SPORTURI  »  CICLISM  »  CICLISM

Oprah Winfrey l-a făcut pe Armstrong să recunoască: "DA, M-AM DOPAT!"

Lance Armstrong şi Oprah +3   FOTO
Lance Armstrong şi Oprah

Articol de , - Publicat sambata, 19 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 18 ianuarie 2013 20:19

Lance Armstrong a spus răspicat, pentru prima oară în carieră, că s-a dopat pentru a obţine cele şapte victorii consecutive în Turul Franţei ♦ În prima parte a interviului realizat de Oprah la ferma lui din Austin, Texas, Armstrong nu a arătat remuşcări şi a încercat să nege că a condus cel mai amplu şi sofisticat program de dopaj din istoria sportului ♦ Americanul în vîrstă de 41 de ani nu şi-a cerut scuze şi s-a oferit să colaboreze cu forurile sportive de investigaţie.

Îmbrăcat la patru ace, cu o brăţară Livestrong la încheietură, Lance Armstrong a fost introdus rapid în problemă. Oprah nu a pierdut timpul şi, ca în tribunalele americane din filmele cu gangsteri, a lansat o calup de întrebări cu "da" sau "nu".

A fost startul unui interogatoriu lung de 112 întrebări. "Ai folosit substanţe interzise?". "Da". " EPO?"."Da". "Testosteron?"."Da". "Transfuzii sanguine?". "Da". "Hormoni de creştere?"."Da". Bum-bum-bum!

Lance Armstrong tocmai a fost forţat să recunoască ceea ce a ascuns vreme de 15 ani, timp în care a creat, conform propriilor spuse, "minciuna perfectă". O scuză: "Nu poţi să cîştigi 7 Tururi fără dopaj!".

A urmat o gură mare de aer. Un psiholog american de pe twitter a sesizat tendinţa fostului ciclist de a-şi acoperi gura într-un fel de ruşine post-factum. Era patru dimineaţa în România, dar toată planeta s-a luminat brusc.

Cocktail cu EPO, transfuzii, testosteron

O încercare firavă de detaliere. "Cocktailul meu era format din EPO, dar nu mult, transfuzii şi testosteron". Apoi o frînă de orgoliu. "Dar nu am conceput cel mai sofisticat sistem de dopaj din lume!". Şi o comparaţie pantagruelică. "Nu mă poţi compara cu sistemul de dopaj din RDG-ul anilor '70-'80". Şi o explicaţie cu năduf. "Nu am folosit substanţe interzise după 2005. Atunci m-am oprit, a fost ultima oară cînd m-am dopat. Nu e adevărat că am folosit dopajul şi la întoarcerea mea în ciclism (2009-2010)".

După emisiune, la CNN, Betsy Andreu, soţia unui fost coechipier de-ai lui Lance Armstrong, a tunat: "Cine să creadă aşa ceva?".

Specialiştii au scos o explicaţie pentru un scenariu pe care nimeni nu-l mai crede. Lance s-a folosit de anul 2005 pentru a prescrie un proces de 11 milioane de dolari pe care îl are cu o companie pe care a dat-o în judecată în acea perioadă. Dar Oprah nu s-a mulţumit cu nimic.

Bully. Nenorocit. Dar luptător.
Lance Armstrong a fost acuzat de numeroşi contemporani, de pe şosea sau din sălile de presă, că s-a folosit de legenda hrănită cu tricoul galben pentru a intimida şi a reduce la tăcere orice acuzaţie. În dosarul Agenţiei Americane Antidoping, Armstrong a fost portretizat ca tiranul ce i-a obligat pe coechipieri să se dopeze pentru a ţine pasul în Alpi şi Pirinei.

"Nu, nu am făcut asta. Recunosc, eu eram liderul echipei şi un exemplu pentru ceilalţi. E posibil ca unii colegi să se dopeze din cauză că m-au văzut pe mine, dar nu a existat nici un pic de presiune din partea mea. Uitaţi-vă la cei care spun asta, fiindcă au continuat să se dopeze şi după ce au plecat din echipa mea!".

A urmat o mică lecţie de psihanaliză. "Am fost un tip care intimidează (bully în original), am încercat să controlez totul. Am crescut ca un luptător. Mama m-a făcut cînd era tînără, amîndoi am fost luptători. Pînă la boala mea am fost un competitor, dar de atunci am devenit un luptător adevărat. M-am luptat să supravieţuiesc. Asta era bine. Am luat atitudinea asta în ciclism, de a cîştiga cu orice preţ. Am luat substanţe şi înainte de cancer, dar nu eram un om care intimida. E a doua oară în viaţa mea cînd nu pot să controlez nimic. Prima dată a fost boala. Partea ciudată e că mereu ştiam că o să cîştig".

Un scurt viraj vizavi de creierul reţelei de dopaj, celebrul doctor Michele "Schumi" Ferrari. "E un om bun, încă îl consider aşa".

Victimele: Emma O'Reilly. Betsy Andreu. Şi Floyd Landis
Toţi trei au vorbit, mai devreme sau mai tîrziu, de dopajul lui Armstrong. Cruciada a fost pornită de Emma O'Reilly, asistenta personală a americanului, care l-a văzut pe fostul ciclist cînd s-a dat cu fond de ten ca să nu i se vadă hematoamele de la injecţii. Oprah i-a adus aminte că a numit-o "curvă". "E adevărat. E una dintre persoanele cărora trebuie să le cer scuze. A fost doar un atac, aşa mă comportam. Cînd simţeam că teritoriul meu e sub atac, îmi protejam teritoriul".

În 1996, Betsy Andreu a fost pe holurile spitalului din Indiana în care Lance s-a tratat de cancerul testicular şi l-a auzit cînd le-a mărturisit doctorilor că a folosit substanţe ilicite. A explicat totul în cartea lui David Walsh. A urmat o vendetta a texanului, care a invitat-o la o cină şi a ameninţat-o indirect, după care a pus capăt carierei soţului ei, Frankie. "Am vorbit cu ea la telefon, timp de 40 de minute". Şi a încercat un fel de glumă. "I-am explicat că am spus că e o nenorocită, dar nu i-am spus că e grasă".

Atacat frontal de Oprah, "e adevărat ce a spus?", Lance şi-a pierdut uşor vocea. Un murmur ciudat, prima ezitare după 15 ani, şi un răspuns: "Nu vreau să vorbesc despre asta. O să las această întrebare să treacă. Nu am ce să spun".

Fost protejat al lui Armstrong, Landis a fost primul ciclist care a explicat ce s-a petrecut în sînul echipelor care controlau autoritar Turul Franţei. "Cred că revenirea mea l-a deranjat pe Floyd Landis. Eram în camera de hotel, pentru că participam în Turul Californiei. Tot primeam mesaje de la el că va pune filmuleţe pe youtube. A renunţat la asta, dar a mers la Wall Street Journal. L-am susţinut pînă cînd i-a fost luat Turul. El îşi dorea un loc în echipa mea, dar n-am putut face asta".

Regrete? Mai ghiciţi o dată!
Finalul a fost bruiat de pauze publicitare dese, Oprah speculînd importanţa evenimentului şi cerînd cu 100.000$ în plus pentru fiecare minut de publicitate. Camera s-a întors mereu pe chipul lui Lance Armstrong. Faţa osoasă, încadrată de tîmple argintii, cu o roşeaţă sudistă uniform distribuită.

"Pe moment nu mi s-a părut că am făcut ceva greşit. Te sperie lucrul ăsta! Nici nu mă simţeam prost. Sperie şi mai mult! Nu am crezut că trişez. Cel mai înfiorător! Am citit după aceea ce înseamnă să trişezi. Voi încerca toată viaţa să le cer scuze oamenilor, să le recapăt încrederea. A fost uşor să mint, eram în transă".

Dar acum există regrete? Răspunsul a fost un fel de reformulare. "Regret că m-am întors. N-am fi stat aici dacă nu m-aş fi retras. E imposibil să spun dacă aş fi scăpat basma curată, dar şansele erau foarte mari. Am presupus că poveştile vor continua mai mult timp. Stăm aici pentru că doi ani s-a făcut o anchetă federală. Atleţi care au fost chemaţi să depună mărturie. Apoi a început şi ancheta USADA. S-au oferit înţelegeri altor sportivi. Cînd au renunţat la caz, am crezut că am scăpat".

Ultimul, "bătrînul George"
George Hincapie a fost singurul rutier care a rulat alături de Lance Armstrong în toate cele şapte victorii pe care liderul lui US Postal/Discovery Channel le-a repurtat în Marea Buclă. Prieten din copilărie cu Lance, Hincapie a fost văzut ca locotenentul de încredere al "patronului Turului", nedispus la nici un compromis în ceea ce priveşte deconspirarea practicilor de dopaj.

Mitul a căzut o dată ce a fost strîns cu uşa de o anchetă federală şi după ce USADA i-a provocat confesiunea. Hincapie a semnat o declaraţie împotriva lui Lance, dar a precizat ferm: "Lance Armstrong nu a căzut în ochii mei, respectul meu rămîne". Oprah a atins şi acest punct nevralgic.

Cu o licărire în ochi, Armstrong a încercat un fel de reconciliere. "Soarta mea a fost pecetluită de George. Toţi fanii mei ştiau că se pot agăţa de absenţa lui în boxa martorilor. «Ah, George nu a spus nimic, atunci nu credem nimic». Sîntem în continuare prieteni, vorbim săptămînal. Nu îl învinuiesc. George ştie tot ce s-a întîmplat mai bine ca oricine". Streamul de pe oprah.com s-a întrerupt. Au urmat 24 de ore de uluială şi întrebări.

Cum a ajuns Lance la Next Chapter, emisiunea lui Oprah
Oprah Winfrey, realizatoarea TV în vîrstă de 58 de ani, şi-a lansat propria televiziune, OWN TV, pe 1 ianuarie 2012. Prin studioul celebrei prezentatoare au trecut oameni precum Steven Tyler, solistul trupei Aerosmith, actorul Sean Penn sau regizorul american George Lucas.

Interviul cu Lance Armstrong a fost stabilit în decembrie, atunci cînd americanul a chemat-o pe Oprah în Hawaii, acolo unde petrecea vacanţa împreună cu familia lui. Oprah a luat un avion, a ajuns de urgenţă la casa ei de vacanţă, după care "i-am dat afară pe toţi, fiindcă venea Lance. El se afla pe altă insulă din arhipelag şi a luat un avion privat pînă la mine. I-am trimis în întîmpinare pe cineva care nu e asociat cu numele meu, ca să nu se afle la cine vine. A fost extraordinar!".

Bruyneel scrie o carte
Omul care a fost alături de Lance Armstrong la toate cele şapte victorii din Turul Franţei pregăteşte o carte cu propria versiune despre evenimentele petrecute atunci. Johan Bruyneel, fostul director sportiv al americanului, vrea ca astfel să "corecteze imaginea falsă pe care raportul USADA, presa şi oameni ca Tyler Hamilton şi Floyd Landis au creat-o". Belgianul este şi el anchetat de federaţia belgiană, urmînd să fie audiat în zilele următoare.

Ce ar face acum, dacă ar da timpul înapoi?
"Aş fi făcut orice să mă întorc la ziua în care USADA a venit la uşa mea. N-aş lupta, nu i-aş da în judecată. Recunosc că am fost tratat diferit, pentru că am cîştigat 7 Tururi. N-am fost abordat ca restul sportivilor, recunosc asta. Au venit la mine după ce au vorbit cu toţi şi m-au întrebat ce fac. Ar fi trebuit să le cer trei zile şi să-mi sun familia, sponsorii şi fundaţia. Aş vrea să pot să schimb lucrurile, dar nu pot. O să colaborez cu orice instituţie care îmi cere răspunsuri".

"Nu am văzut nicio remuşcare, nu a arătat ca un om căruia îi părea rău cu adevărat. Oprah a fost minunată, l-a arătat pe Lance în lumina sa reală. Toată lumea a văzut că nu are remuşcări. Armstrong a fost un talent mediocru, dacă Tyler Hamilton sau Floyd Landis luau substanţele pe care le lua el, Armstrong nu ar fi cîştigat nimic, niciodată" (Greg LeMond, singurul cîştigător american al Turului Franţei)

7 momente cînd Armstrong a negat vehement dopajul

- "Fiul meu Luke poartă numele Armstrong. Aş muri să se ducă la şcoală şi să îi spună ceilalţi copii că tatăl lui e un dopat" (Biografia lui Lance Armstrong, Fiecare secundă contează, 2003)

- "Îmi pare rău pentru toţi cinicii şi scepticii care nu cred în miracole. Nu există nici un secret" (Lance Armstrong pe podiumul Turului Franţei, 2005)

- "Nu m-am dopat niciodată! O spun acum şi o tot spun de şapte ani încoace" (Lance Armstrong la emisiunea "Larry King Live", 2005)

- "Am fost pe patul de moarte. Credeţi că m-aş fi întors vreodată în sport şi i-aş fi spus doctorului: OK, dă-mi tot ce ai fiindcă vreau să fiu rapid? În nici un caz! Niciodată!" (Lance Armstrong, interviu la CBS, 2007)

- "Criticii spun că sînt arogant. Un dopat. Că sînt terminat ca ciclist. O fraudă. Ei pot să spună orice. Eu m-am întors în ciclism pentru oamenii care luptă împotriva cancerului"  (Reclamă Nike, 2009)

- "Nu m-am dopat niciodată şi, spre deosebire de cei care mă acuză, am fost atlet de performanţă pentru 25 de ani şi am trecut peste 500 de teste"  (Răspuns la acuzaţiile USADA, 13 iunie 2012)

- "În viaţa oricui vine un moment în care trebuie să spună: destul! Mă lupt cu vînătoarea lor de vrăjitoare din 1999" (Lance Armstrong renunţă să lupte cu USADA, 23 august 2012)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (5)
bdgeorge
bdgeorge  •  20 Ianuarie 2013, 03:51
Postat de vmdaniel pe 19 Ianuarie 2013, 12:32

si cioaca ar recunoaste ca a omorat-o pe elodia, daca ar primi suma pe care a primit-o amstrong pentru interviu!

nu a primit NIMIC prietene.... la Oprah platesti nu esti platit ca sa apari..de aia femeia asta a facut miliarde de $ ..in acelasi timp ca la facut sa recunoasca e o tampenie romanesca toata lumea stie in SUA ca Lance este intr-o negociere cu departamentul Justitiei iar acest interviu face parte din" procesul" de recunoastere a vinovatiei..si unde sa te duci daca nu la Oprah care are o cota dubla fata de orice alt talk-show din America.. eu am vazut un om FALS care decat se preface ca se caieste si care vrea sa scape cat mai ieftin din mizeria asta si sa-si cheltuie in liniste apoi milianele facute prin hotie..din pacate pt sport asta se va intampla va fi o intelegere secreta va

vmdaniel
vmdaniel  •  19 Ianuarie 2013, 12:32

si cioaca ar recunoaste ca a omorat-o pe elodia, daca ar primi suma pe care a primit-o amstrong pentru interviu!

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  19 Ianuarie 2013, 12:09

Oprah poate il face si pe gainarul sef sa recunoasca ...Asta mereu a luat bani pentru a vinde titlu de campioana ...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close