Articol de Roxana Fleşeru - Publicat marti, 11 octombrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 11 octombrie 2011 15:03
Echipa feminină de gimnastică s-a clasat pe locul patru în finala de la Campionatele Mondiale care se desfăşoară la Tokyo. Fără Sandra Izbaşa şi Larisa Iordache accidentate, cu Diana Chelaru revenită de-abia de cîteva săptămîni, româncele nu au reuşit să îşi îmbunătăţească clasarea de anul trecut şi au încheiat pentru a doua oară consecutiv la un pas de podiumul mondial.
Gimnastele antrenate de Octavian Belu s-au aflat în cursa pentru primele trei locuri, diferenţa faţă de locul trei fiind făcută de evoluţiile pe care româncele le-au avut la paralele unde au obţinut cele mai mici note. Deşi la celelalte trei aparate, sol, bîrnă şi sărituri, sportivele din România s-au ridicat la nivelul aşteptărilor şi au obţinut note mari, handicapul de la paralele nu a putut fi recuperat, iar gimnastele noastre au fost întrecute de reprezentantele Chinei cu doar 0.408 puncte.
CLASAMENT FINAL
SUA 179.411
Rusia 175.329
China 172.820
ROMÂNIA 172.412
Mîine, de la ora 12:00, intră în concurs echipa masculină de gimnastică. Fără Marian Drăgulescu, retras în ultimul moment din cauza unei accidentări, băieţii antrenaţi de Ioan Suciu speră la o evoluţie cît mai bună şi o clasare cît mai sus în ierarhia mondială. Joi, Ana Porgras şi Raluca Haidu vor evolua în finala de la individual compus, în timp ce vineri Flavius Koczi va participa în ultimul act, la masculin. Sîmbătă şi duminică, gimnaştii şi gimnastele din România vor concura în finalele pe aparate.
UPDATE 14:40// România a încheiat concursul cu exerciţiile de la sărituri. Chiar dacă au obţinut note mai mari ca în calificări, gimnastele românce nu au putut să întreacă China în lupta pentru locul trei şi au pierdut medalia de bronz la 0.408 puncte diferenţă.
Diana Chelaru 14.650
Raluca Haidu 14.650
Cătălina Ponor 14.933
UPDATE 14:10// La sol, gimnastele din România au reuşit să mai recupereze din diferenţa faţă de primele trei clasate după trei evoluţii fără greşeli majore şi, înaintea ultimei rotaţii, se aflu la 0.715 puncte faţă de locul trei.
Diana Chelaru 14.233
Diana Bulimar 14.266
Cătălina Ponor 14.633
UPDATE 13:50// Româncele au continuat concursul cu evoluţiile la bîrnă. Cum era de aşteptat, gimnastele antrenate de Octavian Belu au reuşit să prezinte trei evoluţii bune şi au urcat în clasament, pînă pe locul cinci. După evoluţia ratată din calificări, Ana Porgras a prezentat un exerciţiu foarte bun pentru care a primit 15.300, fiind cea mai mare notă din delegaţia României.
Amelia Racea: 14.633
Cătălina Ponor: 15.166
Ana Porgras: 15.300
UPDATE 13:30// România a deschis finala pe echipe de la Campionatele Mondiale. Româncele nu au avut o evoluţie foarte bună la paralele şi, după prima rotaţie, au fost pe ultimul loc.
Raluca Haidu: 12.966
Amelia Racea: 13.000
Ana Porgras: 14.066
Azi se împart primele distincţii la Tokyo, cele care sparg gheaţa sînt fetele în concursul pe echipe. Chiar dacă au terminat pe patru în calificări, întrecerea începe de la zero
"Echipa e cea mai importantă", spunea la plecarea spre Tokyo Cătălina Ponor. Între timp, fetele lui Octavian Belu au reuşit să se califice în finala pe echipe de la Campionatele Mondiale, şi implicit la Jocurile Olimpice din 2012. Au trecut şi peste o mică sperietură cu glezna Cătălinei. O problemă care s-a rezolvat cu un pic de gheaţă. Finalul calificărilor le-a găsit pe fete pe locul la patrulea, la 7 puncte de SUA, la 4 puncte de Rusia şi la 3 de China. Dar toate aceste lucruri sînt în trecut pentru că în finala de azi se porneşte de la zero. Mai mult, şi sistemul e un pic diferit, dacă în calificări au evoluat cinci gimnaste şi au fost luate în calcul primele patru note, acum vor intra la fiecare aparat trei gimnaste şi la totalul echipei se iau în calcul toate notele.
România va începe concursul la paralele, aparatul la care în calificări au adunat cele mai puţine puncte şi va continua la bîrnă, la sol şi la sărituri. Cea care va deschide competiţia pentru România va fi Raluca Haidu. Chiar dacă a ratat în calificări coborîrea la paralele, Ana Porgras va evolua la acest aparat şi în finală. Debutantă la aceste Mondiale, Diana Bulimar va concura doar la sol. "Nu vreau să-i dezamăgesc pe antrenori pentru că ei mi-au acordat multă încredere", a spus Diana la plecare. Amelia Racea, campioana europeană la bîrnă din 2010, va încerca să ajute echipa cu evoluţiile ei la paralele şi la bîrnă.
Vicecampioană mondială de la sol în 2010, Diana Chelaru nu-şi va putea apăra medalia, pentru că nu s-a calificat în finala de duminică, dar va încerca să dea tot ce e mai bun pentru a urca echipa cît mai sus în clasament. Ea va evolua la sărituri şi sol. Cătălina Ponor e singura gimnastă din actuala echipă care a fost prezentă şi la ultima medalie cucerită pe echipe de România la Campionatele Mondiale de la Stuttgart. A fost una de bronz. Cătălina a revenit în forţă şi va încerca prin evoluţiile sale să urce România pe podium. Ea va intra în concurs la trei aparate, bîrnă, sol şi sărituri. La ultima ediţie a CM, la Rotterdam, echipa feminină a ocupat locul al patrulea.
Ordinea intrării în concurs
Prima rotaţie: paralele (Haidu, Racea, Porgras)
Rotaţie a doua: bîrnă (Racea, Ponor, Porgras)
Rotaţia a treia: sol (Chelaru, Bulimar, Ponor)
Rotaţia a patra: sărituri (Chelaru, Haidu, Ponor)