Articol de GSP - Publicat miercuri, 13 octombrie 2010 00:00
Peter van Eenoo, seful laboratorului anti-doping de la Gent (Belgia), a declarat pentru Reuters că există posibilitatea ca Alberto Contador să fi căpătat urmele de Clenbuterol din carne contaminată, însă susţine că acesta va trebui să fie totuşi suspendat
Van Eenoo susţine de asemenea ca rutierii să fie penalizaţi, chiar dacă în organismul lor se găseşte o concentraţie mult mai mică decît cea declarată ilegală de Uniunea Ciclistă Internaţională. "Clenbuterolul se poate detecta la distanţă foarte mare de momentul cînd a intrat în organism. Dacă ai luat o cantitate foarte mare şi sînt controlat mîine, concentraţia va fi mare. Cu toate acestea, dacă mă controlezi peste o săptămână, vor mai fi urme, dar în cantităţi foarte mici. De exemplu, cocaina este exemplu tipic de drog care este detectat imediat, dar mîine va dispărea din organism”. Din acest motiv, Van Eenoo susţine că rutierii prinşi cu clenbuterol,chiar dacă în concentraţie de 40 de ori mai mică decît cea admisă (cazul lui Alberto Contador), trebuie suspendaţi.
De asemenea, şeful laboratorului din Gent, acceptă faptul că "El Pistolero” ar fi putut luat clenbuterol din carne contaminată. Însă, conform codului Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA), rutierii sînt responsabili de fiecare acţiune şi substanţă găsită în organism.
Dacă va demonstra că nu a luat clenbuterol pentru a-şi îmbunătăţi performanţele sportive, ci din contaminarea cărnii adusă din Spania, Contador riscă totuşi o suspendare. Conform regulamentelor Uniunii Cicliste Internaţionale, rutierii pozitivi la controalele anti-doping, dar care demonstrează că nu au luat cu bună ştiinţă acele substanţe, vor primi 50 % din suspendare. În aprilie, rutierul italian al formaţiei ISD-Neri, Alessandro Colo, a fost declarat pozitiv cu clenbuterol după Turul Mexicului, dar avocaţii săi au demonstrat, conform unui studiu, că 18 % din carnea din Mexic ar fi contaminată cu clenbuterol. Cu toate acestea, Colo a primit un an de suspendare.
foto: reuters