Articol de Mitică Docan - Publicat luni, 07 aprilie 2008 00:00
Campionul national al Belgiei, Stijn Devolder (QuickStep), a cîstigat a 92-a editie din Turul Flandrei dupa o evadare hotarîtă
Cu 25 de kilometri înainte de final, Devolder si-a luat inima în dinti si a dat lovitura decisiva pe Eikenmolen. În ciuda faptului ca a fost urmarit permanent de marii favoriti, Devolder a crezut cu încapatînare în propria sansa, a trecut primul pe Kapelmuur şi a reuşit la final să-i faca fericiţi pe localnici. Spaniolul de la Rabobank, Juan Antonio Flecha, a terminat pe locul trei. după ce a încercat cu disperare sa îl prindă pe belgian, în timp ce Nick Nuyens (Cofidis) şi-a văzut de treaba şi a urcat pe a doua poziţie la Meerbeke.
Cum s-a desfăşurat cursa. Startul din Brugge a dat peste cap orice socoteală a directorilor sportivi. Vremea frumoasă şi liniştea din pluton nu aduceau deloc cu predicţiile date de specialişti înainte de competiţie. Au trecut mai bine de 100 de km pînă a fost consemnată prima acţiune cu adevărat importantă şi pînă cînd ploaia şi-a făcut apariţia. Cu 153 de kilometri înainte de final, Janek Tombak (Mitsubishi), Tom Veelers (Skil Shimano), Sven Renders (Topsport Vlaanderen) şi Vincent Jérôme (Bouygues Telecom) au reuşit să surprindă plutonul şi să construiască o evadare al cărei apogeu a contorizat aproximativ două minute. Cei patru au fost prinşi la poalele ascensiunii de pe Oude Kwaremont, dupa ce parcurseseră împreună 70 de kilometri. Plutonul a fost zdruncinat sănătos pe celebrul Koppenberg, atunci cînd Tom Boonen a condus cu o mîna de fier situaţia şi a format un grup al "cuţitelor lungi" din care făceau parte rutieri precum Stijn Devolder, Leif Hoste (Silence-Lotto), Alessandro Ballan (Lampre), Fabian Cancellara (CSC), Thor Hushovd (Crédit Agricole) sau Sebastian Langeveld (Rabobank). Cu 64 de kilometri înainte final, două incidente nefericite au loc. Mai întîi, Leif Hoste (Silence-Lotto) "sparge" şi este ajutat din greu de colegul său, Van Summeren, să revină în grupul fruntaş, iar apoi Angel Gomez (Saunier-Duval) se izbeşte în plin într-o bordură, fracturîndu-şi braţul stîng. Pe coborîrea de pe Koppenberg a fost rîndul lui Oscar Freire (Rabobank) sa îsi joace şansele, dar triplul campion mondial a fost depăşit de ritmul cursei si a fost prins după doar 7 kilometri. Veteranul George Hincapie (High-Road) încearcă să se învăluie în glorie, însă nu reuşeşte decît să mai scuture din favoriţi, în timp ce Philippe Gilbert (Francaise des Jeux) şi Stijn Devolder (QuickStep) plănuiesc atacurile finale pentru propriile echipe. Plutonul ajunge pe Valkenberg, cu 43 de kilometri înainte de final, în timp ce în fruntea cursei un grup de 5 rutieri controlează ostilităţile. Soarele revine din ce in ce mai luminos, odată cu apropierea finalului.
Campionul national al Belgiei, Stijn Devolder (Quick Step), a cîstigat a 92-a editie din Turul Flandrei dupa o evadare hotarîtă
Cu 25 de kilometri înainte de final, Devolder si-a luat inima în dinti si a dat lovitura decisiva pe Eikenmolen. În ciuda faptului ca a fost urmarit permanent de marii favoriti, Devolder a crezut cu încapatînare în propria sansa, a trecut primul pe Kapelmuur şi a reuşit la final să-i faca fericiţi pe localnici. Spaniolul de la Rabobank, Juan Antonio Flecha, a terminat pe locul trei. după ce a încercat cu disperare sa îl prindă pe belgian, în timp ce Nick Nuyens ( Cofidis) şi-a văzut de treaba şi a urcat pe a doua poziţie la Meerbeke.
Cum s-a desfăşurat cursa. Startul din Brugge a dat peste cap orice socoteală a directorilor sportivi. Vremea frumoasă şi liniştea din pluton nu aduceau deloc cu predicţiile date de specialişti înainte de competiţie. Au trecut mai bine de 100 de km pînă a fost consemnată prima acţiune cu adevărat importantă şi pînă cînd ploaia şi-a făcut apariţia. Cu 153 de kilometri înainte de final, Janek Tombak (Mitsubishi), Tom Veelers (Skil Shimano), Sven Renders (Topsport Vlaanderen) şi Vincent Jérôme (Bouygues Telecom) au reuşit să surprindă plutonul şi să construiască o evadare al cărei apogeu a contorizat aproximativ două minute. Cei patru au fost prinşi la poalele ascensiunii de pe Oude Kwaremont, dupa ce parcurseseră împreună 70 de kilometri. Plutonul a fost zdruncinat sănătos pe celebrul Koppenberg, atunci cînd Tom Boonen a condus cu o mîna de fier situaţia şi a format un grup al "cuţitelor lungi" din care făceau parte rutieri precum Stijn Devolder, Leif Hoste (Silence- Lotto), Alessandro Ballan ( Lampre), Fabian Cancellara (CSC), Thor Hushovd (Crédit Agricole) sau Sebastian Langeveld (Rabobank). Cu 64 de kilometri înainte final, două incidente nefericite au loc. Mai întîi, Leif Hoste (Silence-Lotto) "sparge" şi este ajutat din greu de colegul său, Van Summeren, să revină în grupul fruntaş, iar apoi Angel Gomez (Saunier-Duval) se izbeşte în plin într-o bordură, fracturîndu-şi braţul stîng. Pe coborîrea de pe Koppenberg a fost rîndul lui Oscar Freire (Rabobank) sa îsi joace şansele, dar triplul campion mondial a fost depăşit de ritmul cursei si a fost prins după doar 7 kilometri. Veteranul George Hincapie (High- Road) încearcă să se învăluie în glorie, însă nu reuşeşte decît să mai scuture din favoriţi, în timp ce Philippe Gilbert (Francaise des Jeux) şi Stijn Devolder (QuickStep) plănuiesc atacurile finale pentru propriile echipe. Plutonul ajunge pe Valkenberg, cu 43 de kilometri înainte de final, în timp ce în fruntea cursei un grup de 5 rutieri controlează ostilităţile. Soarele revine din ce in ce mai luminos, odată cu apropierea finalului.
Actiunea cîstigatoare a lui Devolder este declanşată pe Eikenmolen, atunci cînd rutierul de 28 de ani îi lasă uşor în urmă pe Philippe Gilbert (Française des Jeux), Sebastian Langeveld (Rabobank), George Hincapie (High Road) si Karsten Kroon (CSC). Cu 18 kilometri înainte de final, pe celebrul Muur Kapelmuur, Devolder este aproape sa piardă totul în conditiile în care în spatele sau se formază un grup puternic de urmăritori ce îi include pe cîştigătorul de anul trecut, Alessandro Ballan (Lampre), locul doi din Paris-Roubaix 2007, J.A. Flecha, inepuizabilul Sebastian Langeveld (Rabobank), Gregory Rast ( Astana) şi Nick Nuyens (Cofidis). Belgianul strînge din dinţi, evită să se uite în spate şi merge ca un om posedat. Flecha încearcă să se agaţe cu unghiile de Devolder, însa nu poate să apropie la mai mult de 9 secunde şi se resemnează pe a treia poziţie, după ce pierde şi sprintul în doi cu Nuyens. "Nu am ştiut ca Flecha a fost la 9 secunde de mine. Mereu mi-au spus ca plutonul e la 15 secunde", a comentat Devolder la final. Tom Boonen trece linia de sosire în obscuritate, la 21 de secunde de cîştigător, alături de ceilalţi mari favoriţi .
"Am visat mereu sa cîstig Turul Flandrei cu tricoul de campion al Belgiei pe umeri. Nici acum nu cred ca s-a întîmplat"
Stijn Devolder
Clasament final:
1 Stijn Devolder (Bel) Quick Step 6.24.02 (41.246 km/h)
2 Nick Nuyens (Bel) Cofidis 0.15
3 Juan Antonio Flecha Giannoni (Spa) Rabobank
4 Alessandro Ballan (Ita) Lampre 0.21
5 George Hincapie (USA) High Road
6 Filippo Pozzato (Ita) Liquigas
7 Kurt-Asle Arvesen (Nor) CSC
8 Greg Van Avermaet (Bel) Silence - Lotto
9 Simon Spilak (Slo) Lampre - Fondital
10 Arnaud Labbe (Fra) Bouygues Telecom
11 Bernhard Eisel (Aut) High Road
12 Martijn Maaskant (Ned) Slipstream Chipotle
13 Grégory Rast (Elv) Astana
14 Niki Terpstra (Ned) Milram
15 Philippe Gilbert (Bel) Française des Jeux
16 Dmitriy Muravyev (Kaz) Astana
17 Tom Boonen (Bel) Quick Step
18 Sebastiaan Langeveld (Ned) Rabobank
19 Leif Hoste (Bel) Silence - Lotto
20 Andreas Klier (Ger) Team High Road
21 Maarten Tjallingii (Ned) Silence - Lotto
22 Martin Elmiger (Elv) AG2R - La Mondiale
23 Fabian Cancellara (Elv) CSC
24 Carlos Barredo Llamazales (Spa) Quick Step
25 Janek Tombak (Est) Mitsubishi-Jartazi 0.25
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro