SPORTURI  »  CICLISM  »  CM CICLISM

Toate tunurile pe Wout van Aert! Dar e de ajuns?! Cum arată favoriții înaintea unui CM exploziv de ciclism

Wout van Aert este favoritul cursei de șosea la Campionatele Mondiale de Ciclism din Flandra de duminică, foto: Imago
Wout van Aert este favoritul cursei de șosea la Campionatele Mondiale de Ciclism din Flandra de duminică, foto: Imago

Articol de - Publicat vineri, 24 septembrie 2021 13:25 / Actualizat vineri, 24 septembrie 2021 13:37

Campionatele Mondiale de Ciclism s-au întors în patria ciclismului anul acesta, în Flandra, iar belgienii așteaptă de la favoritul lor, Wout van Aert, nici mai mult nici mai puțin decât victoria. Nu îi va fi simplu.

Wout van Aert este favoritul cursei de șosea la Campionatele Mondiale de Ciclism din Flandra de duminică. Însă lista competitorilor care îi pot fura tricoul curcubeu este lungă și plină de nume redutabile.

Teoretic, parcursul îl favorizează pe belgian.

Cursa de 268 de kilometri începe în Grote Markt, în centrul orașului Antwerpen, și parcurge 56 de kilometri pe un drum relativ plat, înainte de a ajunge la Leuven, unde rutierii se vor arunca spre cele două circuite distincte care urmează.

Este de așteptat ca în cei 56 de kilometri să vedem o evadare.

Cele două circuite sunt Leuven și circuitul flamand. Leuven are 15,5 kilometri și include patru cățărări mici și abrupte. Le notăm pe ultimele două, Keizersberg și Decouxlaan, care sunt cele mai dificile și au pante de până la 14%.

După un tur și jumătate pe circuitul Leuven, rutierii intră pe circuitul flamand, care are 32,2 kilometri.

Și acest circuit include cățărări în stilul binecunoscut al clasicelor din regiune: șase la număr, unele dintre ele pavate și/sau cu pante de până la 18%.

După un tur pe acest circuit, plutonul se întoarce pe circuitul Leuven, pe care îl parcurge de patru ori. Urmează iarăși un tur pe circuitul flamand, apoi două tururi și jumătate pe Leuven, care și încheie cursa.

Toate tunurile pe Wout van Aert! Dar e de ajuns?! Cum arată favoriții înaintea unui CM exploziv de ciclism
Profilul cursei de CM ciclism

O cursă de uzură

Nicio cățărare nu este mai lungă de un kilometru.

Dealurile nu sunt exact cele pe care le întâlnim în marile clasice ale primăverii, precum Turul Flandrei, parcursul fiind mai degrabă asemănător cu cel din Brabantse Pijl, cursa câștigată anul acesta de britanicul Tom Pidcock.

Lungimea rutei și succesiunea zecilor de dealuri abrupte vor avea drept rezultat o cursă de uzură, cu un număr mic de supraviețuitori spre final.

Echipele cu un număr mare de rutieri puternici, precum Belgia, Danemarca, Italia, Olanda sau Franța vor avea mai multe opțiuni la dispoziție, așa că ne putem aștepta la atacuri în cascadă pe ultimele dealuri ale circuitului Leuven sau, în cazul în care acestea eșuează, la un final cu un sprint restrâns.

Oricum ar fi, câștigătorul este greu de prevăzut.

Favoriții tricoului curcubeu

Dincolo de ce își doresc fanii flamanzi așteptați în număr mare la sărbătoarea ciclismului, în mod obiectiv, primul favorit al cursei pare a fi chiar belgianul Wout van Aert.

A câștigat trei etape în Turul Franței, a luat argintul la cursa de șosea de la Jocurile Olimpice, apoi, după o scurtă pauză, a dominat Turul Marii Britanii, câștigând patru etape și clasamentul general.

Există o problemă. Chiar forma și statutul îl fac să fie principalul om urmărit de competitori. În cazul în care se va găsi ca la Campionatele Mondiale de anul trecut, sau ca în cursa de la Tokyo de anul acesta, într-un grup mic spre final, rutierii vor aștepta ca el să marcheze toate atacurile.

Toate tunurile pe Wout van Aert! Dar e de ajuns?! Cum arată favoriții înaintea unui CM exploziv de ciclism

De ajutor în aceste condiții s-ar putea dovedi colegii săi din echipa națională, Jasper Stuyven, Yves Lampaert sau mai ales Remco Evenepoel. De notat că marele Eddy Merckx s-a îndoit de faptul că Evenepoel va putea munci pentru altcineva.

Julian Alaphilippe a câștigat de unul singur tricoul curcubeu anul trecut, mulțumită cățărării abrupte și ceva mai lungi, parcă perfect croită pentru el. Lucrurile stau ceva mai diferit duminică, iar francezul a arătat în Turul Marii Britanii că mai are nevoie de un 5% pentru a ajunge la forma maximă, lucru care este foarte posibil să se fi întâmplat între timp.

Benoît Cosnefroy, care a câștigat Bretagne Classic recent, îi va sta aproape.

Dincolo de Belgia, poate că cea mai puternică echipă este cea a Danemarcei, o țară care a dat constant cicliști buni, dar care în ultimii ani s-a întrecut pe sine la acest capitol.

Kasper Asgreen, care l-a învins pe Mathieu van der Poel pentru a câștiga Turul Flandrei în primăvară, este liderul echipei, dar danezii aruncă în luptă și alți posibili favoriți.

Magnus Cort a avut o Vuelta nebună, câștigând trei etape, Michael Valgren a reintrat în formă, cu două victorii recente în Italia, iar Mads Pedersen, campionul mondial din 2019, este o altă posibilă opțiune.

Italia este mereu o favorită a Campionatelor Mondiale și nu face nici anul acesta o excepție, în special mulțumită formei fantastice a lui Sonny Colbrelli.

Italianul a zburat și în primăvară, și deși a fost mereu învins de alți favoriți, a arătat că poate urca dealurile cu aceeași forță cu care sprintează la final.

Recent, el a câștigat Turul Benelux și tricoul de campion al Italiei, înainte de a-l învinge pe Remco Evenepoel în Trento pentru a câștiga și titlul de Campion European. Matteo Trentin, mereu în lupta pentru victorie în clasice, îi va sta aproape.

Teoretic, Mathieu van der Poel ar fi fost printre primii menționați, alături de Van Aert, dar anul acesta, situația este un pic diferită.

Olandezul s-a confruntat cu dureri de spate, accentuate după accidentarea de la cursa de mountain bike de la Tokyo, înainte de a se întoarce în competiție după două luni la cursa Antwerp Port Classic, pe care a câștigat-o.

Indiferent de probleme și de lunga pauză pe care a luat-o, Van der Poel rămâne totuși printre favoriți, mai ales că alături de el în echipa Olandei aleargă nume importante precum Mike Teunissen și Dylan van Baarle.

Forma lui Tom Pidcock este neclară. Nu a arătat foarte multe în Vuelta - primul său mare tur - dar este foarte posibil să își fi pregătit terenul pentru Flandra. Ținând cont că a câștigat în primăvară pe un parcurs asemănător cu cel de duminică, mai mult, învingându-l pe Van Aert la sprint, înseamnă că tânărul britanic intră în cursă drept unul dintre marii favoriți.

Ethan Hayter, care a venit pe locul doi după Van Aert în Turul Marii Britanii, are și el o șansă bună să se remarce.

Nu poate lipsi din lista favoriților echipa Sloveniei. În ciuda faptului că terenul lor preferat include cățărări ceva mai lungi, Primož Roglič și Tadej Pogačar vor fi la post, gata să lupte pentru victorie, mai ales că îl au alături pe Matej Mohorič, un om chiar mai potrivit pentru acest parcurs.

Nu pot lipsi din lista favoriților, deși mai degrabă unii de rang secund, Marc Hirschi sau Peter Sagan. Amândoi ar fi trebuit în mod normal să se bată pentru victorie, dar amândoi trec printr-o lipsă de formă care le afectează performanța. Perspectiva tricoului de campion mondial le poate da aripi însă.

Nils Politt - cu un posibil atac pe ultimii kilometri, Michael Matthews la sprint sau Michał Kwiatkowski ne pot și ei surprinde pentru a obține victoria.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează