SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL SPANIEI / ETAPA 6 / TARAZONA - JACA 175.5KM

Ora liderului » Joaquim Rodriguez cîştigă etapa, Froome îl avertizează pe Contador

Joaquim +3   FOTO
Joaquim "Purito" Rodriguez (foto: reuters)

Articol de - Publicat joi, 23 august 2012 00:00 / Actualizat joi, 23 august 2012 23:05

Spaniolul Joaquim Rodriguez (Katusha) a profitat de profilul etapei a şasea, a atacat în ultimii 300 de metri ai căţărării de final şi s-a distanţat faţă de ceilalţi favoriţi. Lider în clasamentul general, Rodriguez a obţinut cea de-a patra victorie din carieră în Turul Spaniei, în timp ce britanicul Chris Froome l-a forţat pe Contador să piardă cîteva secunde bune

Amînate au fost toate evenimentele importante ale etapei a şasea, cea care stabilea un nou rendezvous între cuţitele lungi ale Turului Spaniei. Traseul în lungime de 175 de kilometri a propus două căţărări de categoria a III-a, după 145 de kilometri inspizi în care plutonul nu a clipit nici măcar în preajma sprintului de la Murillo de Gallego, două căţărări comprimate în 30 de borne, ca un acordeon strîns, perfecte pentru oamenii explozivi pe pante scurte şi abrupte, precum tricoul roşu, Joaquim Rodriguez.

Soarele nimicitor, ascensiunea finală pe care gradele de dificultate au dansat între 8 şi 14% şi războiul tăcut dintre Movistar/Katusha şi Sky l-au făcut pe Fernando Escartin să facă profeţii negre: "Căţărarea de final are doar 3 kilometri, dar poate costa timp cît Lagos de Covadonga".

Martijn Maaskant (Garmin), Joost Van Leijen (Lotto Belisol ), Thomas De Gendt (Vacansoleil), Pieter Weening (Orica–GreenEdge) şi Kristof Vandewalle (Omega Pharma-Quickstep) merită să fie menţionaţi, fie şi pentru că au îndrăznit să cerceteze primii drumurile peticite din apropierea Pirineilor, dar mai ales pentru că au supravieţuit o vreme bună ghilotinei organizate de Movistar şi Katusha, cu Valverde şi Rodriguez comunicînd asiduu pe linia roşie anti-Froome.

Contador a pîndit cu înţelepciune orice slăbiciune a vreunui favorit, contînd pe un Saxo Bank în care sacrificiul s-a împletit cu determinarea şi furia. Ultimul răzvrătit, belgianul De Gendt, s-a predat pe primele pante de pe Fuerte de Rapitán, atunci cînd Sky s-a amestecat cu Saxo Bank la trenă.

Caprele negre de la Sky s-au transformat în ulii atunci cînd asfaltul a început să urce cu repeziciune, iar Uran a muncit pentru Froome cu uşurinţa cu care Roberto Heras ducea altădată un pas drăcesc pentru Lance Armstrong. Victimele au început să se prelingă în hăul căţărării, Juan Jose Cobo abandonînd trena lui Valverde şi Alberto Contador începînd să ezite în spatele lui Valverde. Atacul decisiv a fost dat de Joaquim Rodriguez, care a fost dublat instantaneu de cadenţa greoaie de mountain-biker a lui Froome, dar fără Valverde sau Contador! :O

Mult mai bun la sprint, Rodriguez s-a debarasat de Froome, a pus mîna şi pe secundele de bonificaţie acordate cîştigătorului de etapă şi i-a aşteptat pe linia de sosire pe ceilalţi. Uşor descumpănit, Contador a trecut al patrulea linia de sosire, după Froome şi Valverde, iar albastrul de pe tricou i-a colorat obrajii în vineţiu. La microfonul televiziunii spaniole, după ce şi-a tras sufletul, Alberto a recunoscut că a suferit din cauza deshidratării. După şase zile de competiţie, Vuelta este deschisă tuturor.

Clasamentul etapei:
1 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha     4:15:56      
2 Christopher Froome (GBr) Sky     0:00:05      
3 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar      0:00:10   
4.Alberto Contador (Esp) Saxo Bank - Tinkoff Bank 0:00:18    
5 Eros Capecchi (Ita) Liquigas-Cannondale     0:00:19      
6 Rigoberto Uran Uran (Col) Sky      0:00:20      
7 Rinaldo Nocentini (Ita) AG2R La Mondiale     0:00:25      
8 Mauro Santambrogio (Ita) BMC     0:00:27      
9 Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale     0:00:28      
10 Robert Gesink (Old) Rabobank     0:00:32

Clasamentul general:
1 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 21:45:06
2 Christopher Froome (GBr) Sky  0:00:10
3 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank - Tinkoff Bank 0:00:35
4 Rigoberto Uran Uran (Col) Sky 0:00:43
5 Robert Gesink (Ned) Rabobank 0:00:53
6 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar  0:00:54
7 Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale 0:01:04
8 Bauke Mollema (Ned) Rabobank  0:01:12
9 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha 0:01:17
10 Juan Jose Cobo Acebo (Spa) Movistar 0:01:34

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
OUT de la FCSB? » Jucătorul dispărut din echipa roș-albaștrilor nu mai intră în planurile lui Becali
Superliga
OUT de la FCSB? » Jucătorul dispărut din echipa roș-albaștrilor nu mai intră în planurile lui Becali
Tatăl lui Mihai Popescu, detalii savuroase despre fiul său înainte de Rangers - FCSB: „Voiai să-i batem pe ăștia?!”
Europa League
Tatăl lui Mihai Popescu, detalii savuroase despre fiul său înainte de Rangers - FCSB: „Voiai să-i batem pe ăștia?!”
Leo Messi, încredere totală într-o româncă! I-a dat pe mână tot imperiul lui imobiliar: „Lucrăm de peste 12 ani” » Vânzări de 530 de milioane de euro!
Campionate
Leo Messi, încredere totală într-o româncă! I-a dat pe mână tot imperiul lui imobiliar: „Lucrăm de peste 12 ani” » Vânzări de 530 de milioane de euro!

„Înotam, iar bătăile inimii răsunau ca un motor surd: eu sunt, eu sunt, eu sunt” » Povestea răscolitoare a scriitoarei Sylvia Plath și a singurului ei sprijin într-o luptă teribilă: „Abia îmi țin capul deasupra apei”

Drăgușin la Inter? Schimbul pe care nerazzurrii îl pun la cale cu Tottenham


Comentarii (1)
budur
budur  •  24 August 2012, 12:00

va pierde mult timp la contratimp

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close