SPORTURI  »  CICLISM  »  OMLOOP HET NIEUWSBLAD 2014

S-a lungit umbra » Sky arată că vrea şi clasicele de primăvară: Ian Stannard s-a impus în Omloop Het Nieuwsblad

Articol de - Publicat sambata, 01 martie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 01 martie 2014 19:15

Openingsweekend #ohn, beetje volk aan @opqscyclingteam bus pic.twitter.com/qpkTHvKgaB

Britanicul Ian Stannard ( Sky) a cîştigat Omloop Het Nieuwsblad 2014, prima sa victorie într-o semiclasică de primăvară. Rutierul în vîrstă de 26 de ani l-a învins la sprint pe Greg Van Avermaet (BMC), în timp ce ultima poziţie a podiumului a fost ocupată de un alt ciclist de la Sky, norvegianul Boasson Hagen.

Primul semn a fost vîntul rece. Strecurîndu-se prin dumbrăvile belgiene, pe deasupra verdelui crud al cîmpiilor, tăcut şi necruţător ca un principe medieval, uscînd vopseaua cu care Flandra şi-a notat pe asfalt favoriţii. Apoi, din umbra dimineţii timpurii, s-a auzit un mormăit prelung. Un mix între balamalele uşiţelor de la grădini, sfîrîit de cîrnaţi proaspeţi şi ciocănitul înfundat al scaunelor aranjate de bătrîni pe fiecare hellingen al zilei. La final, s-au ridicat steagurile galbene, un coridor de suliţe de pe care leii flamanzi şi-au ascuţit colţii de pavate şi au binecuvîntat startul.

Pentru a gusta din plin plăcerea Turului Franţei, ciclismul trebuie să urce mai întîi Golgota clasicelor de primăvară, iar Omloop Het Nieuwsblad, cu cei 199 de kilometri ai săi, este un turnir-aperitiv binevenit. Mulţimile de pe margine au aclamat monstrul Omega Pharma-QuickStep, acolo unde Tom Boonen era pornit să facă ceea ce nu a reuşit niciodată: să cîştige singura cursă pe pavate care i-a scăpat printre degete.


8 cicliştii au inagurat ostilităţile, construind un ecart de 4 minute şi jumătate: Cyril Lemoine (Cofidis), Frederik Veuchelen (Wanty), Stijn Steels (Topsport), Maciej Paterski (CCC), Christophe Laborie (Bretagne-Séché Environnement), Andreas Schillinger (Netapp), Aliaksandr Kuchynski (Katusha) şi Ramon Sinkeldam (Giant Shimano). Izbindu-se ca valurile de primele căţărări pavate, evadaţii au fost nevoiţi să accepte subţierea ecartului şi lesa scurtă cu care oamenii lui Boonen dictau ritmul din pluton.

Thor Hushovd, norvegianul de la BMC, a alunecat într-o curbă de stînga şi a sfîrşit pe prispa unei case, acuzînd o accidentare la umăr sau la încheietură. Cu 80 de kilometri înainte de final, ploaia a provocat apariţia vestelor în pluton, 90% dintre ele fiind colorate, cu imaginaţie, în negru. 10 borne mai tîrziu, pavatele de pe Kruisberg au făcut prima selecţie între favoriţi, din pluton punîndu-se în mişcare diferite acţiuni hazardate. Colajul ploaie, pavate, viteză a început să coste cîteva biciclete.

Pe Taaienberg, cu 60 de kilometri înainte de linia de sosire, cîştigătorul din 2012 al Omloop, belgianul Sep Vanmarcke (Belkin), s-a desprins înainte de culme, a fost marcat de coechipierul Maarten Wynants şi de bestia de la Sky, Ian Stannard. Sub impulsul acestor 3 noi evadaţi, grupul fruntaş s-a descompus cu 54 de kilometri înainte de final, toţi favoriţii reuşind regruparea.

