Articol de Roxana Fleşeru, Mirela Neag - Publicat duminica, 25 octombrie 2015 00:00
Fetele au ocupat cea mai slabă poziție din istorie la un CM și pentru a obține calificarea la Rio trebuie să participe la turneul preolimpic care va avea loc în luna aprilie. Din 1952, gimnastele tricolore au lipsit o singură ediție a JO, cea din 1968, și din 1976 încoace urcaseră mereu pe podiumul olimpic.
"De obicei e nevoie de ani, decade chiar, pentru ca dinastiile să se descompună. Fetelor din România le-a luat mai puțin de 90 de minute" este începutul dur al materialului din USA Today care face cronica dezastrului petrecut cu echipa României la Campionatele Mondiale de la Glasgow.
După ani de dominație și apoi de stagnare pe podium și apoi în preajma lui, România nu a reușit să intre ieri între primele opt echipe ale lumii. "E un dezastru. Nu-i poți dori asta nici unei echipe. Toată lumea muncește foarte mult în sală și nimeni nu-și propune să cadă", a spus britanica Ellisa Downie, a cărei echipă s-a calificat lejer pentru finala de marți. Dar aceste lucruri nu li se întîmplau româncelor, așa cum susține și materialul Associated Press.
"De la început româncele au părut stinse. Au fost lente la sol și neinspirate la sărituri. Paralelele, niciodată un aparat forte al româncelor, au dovedit și mai mult starea în care se aflau. Laura Jurca a fost singura dintre cele cinci care nu a atins salteaua. Greșelile au continuat chiar și la bîrnă, unde Larisa a ratat încă de la primul salt" este cronica unui concurs dureros pentru tricolore.
După prima zi de întreceri, România era pe 7, depășită de țări pe care altădată le lăsa în urmă la puncte bune: Japonia, Canada sau Brazilia.
Ieri, temerile au devenit realitate, echipa României a ieșit dintre primele opt după ce a opta subdiviziune din cele 12 s-a consumat. Biletele directe pentru Rio s-au evaporat și o întreagă întreagă istorie s-a rupt.
România, cu 7 medalii de aur, 5 de argint și 3 de bronz și care coborîse cel mai jos la un CM pînă pe 9, în 1962, era out. Pînă la urmă, locul ocupat a fost dincolo de poziţia a 12-a. Cel mai slab din toată istoria acestei echipe care a inspirat teamă și care la Glasgow nu a mai speriat pe nimeni.
Istorie încărcată
Echipa feminină a României a participat pentru prima oară la o ediție a Campionatelor Mondiale în 1954, la Roma, unde a ocupat locul al patrulea. Dar pe atunci gimnastica era practicată de doamne care aveau familii acasă. Prima medalie a venit în 1958, la Moscova, un bronz.
După momentul Montreal 1976, cînd gimnastica a intrat în era modernă, a apărut și primul argint, în 1978, la Strasbourg, iar în 1979 a venit și aurul. Ambele distincții cucerite cu Nadia în echipă.
România este a doua echipă din toate timpurile la numărul de medalii de aur cucerite, 7, după URSS, care a urcat pe primul loc de 11 ori. 2001 este anul în care echipa feminină tricoloră a cucerit cel mai recent aurul, iar 2007 este ultima oară cînd a fost pe podium.
Clasările echipei feminine ale României la CM
- Locul 1 (1979, 1987, 1994, 1995, 1997, 1999, 2001)
- Locul 2 (1978, 1983, 1985, 1989, 2003)
- Locul 3 (1958, 1991, 2007)
- Locul 4 (1954, 1974, 1981, 2006, 2010, 2011, 2014)
- Locul 5 (1970)
- Locul 9 (1962)
Clasările echipei feminine ale României la JO
- Locul 1 (1984, 2000, 2004)
- Locul 2 (1976, 1980, 1988, 1992)
- Locul 3 (1960, 1964, 1996, 2008, 2012)
- Locul 6 (1964, 1972)
- Locul 9 (1952)
În finală la individual compus
Chiar dacă a făcut un concurs slab, Larisa Iordache s-a calificat în finala de la individual compus, care va avea loc pe 29 octombrie.
Vicecampioana mondială de anul trecut a plîns mult la Glasgow, ea neputînd să vorbească aproape deloc cu presa din cauza dezamăgirii. Ea e la primul concurs major în acest an, după ce a ratat Europenele din cauza unei accidentări.
Sîmbătă, Larisa a apărut la sală într-o stare mai bună și a și postat un mesaj pe Twitter mulțumindu-le celor care au trimis echipei mesaje de încurajare.
Fără Belu şi Bitang
La întrecerile de la Glasgow, echipa feminină a României a fost însoţită de antrenorii Lucian Sandu şi soţii Cristi şi Lăcrămioara Moldovan.
Cuplul Mariana Bitang-Octavian Belu a stat departe de lotul aflat în pregătire la Izvorani, cei doi tehnicieni nemaifiind văzuţi în sala de antrenamente de la sfîrşitul lunii iunie. Din motive personale, aceştia au convenit cu FR Gimnastică să aibă doar atribuţii de supervizori ai programului de pregătire.
"Ne-am asumat reciproc această înţelegere, existînd posibilitatea revenirii celor doi antrenori alături de fete după aceste Mondiale", a declarat în urmă cu două săptămîni Adrian Stoica, preşedintele FRG.
Bitang şi Belu au rămas implicaţi însă în campania de promovare şi selecţie "Caravana gimnasticii româneşti".
Cum pot ajunge la Rio?
Chiar dacă nu s-a calificat în finala pe echipe de la Glasgow, România mai poate obține biletele pentru Jocurile Olimpice de anul viitor, după turneul preolimpic din aprilie 2016. Acolo vor merge reprezentantele țărilor care s-au clasat pe locurile 9-16 la Glasgow și vor obține biletele pentru JO cele ce se clasează între primele patru. E însă un scenariu pe care nu și-l dorea nimeni.
"A fost o zi nefastă"
Adrian Stoica, președintele Federației Române de Gimnastică, a spus că vrea să ia asupra sa tot ce urmează după rezultatul de la Glasgow.
Șocul oferit de evoluția slabă a echipei României nu a fost numai în taberele adversare, ci și în cea a României. "Nu ştiu ce pot spune după ziua de vineri, în care am văzut fetele concurînd atît de slab. Nu le-am văzut niciodată aşa. Încă avem concurs, încercăm să maximizăm ce se mai poate, după ratarea cu echipa feminină. A fost o zi nefastă, asta e realitatea. Această ratare face calificarea la JO mai grea, dar nici nu ne gîndim că nu vom fi acolo şi să ne schimbăm strategia privind ce dorim la Rio", a spus Adrian Stoica pentru Mediafax.
El a comparat rezultatul României cu înfrîngerea cu 7-1 suferită de Brazilia în fața Germaniei la Cupa Mondială din 2014. "Se întîmplă, şi atunci a fost un şoc, dar viaţa sportului merge mai departe. Ştiţi cum se spune: noi o facem, noi o dregem. Toată suflarea gimnasticii e în şoc, dacă pot spune aşa, dar e alături de România.
Din păcate, necalificarea directă la JO este o premieră nefastă pentru noi şi am vrea să nu se mai repete asta vreodată. E un moment greu, să ne spălăm pe faţă cu apă rece şi să ne ridicăm, să luptăm în continuare!", a completat Stoica.
Reacții presă
"Colapsul incredibil al României chiar de la prima subdiviziune de concurs a umbrit tot ce a urmat" Associated Press
"Britanicele au fost calme și încrezătoare, nu au fost copleșite de scena pe care evoluau sau de ideea de a lăsa România în spate, măcar pentru un concurs"
Associated Press"Deși sînt șanse mici ca România să rateze Rio, faptul că va fi la turneul preolimpic este o rușine incredibilă pentru o echipă care a fost o mare putere în ultimii 40 de ani" USA Today
"Chiar și Larisa Iordache, medaliată cu argint anul trecut, în spatele lui Simone Biles, la Campionatele Mondiale, a avut o zi proastă. Pe lîngă căzătura de la paralele, ea a căzut și la bîrnă, ceea ce probabil înseamnă că a încălcat o lege din România, după imensul succes pe care l-au avut la acest aparat"
USA Today