Articol de Mirela Neag - Publicat sambata, 20 august 2011 00:00 / Actualizat vineri, 19 august 2011 22:55
Cei care sînt direct vizaţi de o posibilă suspendare din competiţiile internaţionale începînd cu 1 septembrie îi transmit şefului lor că trebuie să facă un gest de onoare până nu e prea tîrziu.
Adrian Lăcătuş a fost numit în funcţia de antrenor coordonator al loturilor naţionale feminine de către preşedintele FRB, Rudel Obreja. Fetele pregătite de acesta, spun specialiştii, au şanse reale de a urca pe podium la Olimpiada de la Londra."Garantez acest lucru şi nu cu vorbe, ci cu fapte", spune cu o voce apăsată şi sigură Lăcătuş.
Tehnicianul plănuieşte potenţialele performanţe din 2012 de zece ani. În susţinerea sa vin medaliile cucerite de pugiliste în ultimii ani la Europene şi Mondiale. Ultimatumul dat federaţiei române de către AIBA i-a tăiat însă respiraţia. Lăcătuş nu concepe ca sportivele sale să nu mai poată participa la competiţiile mondiale din cauza conflictului Obreja-AIBA.
- Domnule Lăcătuş, există posibilitatea ca elevele dumneavoastră să nu ajungă la Olimpiadă!
- Aş spune că există neşansa ca fetele mele să nu mai ajungă la nici o competiţie...
- Credeţi că forul internaţional va ceda sau va rămîne de neclintit?
- Eu cred că numai Comitetul Olimpic Român mai poate face ceva pentru noi. Peste o săptămînă plec la Europenele de tineret, iar federaţia nu m-a ajutat aproape deloc cu bani. O să mă întorc cu medalii şi dacă ultimatumul AIBA se va concretiza, voi sări la gîtul celor din conducere. Nimeni nu are dreptul să se joace cu soarta sportivilor! Practic, ne vom autodesfiinţa deoarece nici un club nu va mai finanţa pregătirea pentru ca sportivul lui să participe doar la campionate naţionale. Şi aşa am ajuns să nu mai putem organiza nici măcar Centura de Aur!
- Aţi vorbit cu Rudel Obreja?
- Rudel mi-e prieten, dar acum cred că este momentul să facă şi el un pas în spate. Să facem ceea ce au făcut şi turcii cînd au fost şi ei în aceeaşi situaţie. Au venit cu feţe noi şi acum sînt lăsaţi în pace, mai mult, primesc şi dreptul de a organiza campionate europene...
- Simţiţi presiuni la competiţii?
- Bineînţeles. Nimeni nu vorbeşte cu noi. Parcă sîntem ciumaţi! La Mondialele de tineret din Turcia, din aprilie, Claudia Nechita a fost clar dezavantajată în favoarea adversarei din China şi a rămas cu bronzul...
- Are România şanse la podiumul olimpic?
- Are şanse reale şi demonstrez acest lucru prin fapte. În ultimii ani am cucerit 46 de medalii europene şi mondiale la junioare, tineret şi senioare. În ultimii ani am fost în permanenţă în finale. La Olimpiadă se califică primele 8 sportive la cele trei categorii. Acolo, după primul meci patru pleacă acasă, patru rămîn la medalii. Am sportive de acest nivel. Luminiţa Turcin, Steluţa Duţă, Claudia Nechita, Iulia Năvăcioiu, Gabriela Bold sînt numai cîteva dintre ele...
- Care este prima competiţie internaţională pentru senioare?
- În octombrie sînt Campionatele Europene de la Rotterdam. Mondialele sînt în primăvara anului viitor. Poate că asta ar putea să fie şansa noastră, să se rezolve într-un fel acestă criză pînă atunci. Băieţii însă au programate Mondialele acum, în septembrie, care sînt criteriu de calificare la Olimpiadă. Ei pot pierde totul acum.