A fost momentul cînd Omega Pharma-QuickStep a aruncat primul şi singurul buzdugan. Boonen s-a scufundat între adversari, amuşinînd eventualele fronde, iar Niki Terpstra a primit bilet de voie şi 1, 2, 3, 4, 5 kilometri mai tîrziu, s-a găsit ca singur favorit în fruntea cursei, fugărit de Vanmarcke şi, la 200 de metri în spate, de Boonen şi restul găştii. Liderul de la Omega Pharma s-a folosit de auctoritas pentru a restabili ordinea, gîfîind înspre vîrful grupului, însă nu i-a mers.


Pe Molenberg, eliberat de responsabilitatea liderului, Terpstra a răbufnit, l-a tras pe Lars Boom (Belkin) lîngă el şi a gonit către Gent. În scurt timp, Boasson Hagen a arătat că Sky vrea un 2014 care să înceapă sub luna mai şi s-a alăturat celor doi. Dezastrul l-a lovit pe Boom cu 23 de kilometri înainte de final, olandezul în vîrstă de 28 de ani fiind forţat de o pană să-şi abandoneze partenerii.

14 rutieri i-au urmărit pe Terpstra şi pe Boasson Hagen. Belgianul s-a ofilit primul, pentru ca la cîteva minute distanţă şi norvegianul să cedeze lupta. S-a fost un nou duet, Greg Van Avermaet (BMC) + Ian Stannard, în rolul motanului fiind distribuiţi Vanmarcke, Boasson Hagen şi Terpstra. În spatele carcasei gigantice a lui Stannard, belgianul Van Avermaet s-a ţinut cu unghiile de asfalt, a preluat iniţiativa în ultimele 3 borne, dar a fost răpus de motorul britanicului.


Negura a sosit în ultimii 300 de metri. Stannard s-a azvîrlit din sine, ca-n Harap Alb, l-a mestecat pe Van Avermaet şi l-a aruncat în umbra celor doi metri pe care îi măsoară. Bigfoot şi Edvald Boasson Hagen, cocoţat pe ultima treaptă a podiumului, au făcut o declaraţie clară: de data aceasta, Sky a întors tabla, iar 2014 e anul în care lăcomia este păcatul la modă.

Clasamentul Omloop Het Nieuwsblad:
1 Ian Stannard (GBr) Sky
2 Greg Van Avermaet (Bel) BMC
3 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky
4 Sep Vanmarcke (Bel) Belkin
5 Niki Terpstra (Ned) Omega Pharma Quick Step
6 Jempy Drucker (Lux) Wanty - Groupe Gobert
7 Taylor Phinney (USA) BMC
8 Dries Devenyns (Bel) Giant - Shimano
9 Egoitz Garcia Echeguibel (Spa) Cofidis
10 Arnaud Demare (Fra) FDJ.fr

 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Femeia care l-a adus la disperare pe Gigi Becali, încătușată în București: „Se manifesta într-un mod agresiv”
Superliga
Femeia care l-a adus la disperare pe Gigi Becali, încătușată în București: „Se manifesta într-un mod agresiv”
Episod de pomină în cantonamentul echipei de Liga 1: „Săream pe balcon și luam prăjituri. Să vă spun cum păcălea cântarul”
Superliga
Episod de pomină în cantonamentul echipei de Liga 1: „Săream pe balcon și luam prăjituri. Să vă spun cum păcălea cântarul”
Răsturnare de situație cu transferul anunțat de FCSB! Gigi Becali oferă doar jumătate din suma cerută
Superliga
Răsturnare de situație cu transferul anunțat de FCSB! Gigi Becali oferă doar jumătate din suma cerută

Presa din Grecia a rezumat într-un SINGUR cuvânt eșecul lui PAOK cu FCSB din Europa League și a numit omul meciului

Așa se fac schimbările la FCSB! Imagini fabuloase cu Gigi Becali și Mihai Stoica surprinse de reporterul GSP


Comentarii (2)
zidane92
zidane92  •  01 Martie 2014, 22:15

Incredibila nesimtire! Nici clasicele de primavara nu ni le mai lasa cyborgii astia!

valiza.epo
valiza.epo  •  01 Martie 2014, 21:26

Lance Armstrong n-a murit! S-a reincarnat la Sky!!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează