SPORTURI  »  CICLISM  »  SPECIAL

7 Tururi confiscate » Americanul Lance Armstrong devine cel mai mare nume şters din analele sportului

Armstrong îşi ia adio de la toate cele şapte tururi ale Franţei cucerite în cariera sa. +2   FOTO
Armstrong îşi ia adio de la toate cele şapte tururi ale Franţei cucerite în cariera sa.

Articol de - Publicat sambata, 25 august 2012 00:00 / Actualizat sambata, 25 august 2012 01:14

Lance Armstrong a optat să nu lupte în dosarul în care este învinuit de dopaj sistematic de către Agenţia Americană Anti-Doping (USADA).

Fostul rutier american Lance Armstrong (40 de ani) a optat să nu lupte împotriva dosarului în care este învinuit de dopaj sistematic de către Agenţia Americană Anti-Doping ( USADA) şi, implicit, să-şi asume pierderea celor şapte Tururi ale Franţei

Cel mai prolific ciclist din istoria Turului Franţei, americanul Lance Armstrong a renunţat la orice formă de apărare în cazul acuzaţiilor de dopaj ce au fost formulate de USADA şi poate să-şi vadă toată cariera ştearsă din cărţile de istorie. Instituţia de peste Ocean îl învinuieşte că ar fi folosit eritropoetină şi steroizi în obţinerea celor şapte tricouri galbene, dar şi că ar fi administrat substanţe interzise altor ciclişti din echipele pentru care a activat.

Cum a început
Ancheta agenţiei a pornit după ce o investigaţie federală a eşuat să demonstreze că Lance Armstrong ar fi folosit bani publici în perioada US Postal/Discovery Channel (1999-2005) pentru a finanţa un sistem de dopaj ce l-ar fi propulsat spre cele şapte titluri consecutive din Hexagon.

Dosarul a trecut pe linie sportivă la USADA, care a dezvăluit că nu mai puţin de zece coechipieri ai americanului au mărturisit că l-au văzut pe Lance Armstrong dopîndu-se sau administrînd substanţe ilicite celor din jur.

Mai mult decît atît, pe lîngă Lance Armstrong au mai fost incriminaţi şi Johan Bruyneel, directorul sportiv al tuturor echipelor la care a evoluat texanul, precum şi trei doctori care au primit deja suspendări pe viaţă.

Iniţial, Armstrong a încercat să afle exact identitatea celor care au depus mărturie împotriva lui, presa citînd nume grele precum George Hincapie, Levi Leipheimer, Jonathan Vaughters sau Christian Vande Velde.

Eschiva eşuată
Armstrong nu a avut succes şi a schimbat tactica de atac. Americanul a încercat în permanenţă să amîne arbitrajul sportiv şi să devieze atenţia fanilor. Nu a recunoscut jurisdicţia USADA, pe care a acuzat-o că ar fi folosit bani publici într-o "vînătoare de vrăjitoare", a cerut asistenţă din partea Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI), for pe care l-a "sponsorizat" în trecut, şi şi-a susţinut cauza în tribunalele din Texas.

Nici una dintre aceste diversiuni nu a funcţionat, iar la momentul adevărului, atunci cînd procesul la TAS a devenit inevitabil pentru stabilirea inocenţei, Armstrong a dat înapoi. O parte din critici au spus că Armstrong nu îşi permitea să apară într-un proces pe care USADA l-a cerut să fie public.

Cunoscut ca o fire răzbunătoare, un procesoman fervent, indispus să tolereze nici o acuzaţie, Lance a oferit marfa necesară tuturor detractorilor. Reţelele de socializare au explodat, foştii campioni din Marea Buclă, în frunte cu compatriotul Greg LeMond, au aplaudat ceea ce au considerat a fi o confirmare, iar apărătorii au făcut un pas în spate.

Pînă şi Taylor Phinney, marea speranţă a ciclismului american şi protejat al lui Armstrong, s-a mulţumit să scrie evaziv pe Twitter: "Sînt în USA Pro Cycling Challenge, cursa pe care Lance a ajutat-o să existe. Atît".

Ultima încercare
Septuplul campion al Turului Franţei a încercat să forţeze USADA să cedeze dosarul către UCI, acolo unde conducerea este aliată a americanului. Totuşi, un judecător din Texas a dispus, luni, ca USADA să dispună singură de documente, în condiţiile în care UCI este considerată parte acuzată în dosar.

Forul internaţional condus la începutul deceniului trecut de olandezul Hein Verbruggen este acuzat de USADA că ar fi muşamalizat o probă pozitivă din Turul Elveţiei 2001. De altfel, UCI nu a cooperat deloc cu USADA în dosarul Armstrong, refuzînd să ofere datele necesare anchetei.

Actual preşedinte, irlandezul Pat McQuaid, a fost nevoit să recunoască, în 2005, că Lance ar fi plătit o sută de mii de dolari, sub formă de donaţie împotriva luptei antidoping, celor de la UCI. :O

Cum pierde tricourile galbene
USADA are acreditare din partea Agenţiei Mondiale Antidoping şi poate hotărî dacă un sportiv este vinovat de dopaj sau nu. USADA dispune sancţiunea, suspendare pe viaţă şi pierderea oricăror titluri şi remuneraţii în cazul lui Armstrong, după care trimite decizia Uniunii Cicliste Internaţionale, care ia act şi dispune pierderea titlurilor din Turul Franţei. USADA poate retrage unilateral medalia de bronz deţinută de american la Olimpiada de la Sydney, în 2000. Oficialii agenţiei au cerut ştergerea tuturor rezultatelor înregistrate de american după 1 august 1998, dată la care s-a întors în ciclism după supravieţuirea în urma cancerului testicular.

Titlurile, încotro?
O analiză scurtă a primilor cinci rutieri clasaţi în cele şapte Tururi cîştigate de Lance ne arată că doar doi ciclişti nu au fost testaţi pozitiv sau implicaţi în scandaluri de dopaj. Celebrul său rival, Jan Ullrich, a picat victimă scandalului Puerto, luîndu-i cu el pe italianul Ivan Basso şi pe spaniolul Joseba Beloki. În acelaşi timp, Andreas Kloden este anchetat în Germania pentru un scandal ce implică transfuzii sangvine. Rămîne un mister pe care organizatorii Turului Franţei trebuie să îl descifreze. Lance ar deveni al treilea rutier din istorie deposedat de tricoul galben, după Floyd Landis (2006) şi Alberto Contador (2010).

Armstrong Corporation
Lance Armstrong a reprezentat una dintre cele mai populare poveşti americane. Diagnosticat cu cancer testicular în octombrie 1996, texanul a supravieţuit chimioterapiei dure şi unui pronostic de 30% şanse de supravieţuire. A revenit pe şosea în 1998, s-a folosit de legenda din jurul tricoului galben şi a creat Fundaţia Livestrong pentru a creşte atenţia asupra luptei împotriva cancerului. De la înfiinţarea fundaţiei, în 1997, a strîns peste 500 de milioane de dolari şi a făcut din celebrele brăţări galbene un trademark la nivel global. De altfel, numai în anul în care s-a întors pe şosea, în 2009, Lance a strîns peste 30 de milioane din accesoriul vîndut cu un dolar bucata. În cazul în care cele şapte titluri sînt retrase, sponsorii americanului au anunţat în Le Figaro că vor cere despăgubiri.

"Vine un moment în viaţa fiecăruia dintre noi cînd trebuie să spui: E destul! Am trecut 500 de controale antidoping" (Lance Armstrong)

"Lance a arătat mereu putere, inteligenţă şi condiţie fizică impecabilă. Atît vreau să spun" (Alberto Contador, dublu cîştigător de Turul Franţei)

"E prea tîrziu. Această decizie trebuia dată acum 10-15 ani" ( Bernard Hinault, cvintuplu cîştigător de Turul Franţei)

Ce dispare din palmaresul lui Lance Armstrong:
- 7 Tururi ale Franţei, cîştigate între 1999-2005 şi locul 3 ocupat în 2009;
- 22 de etape cîştigate în Turul Franţei, locul 5 all-time;
- locul 4 ocupat în Turul Spaniei 1998
- Turul Elveţiei cîştigat în 2001
- Critérium du Dauphiné Libéré, ediţiile 2002 şi 2003

3 milioane de euro este estimat că ar fi cîştigat Lance Armstrong doar din Turul Franţei

20 de milioane de dolari ar fi cîştigat Lance Armstrong doar în 2010, avînd sponsori companii precum Coca-Cola, Nike, Subaru sau Trek

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Îl pedepsește Mircea Lucescu? » După George Pușcaș, încă un „tricolor” riscă să piardă echipa națională
Nationala
Îl pedepsește Mircea Lucescu? » După George Pușcaș, încă un „tricolor” riscă să piardă echipa națională
România - Cipru, ultimul meci din Liga Națiunilor » SURPRIZE URIAȘE în echipa de start a lui Mircea Lucescu
Nationala
România - Cipru, ultimul meci din Liga Națiunilor » SURPRIZE URIAȘE în echipa de start a lui Mircea Lucescu
Starul dorit de Real Madrid a trecut peste despărțire! A lăsat-o pe fata lui Jude Law, iar noua iubită a fost răsfățată cu o vacanță de lux
Campionate
Starul dorit de Real Madrid a trecut peste despărțire! A lăsat-o pe fata lui Jude Law, iar noua iubită a fost răsfățată cu o vacanță de lux

Ion Țiriac a „incendiat” internetul cu apariția controversată de la Turneul Campionilor » Ce scria pe șapca miliardarului: imaginile au apărut pe transmisiunea live a finalei

UEFA nici nu a stat la discuții și a refuzat pe loc cererea României » Ce solicitase FRF, imediat după abandonul naționalei din Kosovo


Comentarii (4)
dino80
dino80  •  11 Octombrie 2012, 10:18

Ciclismul e sportul dopingului. Nu cred ca exista campion in Turul Frantei, in ultimii 20 de ani, care sa fi fost curat...si nici nu cred ca va exista pe viitor. L-au ales pe Amstrong pentru ca e o emblema a sportului. De ce "coechipierii" nu au sunat autoritatile sa faca flagrant cand se dopau? ... un dosar bazat doar pe marturiile unora, fie ei si "coechipieri", e irelevant. Nu zic ca nu s-a dopat, dar nu cred ca a facut-o mai mult decat altii. Fie doar si ca exemplu pentru bolnavii de cancer si tot trebuie lasat in pace, chiar daca asupra lui planeaza suspiciunea de dopaj. Bolnavii de cancer au nevoie si de exemple reale pentru a putea lupta cu aceasta boala nenorocita

tyo_rares
tyo_rares  •  10 Octombrie 2012, 19:52
Postat de budur pe 27 August 2012, 22:00

cand si fostii coechipieri spun ca te-ai dopat de ce sa mai negi?

ceea ce e si mai concludent : fostii coechipieri nu au spus doar ca Lance s-a dopat. e usor sa acuzi pe cineva. ei au spus ca s-au dopat impreuna cu Lance. in acest caz, chiar nu mai ai ce comenta / nega

budur
budur  •  27 August 2012, 22:00

cand si fostii coechipieri spun ca te-ai dopat de ce sa mai negi?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează