Articol de GSP - Publicat miercuri, 14 septembrie 2016 13:47
Șefa Agenției Naționale Anti-Doping, Grațiela Vâjâială, a explicat cum stau lucrurile în cazul americancei Simone Biles, considerată de mulți noua Nadia Comăneci.
- Acuzată de dopaj de către hackerii ruși, care susțin că a testat pozitiv în timpul Olimpiadei de la Rio, dar că testele ar fi fost acoperite de WADA, gimnasta americană Simone Biles a reacționat aseară, pe facebook: "Am ADHD (nr. tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție) și am luat medicamente pentru asta încă de când eram copil. Vă rog să știți că eu cred în sportul curat, mereu am urmat regulile și voi continua să fac asta, pentru că fair-playul este vital pentru sport și e foarte important pentru mine. Să am ADHD și să iau medicamente nu e nimic rușinos și nu mi-e frică să recunosc";
- Practic, Biles spune că a prezentat WADA o scutire pentru medicamentele care susțin substanțele interzise și că ar avea acoperire regulamentară pentru folosirea lor.
„Este vorba despre scutiri de uz terapeutic și pe bază de dosar medical foarte serios se pot da anumite aprobări pentru anumite substanțe aflate chiar și pe lista substanțelor interzise! Nu cunosc amănunte, știu exact ce a relatat presa.
Din punctul meu de vedere aceste sportive sunt favorizate, sunt ajutate de aceste substanțe, dar nu contest că nu ar avea nevoie de ele. La Billes este o problemă de când era copil, iar o gimnastă are nevoie ca atenția să fie extraordinar de bună. Sigur că ceea ce a ieșit acum la iveală nu este deloc ok pentru întreaga politică antidoping", a declarat Grațiela Vâjâială, șeful ANAD, la Sport Total FM.
Simone Biles a câștigat în proba de individual 4 medalii de aur și una de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de anul acesta. Pe lângă acestea, a cucerit aurul și cu echipa.
CONTEXTUL SCANDALULUI
- Gazzetta dello Sport a scris marți că hackerii ruși au spart serverele WADA. Hackerii susțin că dețin dovezi că sportive din SUA, precum surorile Serena și Venus Williams sau gimnasta Simone Biles, s-ar fi dopat la Jocurile Olimpice și ar fi protejate de forul internațional!
- WADA a confirmat că baza de date medicale a forului internațional a fost spartă de un grup de de hakeri ruși, care ar face parte dintr-o rețea de spionaj cibernetic. Este vorba de o bază de date ce conține informații despre sportivii care au fost exceptați de la regulile antidoping pentru a putea folosi medicamente cu substanțe interzise în scop terapeutic. WADA a confirmat și că hackerii ar fi pus mâna și pe date privind testele antidoping;
- ITF, federația internațională de tenis, a condamnat atacul și a susținut că toate lucrurile sunt în regulă, sportivele folosind substanțele interzise cu rețete predate forurilor internaționale;
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul