SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL SPANIEI / ETAPA 14 / PALAS DE REI - PUERTO DE ANCARES, 149 KM

BANG BANG » Joaquim Rodriguez cîştigă duelul cu pistolarul Contador şi arată că vorbeşte serios

Joaquim Rodriguez (foto: reuters) +2   FOTO
Joaquim Rodriguez (foto: reuters)

Articol de - Publicat sambata, 01 septembrie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 02 septembrie 2012 00:28

Joaquim Rodriguez (Katusha) a cîştigat prima etapă de munte înalt, după atacurile repetate din grupul favoriţilor, pe ultima căţărare a zilei, Puerto de Ancares. Rutierul spaniol în vîrstă de 33 de ani a obţinut cea de-a treia victorie din Turul Spaniei 2012, arătînd tuturor că este capabil să ducă ritmul şi pe căţărările lungi

Cînd organizatorii au decis să înghesuie cinci căţărări repertoriate în doar 149 de kilometri, bucătarii de la Saxo Bank, Katusha şi Sky au ştiut că băieţii vor ajunge devreme la autocare, că lupta dintre Contador, Rodriguez şi Froome va arunca în aer ritmul din munţii Cantabrici şi că foamea de secunde va fi proporţională cu cea din faţa farfuriilor. Plutonul a avut de învins Alto de Castro (3), Alto de Vilaesteva (2), Alto de O Lago (3) şi Alto Folgueiras De Aigas (1), înainte de a da piept cu ascensiune de la sosire, Puerto de Ancares (1), o bestie cu pantă medie de 8% şi lungime de 9.5 borne, favorabilă oamenilor de clasament general, uşori şi puternici pe o durată bună de timp.

TENTATIVA LUI MONCOUTIE ŞI PUTEREA LUI CLARKE
Aerul tare din preajma Pirineilor a antrenat o evadare masivă în care francezul David Moncoutie (Cofidis) s-a zbătut pentru punctele necesare unui al cincilea tricou de cel mai bun căţărător în Turul Spaniei. Rutierul în vîrstă de 37 de ani a trecut primul peste Alto de Castro, a venit în urma lui Simon Clarke (Orica GreenEdge) pe Vilaesteva şi s-a folosit de ceilalţi 15 colegi de evadare pentru a controla orice frondă din sînul grupului fruntaş. A pierdut din nou în faţa lui Clarke, care a strîns şi punctele de pe O Lago, australianul continuînd şi pe Folgueiras De Aigas marşul de sănătate. Dar niciunul dintre evadaţi nu avea să calce linia de sosire în faţa favoriţilor.

SAXO ÎŞI ASUMĂ TRENA
Intrarea în munţii de talie a înseamnat o Saxo Bank determinată să pună piciorul în prag şi să închidă uşa oricăror tentative din partea Sky şi Movistar. Ştiind că dispune de un lider capabil să se descurce singur pe căţărarea de final, echipa lui Bjarne Riis a controlat de la distanţă ecartul faţă de evadaţi. Minutele s-au lungit sau s-au scurtat în funcţie de pasul greu al lui Navarro, iar victimele din pluton au început să se prelingă pe marginea asfaltului, în afara luptei pentru podium, la baza căţărării, acolo unde liniştea se resimte ca un blestem şi nimeni nu e dispus să-şi ajute fraţii de suferinţă. Valverde a rămas fără niciun coechipier, Katusha şi-a camuflat liderul între tunicile alb-roşii, iar Sky s-a lăsat dominată nefiresc.

ULTIMA CĂŢĂRARE, IADUL EVADAŢILOR
Ultimul supravieţuitor al evadării a fost Alberto Losada (Katusha), care a început căţărarea de final cu un minut şi 54 de secunde avans, dar nimeni nu a fost dispus să parieze un borcan cu dulceaţă de cireşe amare pe victoria de etapă. Saxo a continuat ritmul nuclear din frunte, Robert Gesink a transformat portocaliul de la Rabobank în roşul epuizării, iar Contador s-a lipit de tunica lui Rodriguez pentru supraveghere. Praful şoselei s-a transformat în pulbere de puşcă, atunci cînd Losada a început să se iţească la orizont, iar totul a explodat atunci cînd...

BANG BANG ... RODRIGUEZ!
Ultimul locotenent al lui Contador a întîlnit pantele cele mai dure de pe Puerto de Ancares, cu 4 kilometri înainte de final, Rodriguez şi Valverde s-au ţinut scai, dar Froome s-a făcut ţăndări. Valverde l-a zguduit şi pe Rodriguez, care a făcut eforturi să se întoarcă, dar Contador a scos pistolul acela ameninţător, din cele două Tururi ale Franţei de demult, şi a forţat desprinderea. A urmat acalmia, pînă BOOM! Contador a plecat sub bannerul de doi kilometri, nu s-a mai uitat în spate, acolo unde adversarii au rămas anesteziaţi, a suferit pentru cea de-a treia victorie de etapă din carieră, dar nu a putut să o savureze. De ce? Fiindcă Rodriguez a început să sufle pe nări aceleaşi fire de fum pe care le-a arătat şi pe căţărările mici, a furat şefia după două curbe şi a arătat că toţi ochii trebuie să se îndrepte spre el.

Clasamentul etapei:
1 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 4:10:28 
2 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank - Tinkoff Bank 0:00:05 
3 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar  0:00:13 
4 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha 0:00:35 
5 Christopher Froome (GBr) Sky  0:00:38 
6 Andrew Talansky (USA) Garmin - Sharp 0:00:44 
7 Igor Anton (Spa) Euskaltel - Euskadi 0:00:56 
8 Laurens Ten Dam (Ned) Rabobank 0:01:04 
9 Tomasz Marczynski (Pol) Vacansoleil-Dcm 0:01:13 
10 Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale 0:01:17

Clasamentul general:
1  Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha  53:06:33  
2  Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank - Tinkoff Bank  0:00:22  
3  Christopher Froome (GBr) Sky   0:01:41  
4  Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar
5  Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha  0:04:16  
6  Robert Gesink (Ned) Rabobank   0:05:07  
7  Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale  0:05:51  
8  Andrew Talansky (USA) Garmin - Sharp  0:06:13  
9  Laurens Ten Dam (Ned) Rabobank   0:06:34  
10  Igor Anton (Spa) Euskaltel - Euskadi  0:07:16

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
OUT de la FCSB? » Jucătorul dispărut din echipa roș-albaștrilor nu mai intră în planurile lui Becali
Superliga
OUT de la FCSB? » Jucătorul dispărut din echipa roș-albaștrilor nu mai intră în planurile lui Becali
Tatăl lui Mihai Popescu, detalii savuroase despre fiul său înainte de Rangers - FCSB: „Voiai să-i batem pe ăștia?!”
Europa League
Tatăl lui Mihai Popescu, detalii savuroase despre fiul său înainte de Rangers - FCSB: „Voiai să-i batem pe ăștia?!”
Leo Messi, încredere totală într-o româncă! I-a dat pe mână tot imperiul lui imobiliar: „Lucrăm de peste 12 ani” » Vânzări de 530 de milioane de euro!
Campionate
Leo Messi, încredere totală într-o româncă! I-a dat pe mână tot imperiul lui imobiliar: „Lucrăm de peste 12 ani” » Vânzări de 530 de milioane de euro!

„Înotam, iar bătăile inimii răsunau ca un motor surd: eu sunt, eu sunt, eu sunt” » Povestea răscolitoare a scriitoarei Sylvia Plath și a singurului ei sprijin într-o luptă teribilă: „Abia îmi țin capul deasupra apei”

Drăgușin la Inter? Schimbul pe care nerazzurrii îl pun la cale cu Tottenham


Comentarii (3)
budur
budur  •  09 Septembrie 2012, 12:34

e la Katiusa nu la Astana

sac.
sac.  •  02 Septembrie 2012, 11:11

Contador a revenit dupa o indelungata pauza, este normal sa nu aiba constanta inca, el nici macar nu stia la ce nivel se afla la inceperea Vueltei, sa faci antrenamente de unul singur nu e tot una cu a participa in alte tururi. Daca nu ar fi acest sistem stupid cu bonificatii in secunde la final, Contador ar fi acum lider, i-a luat un minut la contratimp lui Purrito. Oricum a lipsit mult Contador ciclismului, la anul in Turul Frantei sunt convins ca va pleca drept favorit...

kily
kily  •  02 Septembrie 2012, 10:21

"Ştiind că dispune de un lider capabil să se descurce singur pe căţărarea de final..." Asta este o gluma proasta! Purito la umilit pe Contador in toate finalurile montane, pur si simplu l'a calcat in picioare de fiecare data demonstrand cat de "umflat" a fost acest Contador in toti acesti ani. Acum, singura scuza a lui Alberto ar fi ca Purito sa fie depistat pozitiv! Si la ce se intampla in aceste zile in acest tur al Spaniei nu m'ar mira deloc... Cu toate astea, Contador trebuia sa inteleaga de la primul finis in care si' furat'o de la Purito ca nu trebuie sa se mai puna in aceasta ipostaza penibila. Domnia si Prostia se platesc chiar si in ciclism

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close