Articol de Mitică Docan - Publicat vineri, 24 august 2012 00:00 / Actualizat vineri, 24 august 2012 12:44
Rutierul american Lance Armstrong a optat să nu lupte împotriva dosarului de dopaj în care este învinuit de dopaj sistematic de către Agenţia Americană Anti-Doping din Statele Unite (USADA) şi, implicit, să piardă cele 7 Tururi ale Franţei cîştigate. :O Ca răspuns la predarea americanului, USADA a anunţat că ÎI RETRAGE CELE 7 TURURI ALE FRANŢEI şi îl suspendă pe viaţă din sportul profesionist. Cel mai prolific ciclist din istoria Turului Franţei ar putea deveni cel mai mare nume la nivelul istoriei sportului care pierde lupta cu dopajul
Lance Armstrong avea termen pînă în această noapte să continue procesul cu USADA, instituţie care îl acuză că ar fi orchestrat o adevărată uzină a dopajului la echipele de ciclism alături de care a cîştigat cele 7 Tururi ale Franţei, sau să accepte dosarul procurorilor şi să nu ofere niciun răspuns, fapt interpretat ca o confirmare a vinovăţiei. Lance Armstrong nu a returnat niciun răspuns celor de la USADA, pe care i-a învinuit constant că "cheltuie banii contribuabililor americani pe o vînătoare de fantome", şi a eliberat o declaraţie de presă în care a explicat că singurul for abilitat să-l suspende şi să-i retragă titlurile din Hexagon este Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI). Ameninţat cu un proces public şi cu un dosar în care USADA a strîns mărturiile a 10 foşti coechipieri la US Postal sau Discovery Channel, Armstrong a spus că e obosit de toate luptele pe care le-a dus să-şi apere renumele.
"Ştiu cine a cîştigat acele 7 Tururi, cel mai tare eveniment sportiv, în care cel mai tare cîştigă. Dar vine un moment în viaţa fiecăruia dintre noi cînd trebuie să spui: E destul! Acum este acel moment pentru mine. A trebuit să lupt cu acuzaţiile de dopaj din 1999, de la primul meu Tur cîştigat, iar în ultimii doi ani am făcut faţă la două investigaţii federale şi această vînătoare de vrăjitoare. Acest lucru mi-a afectat familia, munca, fundaţia de luptă împotriva cancerului. Nu există nicio dovadă sustenabilă împotriva mea, iar argumentele mele sînt cele 500 de controale antidoping pe care nu le-am picat niciodată", a explicat Lance Armstrong într-un comunicat de presă.
Luni, un judecător din Texas le-a dat dreptate celor de la USADA, după ce Lance Armstrong îi acuzase că nu au jurisdicţie să se ocupe de cazul său. De altfel, cîştigătorul Turului între 1999 şi 2005 a cerut ca dosarul de dopaj să fie cedat celor de la UCI, însă judecătorul a considerat forul internaţional ca parte acuzată în dosar, dînd verde anchetei USADA sub propriile condiţii ale agenţiei. Următorul pas ar fi fost judecarea cazului într-un tribunal sportiv, la TAS, acolo unde USADA a cerut ca audierile să fie publice, dar răspunsul lui Lance a clarificat situaţia.
Preşedintele executiv al USADA, Travis Tygart, a explicat ca Lance Armstrong îşi va pierde calitatea de atlet al oricărei discipline începînd de astăzi. De asemenea, Tygart a spus că "e o zi tristă pentru iubitorii sportului şi ai eroilor sportului. E o reamintire pentru atleţii curaţi că există speranţă pentru cei care nu folosesc substanţe interzise". Armstrong va pierde orice titlu cîştigat, dar şi remuneraţia primită.
Avocaţii texanului în vîrstă de 40 de ani au anunţat că vor urmări în instanţă orice sancţiune impusă de USADA, instituţie pe care o consideră ilegitimă şi pe care o anunţă că trebuie să dispute cazul cu UCI. De asemenea, avocaţii lui Armstrong cred că USADA trebuie să predea dosarul către UCI şi că ultimul for este singurul abilitat să îl condamne pe fostul ciclist. UCI este acuzată în dosar că ar fi tăinuit o probă pe care Lance Armstrong a returnat-o pozitiv în Turul Elveţiei 2001. Floyd Landis, un coechipier al americanului, a spus că Lance ar fi plătit o sută de mii de dolari, sub formă de donaţie împotriva luptei anti-doping, celor de la UCI. Preşedintele UCI de atunci, Hein Verbruggen, a respins acuzaţiile, dar a confirmat primirea banilor. În schimb, USADA spune că "UCI nu poate face nimic, decît să înregistreze sancţiunea noastră".
[Lance Armstrong şi dopajul » 10 momente de luptă în cariera americanului]
CE ACUZAŢII CONŢINEA DOSARUL DE DOPAJ: EPO, testosteron, transfuzii sangvine!
Lance Armstrong a făcut parte din următoarele echipe de ciclism: US Postal (denumită ulterior Discovery Channel), echipă alături de care a rulat între 1998 şi 2005, timp în care a obţinut şapte victorii consecutive în Turul Franţei, record absolut al competiţiei; Astana echipa alături de care s-a întors în ciclism, în 2009, şi alături de care a urcat pe locul 3 în Turul Franţei; RadioShack, ultima echipă pentru care a rulat, în 2010 şi primele două luni din 2011. În toată această perioadă, Lance Armstrong a fost coordonat de Johan Bruyneel, unul dintre cei mai de succes director sportiv din istoria Marilor Tururi.
Raportul USADA a aruncat mari semne de întrebare vizavi de comportamentul lui Lance Armstrong şi al echipei sale. Raportul face referire la cinci indivizi care ar fi orchestrat, alături de Lance Armstrong, un program de dopaj sistematizat: celebrul doctor Michele Ferrari, alţi doi doctori (luxemburghezul Pedro Celaya şi spaniolul Luis Garcia del Moral), un antrenor (elveţianul Pepi Marti) şi belgianul Johan Bruyneel. Toţi doctorii au fost suspendaţi pe viaţă de USADA şi şi-au acceptat sentinţa, doar Bruyneel şi Armstrong fiind singurii care au negat permanent acuzaţiile. USADA a anunţat că are mărturii din partea a cel puţin 10 coechipieri ai americanului care confirmă punctele de acuzare.
PUNCTELE DE ACUZARE formulate în raportul USADA:
"Lance Armstrong
(1) A folosit substanţe interzise precum EPO (eritropoetină), transfuzii sangvine, testosteron, corticosteroizi şi agenţi care maschează consumul;
(2) A avut în posesie substanţe şi metode de consum pentru EPO şi perfuzii sangvine. De asemenea, a deţinut echipamentul necesar (ace, pungi de sînge, containere de stocare şi alte echipemente necesare măsurării parametrilor din sîngele folosit). Posesie de testosteron, corticosteroizi şi agenţi care maschează consumul;
(3) Trafic de EPO, testosteron şi corticosteroizi;
(4) A administrat altora EPO, testosteron şi cortizon;
(5) A asistat, a încurajat, a ascuns şi alte activităţi de complicitate care au violat regulamentele anti-doping;
(6) Circumstanţe agravante, avînd în vedere perioada îndelungată de timp în care a desfăşurat aceste activităţi."
CE ESTE USADA
Creată de Congresul Statelor Unite în 2000, USADA este singura instituţie recunoscută care anchetează folosirea substanţelor interzise în sporturile olimpice de peste Ocean. Investigatorii USADA au preluat dosarul lui Lance Armstrong după ce s-a închis ancheta federală a lui Jeff Novitzky, cel care pornise o cruciadă împotriva ciclistul american, pe care îl acuza că a folosit bani publici, via echipele de ciclism sponsorizate de statul american, în scopul dopingului organizat. Ancheta a fost închisă subit, fără explicaţii, în această primăvară, dar mărturiile au fost preluat de USADA pe cale sportivă.