SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  SCANDAL

Jurnalistă TVR, consilieră a lui Mihai Covaliu, suspendată de FIG după ce a insultat-o pe Ana Maria Bărbosu: „Jeg de om!”

Ana Maria Bărbosu a primit medalia de bronz pe esplanada COSR, în fața unei armate de jurnaliști +38   FOTO
Ana Maria Bărbosu a primit medalia de bronz pe esplanada COSR, în fața unei armate de jurnaliști

Articol de - Publicat vineri, 06 septembrie 2024 12:44 / Actualizat vineri, 06 septembrie 2024 15:17

Federația Internațională de Gimnastică (FIG) a suspendat-o pe Alina Alexoi, jurnalistă TVR și membră a Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), totodată consilieră a președintelui Mihai Covaliu, după ce aceasta a jignit-o pe gimnasta Ana Maria Bărbosu: „Un jeg de om!”.

O voce cunoscută în lumea gimnasticii nu a putut fi auzită pe parcursul Jocurilor Olimpice din Paris. Alina Alexoi, jurnalistă TVR din 1992, nu a comentat probele de gimnastică din Paris, fiind implicată într-un scandal înaintea competiției și suspendată de Federația Internațională de Gimnastică (FIG) din toate competițiile organizate sub egida acesteia.

Totul a plecat de la un episod petrecut în toamna anului trecut, cu ocazia Campionatelor Mondiale de la Antwerp, când FIG a judecat că jurnalista a fost autoarea unui „comportament scandalos”, după cum relatează golazo.ro.

Punctul de pornire: Campionatele Mondiale din 2023

În timpul competiției din 2023, fosta campioană Cătălina Ponor ar fi mustrat-o pe Ana Maria Bărbosu pentru exercițiul acesteia la unul dintre antrenamente.

Surse citate de golazo.ro povestesc despre Cătălina Ponor că „a coborât din tribună și i-a spus Anei Maria Bărbosu: «Dacă nu înveți să-ți întinzi picioarele, o să-ți declaseze săritura. N-ai învățat asta până acum?». Tonul a fost răstit, răutăcios și părea că nu vrea să o ajute pe Ana, ci să-i transmită ce slabă e”.

„Alexoi a zis de față cu toți jurnaliștii: «Aia, Bărbosu, e un jeg de om!»”

Ca urmare a episodului, Cătălina Ponor a fost interzisă la antrenamentele României, având în vedere că nu deținea funcție oficială în delegația României.

Decizia a ajuns la urechile Alinei Alexoi, prezentă alături de delegația României ca jurnalistă TVR. „Și este o apropiată a taberei care nu prea o suportă pe Ana Maria Bărbosu”, mai spun sursele publicației citate, care adaugă:

„Crezând că Ana a fost cea care s-a dus să se plângă de Cătălina, Alina a tot început să spună lucruri urâte despre ea.

La un moment dat, în zona mixtă, Ana Maria Bărbosu a evitat să meargă pentru a-i da un interviu, bănuind că va fi întâmpinată cu ostilitate de angajata COSR.

Alexoi s-a enervat și a zis acolo, în zona mixtă, de față cu toți jurnaliștii: «Aia, Bărbosu, e un jeg de om!». Există și declarații scrise și semnate în acest sens”.

Jurnalistă TVR, consilieră a lui Mihai Covaliu, suspendată de FIG după ce a insultat-o pe Ana Maria Bărbosu: „Jeg de om!”
Alina Alexoi // sursă foto: Facebook

Plângere la Federația Internațională de Gimnastică. FIG a suspendat-o pe jurnalistă

Momentul și-a lăsat amprenta asupra gimnastei care a obținut medalia de bronz în această vară, la Paris, în proba pe aparate la sol. Apropiații Anei Maria, pe atunci minoră, au reclamat-o pe Alina Alexoi la TVR și COSR, unde jurnalista este consiliera lui Mihai Covaliu, însă plângerea a rămas fără urmări.

Cazul a ajuns și pe masa Federației Internaționale de Gimnastică, for care a ascultat versiunile tuturor părților implicate și a decis suspendarea Alinei Alexoi. COSR a primit vestea pe 27 iulie 2024, dar nu a luat nicio măsură. Demersul Anei Maria a fost sprijinit de Gymnastics Ethics Foundation, organizație care „se străduiește să susțină siguranța și corectitudinea în gimnastică”.

Mihai Covaliu a reacționat pentru sursa citată: „Sincer să fiu, știu de acest document de la FIG, dar nu l-am văzut încă. Urmează să-l văd, să-l analizez, iar apoi o să am o reacție. Nu pot să spun acum despre ce e vorba”.

Poziția Alinei Alexoi: „Eu nu am primit nimic. Am filmat, o să trimit toată chestia aia”

În schimb, Alina Alexoi susține că „incidentul e departe de tot ceea ce s-a scris în presă” și că nu a primit înștiințarea că ar fi fost suspendată.

„Aștept documentul de la FIG, pentru că am filmat. Am avut telefonul deschis atunci și o să le trimit și eu toată chestia aia. Eu nu am primit nimic. Eu știu că la începutul Jocurilor Olimpice a venit înștiințare că există o sesizare, dar nu e nicio decizie”, a adăugat ea.

Alina Alexoi, din poziția ocupată la COSR, este chiar cea care a oficiat evenimentul de pe 16 august în care Ana Maria Bărbosu a primit medalia de bronz cucerită la Jocurile Olimpice.

+33 FOTO
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Louis Munteanu, „aroganță” la microfon: „Ei doi de la FCSB n-au cum să fie inteligenți ca mine”
Superliga
Louis Munteanu, „aroganță” la microfon: „Ei doi de la FCSB n-au cum să fie inteligenți ca mine”
„M-ai sunat să faci mișto?” » Gigi Becali, supărat. Nu i-a convenit egalul cu CFR Cluj: „Am greșit că l-am impus pe el în echipa de start”
Superliga
„M-ai sunat să faci mișto?” » Gigi Becali, supărat. Nu i-a convenit egalul cu CFR Cluj: „Am greșit că l-am impus pe el în echipa de start”
Trupul lui Gheorghe Mulțescu va fi depus la Muzeul CS Dinamo » Soția dezvăluie de ce nu poate să-l înmormânteze unde și-ar fi dorit
Superliga
Trupul lui Gheorghe Mulțescu va fi depus la Muzeul CS Dinamo » Soția dezvăluie de ce nu poate să-l înmormânteze unde și-ar fi dorit

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

A urcat pe scena de la Vocea României și nimeni nu și-a dat seama că e fiul legendei sportului românesc


Comentarii (27)
MaxiP
MaxiP  •  07 Septembrie 2024, 11:39
Postat de MariusN pe 06 Septembrie 2024, 15:31

Probabil niște calomnii la adresa unui om de sport foarte competent si foarte corect. Marea medaliată Bärbosu, nu suportă critica primita si acum cu o medalie olimpica, câștigată defapt pe decizia unui viciu de procedură a contestatiei americanilor si nu pe VALOAREA exercitiului, se crede supervedetă. Medaliată fărä bun simț da, dar campioană, nu.

Mai vorbim peste cativa ani, va fi si campioana. Apropo, Ana de-abia a facut 18 ani, era minora anul trecut, iar pe cand s-a intamplat evenimentul amintit in articol, nu se credea nicio vedeta, nu avea nicio medalie olimpica. Practic era o copila care lupta pentru calificarea la Jocurile Olimpice. Daca la 40 si ceva de ani, tu comentator sportiv, te exprimi astfel la adresa unei copile care mai are si statut de exceptie ca sportiv fata de generatiile precedente... eu ce mai pot sa spun?! Iar marea problema e ca inca romanii au tendinta sa apere iesirea lui Ponor. Aici noi nu intelegem niste chestii, un antrenor e responsabil pentru postul pe care il ocupa, are tot dreptul sa dea la o parte persoane care se implica din afara, indiferent cine ar fi. Noi asta nu prea intelegem. La fel ca Alexoi, ca ea s-a suparat pe Barbosu pentru ca vai de mine, a fost tratata anormal campioana Ponor. Dar cu tot respectul, campioana Ponor s-a comportat complet gresit. Iar cel mai elegant ar fi fost ca dansa sa iasa si sa-si recunoasca vina, pentru ca incheia de mult tot acest conflict, pana la urma inutil. Dar n-a facut-o, s-a considerat siderata, desi gresiste. E, intre timp Kiens se pare ca face o treaba foarte buna si fara interventiile din tribuna ale lui Ponor, iar Barbosu creste si ea foarte frumos ca gimnasta, de asemenea, fara sfaturile Catalinei.

MaxiP
MaxiP  •  07 Septembrie 2024, 11:32
Postat de florin44 pe 06 Septembrie 2024, 16:28

De fapt, daca e sa "stam stramb si sa judecam drept", aceasta Alexoi este "jegul"! Pentru cei care cunosc cat de cat gimnastica, e suficient sa-i "admire" comentariile ca sa-si dea seama cata gimnastica cunoaste si, mai ales, cat de obiectiva este in ceea ce debiteaza! Prezenta ei in organigrama COSR este dovada in plus care arata ca "seful" Covaliu, ca orice... despot care se respecta, ca orice alt profitor de functie, asculta doar de cei care-l "ciugulesc", care-i "admira" fara rezerve "marile realizari", toti ceilalti, desi mari valori ale sportului romanesc sunt marginalizati, opiniile lor nu sunt ascultate, iar intiativele si tentativele de implementare a unor idei care sa duca spre performanta sunt ingropate din start!

Daca si de Covaliu suntem nemultumiti, chiar avem o problema.

MaxiP
MaxiP  •  07 Septembrie 2024, 11:31
Postat de Florin100 pe 06 Septembrie 2024, 16:44

Iar ati inceput propaganda? Dupa ce in urma cărtii a carei prefata a fost scrisa de Tolontan, Bitang si Belu au fost nevoiti sa plece de la notul national iar in urma lor s-a ales praful de gimnastica, acum ati luat-o in colimator pe Alinei Alexoi. Singura comentatoare sportiva premiată de regretatul Cristian Topescu. Este o bucurie si o incantare să asculti comentariile Alinei Alexoi. Cine doreste sa o interzica pe Alina la competitiile internationale? Nu cumva cei care s-au batut cu Romania pentru locul 3? Au gasit o chichita ca sa o forteze sa plece dupa ce au facut o campanie media incredibila in Romania sa-i forteze pe Belu si Bitang sa plece de la lotul national. Români, vă îndemn să nu fi-ti proști si să gândiți cu propria voastră conștiință, neinfluențați de acești influenceri toxici.

Comentatoare invechita, ramasa pe vechile ideile, fana ale unor persoane despre care nu zice nimeni ca nu au vrut, dar nu au putut redresa gimnastica romaneasca. Din pacate suntem depasiti ca mentalitate. Vad intr-o multime de sporturi ca un fost sportiv are automat prioritate in fata altora in a se ocupa de sectiile de antrenorat ale sportului respectiv. Din nou ramanem in urma, nu vedem ce se intampla in afara, cu cat e mai mare numele de sportiv cu atat e mai impins in fata la noi, spre deosebire de occident unde pentru a fi antrenor, faci pregatire de antrenor. Ca asta i-a deranjat pe ei anul trecut, inclusiv pe Alexoi, ca a fost sanctionat gestul prin care s-a bagat Ponor peste Kiens. Alexoi si ceata au vazut gestul fostei gimnaste ca pe o normalitate, numai ca nu era, Kiens avea tot dreptul sa o trimita la plimbare. Odata prin functia pe care o ocupa, dar si prin pricepere, desi o fi Ponor un nume imens si Kiens inexistent ca sportiv, legat de antrenorat situatia fiind exact inversa. Iar asta cu comentatorul pe care nu-l mai auzim si ne afecteaza pe noi asta... chiar sa credem ca sta gimnastica romaneasca intr-un comentator e deja exagerat. Ar ajuta, nu contest, sa fie promovata de oameni care se pricep, insa doamna Alexoi chiar a avut niste iesiri exagerate in ultima vreme. Adica daca afirmatia blamata acum e adevarata, sincer, oricat ne-ar fi placut de ea in trecut, sa nu o mai vedem vreodata comentand!

Vezi toate comentariile (27)
Comentează