschet. Tatăl lui Vlad Negoițescu, George, a trăit ani de zile lângă Asesoft și a interacționat cu spiritul formației ploieștene:
"Nu accepta golăniile în jurul formației, iar când în sală mai apăreau înjurături sau fluierături, trimitea imediat pe cineva să atragă atenția respectivilor că la baschet e altă mâncare de pește decât la fotbal. I-am propus la un moment dat ca, la partidele mai importante, să vorbim cu băieții din galeria Petrolului să vină lângă noi.
Nu i-a plăcut idea, fiindcă a preferat să construiască în jurul Asesoftului o familie din baschet, cu oameni dedicați acestui sport, nu cu alăturări accidentale față de echipă. Iar opțiunea lui s-a dovedit corectă, pentru că, într-adevăr, acolo se crease chiar un grup foarte unit, jucători, antrenori, conducători, public. Oameni educați pentru baschet și cunoscători ai acestui fenomen".
"Intra și peste arbitri la cabine"
Nu sunt puține momentele în care, spun oameni din anturajul clubului, Ghiță îi lua la rost pe arbitri: "Erau situații în care intra și peste ei în cabină, nu doar să-i felicite. Și era cumva de notorietate în baschet că exista un grup de arbitri prieteni ai Asesoftului, care mai dădeau și câte o mână de ajutor direct sau indirect atunci când era nevoie".
"De obicei însă, Ghiță evita să se dea în stambă în public", explică foști susținători ai clubului. Ex-deputatul obișnuia mai mult să mai strige la jucători sau să lanseze câte o sugestie din tribună, fără a face însă un spectacol din această atitudine.
Finanțare ilegală
Într-un raport al Curții de Conturi de la sfârșitul anului trecut se concluziona că Asesoft a beneficiat de finanțări ilegale de la bugetul public în perioada 2013-2015.
Este vorba despre 3,9 milioane de lei, adică aproximativ 850.000 de euro, direcționați de autoritățile locale către clubul de baschet controlat de Ghiță. Cea mai mare sumă fusese alocată în 2013: 1,72 milioane de lei. Finanțarea pentru Asesoft se acordase de Primărie prin Clubul Sportiv Municipal (CSM).
Cântare la petrecere cu Arnautovici
Fost crainic al sălii din Ploiești și un apropiat al echipei de baschet, Ionuț Urzeală povestește că "devenise o tradiție ca, după fiecare performanță, să se strângă toată lumea la o petrecere, la care Ghiță și antrenorul Dado Arnautovici interpretau împreună melodia preferată, «Raska, Raska», un cântec sârbesc. Unul dintre aceste momente apare și acum pe youtube".
Urzeală se ocupă în prezent de "Ploiești Basketball", fostul club Asesoft Junior, la care sunt înscriși acum peste 250 de copii: "Am făcut o rebrenduire, pentru că toată lumea fugea de noi când auzea Asesoft. Am alergat să obținem o sponsorizare pentru apă și nici măcar atât n-a vrut nimeni să dea.
Dispăreau toți, pentru că nu doreau să-și lege numele de Asesoft. Dar, de fapt, ceea ce contau erau acești copii, care au crescut și au venit către baschet în spiritul extraordinar creat de Asesoft. Iar acum mergem mai departe, avem și performanțe la nivel juvenil. Vrem să ducem mai departe povestea!".
Și-a schimbat înfățișarea
Imediat după ce poliția a anunțat că Sebastian Ghiță a fost capturat, iar TVR a difuzat prima imagine cu fostul om de afaceri, care s-a ras în cap și și-a lăsat barbă, internetul s-a umplut de glume pe seama asemănării acestuia cu diverse personaje: cu Călin Goia, de la Voltaj, cu Mihai Bendeac, vedeta Antenei 1 sau cu celebrul personaj Walter White "Heisenberg", din serialul Breaking Bad.
2005e anul în care Asesoft a câștigat FIBA Eurocup, singurul trofeu continental din istoria baschetului românesc