SPORTURI  »  FORMULA 1  »  DEZBATERE

Incidentul dintre Max Verstappen și Lando Norris din Texas provoacă o serie de discuții fervente: „Am pățit și eu asta cu el, trebuie sancționat”

Incidentul dintre Max Verstappen și Lando Norris din Texas provoacă o serie de discuții fervente: „Am pățit și eu asta cu el, trebuie sancționat” / foto: Imago +5   FOTO
Incidentul dintre Max Verstappen și Lando Norris din Texas provoacă o serie de discuții fervente: „Am pățit și eu asta cu el, trebuie sancționat” / foto: Imago

Articol de - Publicat vineri, 25 octombrie 2024, 16:26 / Actualizat vineri, 25 octombrie 2024 16:42

În cadrul briefing-ului premergător Marelui Premiu din Mexic, piloții din Formula 1 vor analiza în detaliu duelul de pe COTA dintre Max Verstappen și Lando Norris, primii doi din ierarhie, fiind chestionată modalitatea în care regulile impuse de FIA, forul guvernator al Marelui Circ, sunt aplicate.

În urmă cu o săptămână, într-o desfășurare captivantă de forțe pentru locul trei pe circuitul din Austin, Verstappen și Norris s-au angajat într-o confruntare strașnică, culminând cu ieșirea amândurora din limitele circuitului la virajul 12, cu doar patru tururi rămase până la final.

Norris a reușit să-l depășească pe rivalul său la titlu în afara granițelor impuse, fapt ce i-a generat o penalizare de cinci secunde în defavoarea sa, în timp ce triplul campion mondial a scăpat nesancționat, deși comportamentul său agresiv l-a forțat pe britanic să devieze de la traseu.

Piloții din Marele Circ, contrariați. Aplicarea regulilor FIA este chestionată

Conform standardelor de cursă, Verstappen nu a greșit cu nimic. Din postură defensivă, batavul nu era obligat să îi acorde spațiu lui Lando. Ieri, McLaren a lansat o petiție, un drept la replică în vederea reevaluării cazului, Norris susținând că era deja în fața lui Max, el fiind în defensivă.

Mai mulți protagoniști ai competiției și-au însușit diverse poziții în acest sens, fiind chestionată în profunzime abordarea prin care piloții asumă riscuri, prin diverse manevre pe interior, ignorând în mod deliberat posibilitatea de efectuarea corectă a virajului, atât timp cât se află în fața adversarului în apex.

Lewis Hamilton: „Am experimentat asta de mai multe ori cu Max” / George Russell: „Verstappen ar trebui să fie sancționat”

A fost dintotdeauna o zonă gri. Desigur, trebuie făcute unele modificări. Există inconsistențe ale regulilor, depinzând foarte mult de stewarzi. Ca spor, trebuie să îmbunătățim numeroase arii. Am experimentat acest lucru de mai multe ori cu Max. Nu ar trebui să fie permis să lansezi monopostul pe interior, apoi să te retragi și să îți păstrezi poziția.

- Lewis Hamilton, septuplu campion mondial

Nu cred că poți întocmi un regulament, care să acopere fiecare scenariu posibil, există o linie fină. Sunt foarte interesat de decizia FIA, după ce a luat în considerare toate detaliile și dacă Max ar trebui penalizat sau nu pentru ce a făcut. Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să fie sancționat.

- George Russell, pilot Mercedes și directorul asociației piloților din F1

O întrebare foarte pertinentă pentru stewarzi, ținând cont de impactul modalității în care ne comportăm pe circuit. Trebuie clarificat dacă ambii trebuiau penalizați. Max pentru depășirea limitelor circuitului, Lando pentru dobândirea unei poziții în afara acestuia. Din acest motiv, scenariul este unul complicat de judecat.

Dacă te gândești, soluția poate fi reprezentată de recalibrarea standardelor circuitului sau de unele modificări aduse. Concurăm în continuare pe baza unor regulamente, care ar fi mai ușor de rezolvat cu schimbări simple și sigure aduse circuitelor.

- Carlos Sainz, pilot Ferrari

  • Conform motorsport.com, începând cu 2025, circuitul COTA ar putea suferi unele modificări infrastructurale, proces îngreunat și de organizarea curselor de Moto GP în aceeași locație, cerințele fiind distincte.

Final de foc

După „1-2”-ul Scuderiei de pe COTA, au fost reaprinse speranțele „tifosilor” privind un ipotetic titlu la piloți, dar și la constructori. Epilogul sezonului 2024 este aproape. Max Verstappen, în „pole” pentru un al patrulea titlu consecutiv. Lando, la 57 puncte în spatele lui. Leclerc, la 79. Matematic este, posibil ca supremația batavului să se încheie.

Situația la constructori este și mai aprigă. McLaren, Red Bull și Ferrari sunt despărțite de doar 44 puncte. Astfel, în teorie, după weekend-ul din Mexic, Grand Prix-ul de casă a lui Sergio Perez, ar putea surveni schimbări în vârful ierarhiei.

Programul weekend-ului de Formula 1 din Mexic:

  • Antrenamente 1 - Vineri, ora 21:30 (Antena Play)
  • Antrenamente 2 - Sâmbătă, ora 01:00 (Antena Play)
  • Antrenamente 3 - Sâmbătă, ora 20:30 (Antena Play)
  • Calificări - Duminică, ora 00:00 (Antena 3 CNN și Antena Play)
  • Cursă - Duminică, ora 22:00 (Antena 1)

Cum arată clasamentul piloților:

  1. Max Verstappen (Red Bull) - 354 puncte
  2. Lando Norris (McLaren) - 297
  3. Charles Leclerc (Ferrari) - 275
  4. Oscar Piastri (McLaren) - 247
  5. Carlos Sainz (Ferrari) - 215
  6. Lewis Hamilton (Mercedes) - 177
  7. George Russell (Mercedes) - 167
  8. Sergio Perez (Red Bull) - 150
  9. Fernando Alonso (Aston Martin) - 62
  10. Nico Hulkenberg (Haas) - 29
  11. Lance Stroll (Aston Martin) - 24
  12. Yuki Tsunoda (RB) - 22
  13. Alex Albon (Williams) - 12
  14. Daniel Ricciardo (RB) - 12
  15. Kevin Magnussen (Haas) - 8
  16. Pierre Gasly (Alpine) - 8
  17. Oliver Bearman (Haas) - 7
  18. Franco Colapinto (Williams) - 5
  19. Esteban Ocon (Alpine) - 5
  20. Liam Lawson (RB) - 2
  21. Guanyu Zhou (Kick Sauber) - 0
  22. Logan Sargeant (Williams) - 0
  23. Valtteri Bottas (Kick Sauber) - 0

Cum arată ierarhia la constructori:

  1. McLaren - 544 puncte
  2. Red Bull - 504
  3. Ferrari - 496
  4. Mercedes - 344
  5. Aston Martin - 86
  6. Haas - 38
  7. RB - 36
  8. Williams - 17
  9. Alpine - 13
  10. Kick Sauber - 0
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
În plin divorț, soția lui Bogdan Vasiliu, rapidistul reținut de DNA, a transmis un mesaj neașteptat: „Mi-am făcut duș, m-am fardat...”
Stiri extrasport
În plin divorț, soția lui Bogdan Vasiliu, rapidistul reținut de DNA, a transmis un mesaj neașteptat: „Mi-am făcut duș, m-am fardat...”
Mircea Lucescu a anunțat lista convocărilor preliminare pentru meciurile cu Cipru și Kosovo
Nationala
Mircea Lucescu a anunțat lista convocărilor preliminare pentru meciurile cu Cipru și Kosovo
„Niciodată cât sunt eu aici!” » Gigi Becali a INTERZIS un lucru la FCSB, la câteva ore după eșecul cu Rangers
Superliga
„Niciodată cât sunt eu aici!” » Gigi Becali a INTERZIS un lucru la FCSB, la câteva ore după eșecul cu Rangers

Cum arată un mic-dejun sănătos? O antrenoare născută în Siberia dă 3 variante simple: „Am văzut că aici nu prea se consumă”

Are peste 150 de medalii în România, dar se teme: „Mâncarea e scumpă, masajul e scump, sper să nu fiu nevoită să fac asta! Chiar cunosc pe cineva ...”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează