Articol de Mirela Neag - Publicat sambata, 05 mai 2012 00:00 / Actualizat vineri, 04 mai 2012 19:21
Antrenorul Octavian Belu consideră că, de acum încolo, prioritatea zero a lotului olimpic feminin este evitarea oricărei accidentări.
În această dimineaţă, la ora 07:20, antrenorul Octavian Belu a urcat, alături de elevele sale, în avionul spre Bruxelles, oraşul care va găzdui Campionatele Europene (10-13 mai), ultimul concurs important înainte de Jocurile Olimpice de la Londra.
- Domnule Belu, cu ce gînduri mergeţi la aceste Europene?
- Cu gîndul de a ne întoarce aşa cum am plecat, adică sănătoşi. De acum încolo, orice ieşire în decor, orice accidentare va compromite evoluţia echipei feminine a României la Jocurile Olimpice de la Londra. Nu mai este timp de nici un tratament, de nici o recuperare.
- Ce înseamnă totuşi acest concurs pentru dumneavoastră?
- Este un moment important în pregătirea pentru Londra şi trebuie folosit pentru a vedea unde ne aflăm cu pregătirea pe toate planurile: psihic, fizic şi tehnic. Ne vom lămuri de potenţialul fiecărei gimnaste, atît la aparate, cît şi la individual compus pentru a duce la Olimpiadă cele mai bine pregătite, cele mai motivate, dar şi cele mai vizibile sportive.
- Cum adică vizibile!?
- Aceste Europene vor fi un test pentru gimnaste vizavi de imaginea pe care o vor lăsa arbitrilor. Mai exact, cît de mult sau nu se vor face plăcute, pentru că nota reflectă atît greşelile, cît şi impresia artistică.
- Unele gimnaste vor debuta la seniorat acum...
- Este vorba de Bulimar şi Larisa Iordache. Pentru ele, Europenele reprezintă primul concurs de anvergură. Şi vor trebui să treacă testul stresului. În schimb, Izbaşa şi Ponor vor trebui să demonstreze arbitrilor că au încă potenţial de campioane.
- Ca rezultate, ce aşteptări aveţi?
- Deşi va fi o competiţie cu amortizor, cu frîna trasă, pentru că multe ţări îşi vor proteja sportivele pentru Olimpiadă, va fi deschisă oricărui rezultat. Dar noi nu am pus presiune pe sportive, nu am discutat cu ele despre medalii, despre clasament. Ele trebuie doar să demonstreze că-şi doresc să fie cele mai bune...
Ponor, aproape de potenţial maxim
- Cătălina Ponor a împlinit mai bine de un an de cînd a revenit în sală. La ce potenţial se află acum faţă de vîrful ei de glorie?
- La bîrnă, Cătălina a atins maximum de potenţial. La sol mai are unele probleme de rezistenţă fizică, dar are introduse în exerciţii elemente foarte grele, unele pe care nu le-a făcut cînd era campioană. La sărituri, este aproape de maximum. Experienţa trebuie să-şi spună cuvîntul.
4 medalii a obţinut România la Campionatele Europene din 2011, 2 de aur, 1 argint şi 1 bronz
La CE după 8 ani
Mariana Bitang s-a decis să nu mai rămînă acasă, ci să le însoţească pe elevele sale la concursul de la Bruxelles, fiind primul Campionat European la care merge după o pauză de 8 ani. "Nici nu mai ştiu cînd am fost la ultimul European. Cred că la cel din 2004, de la Amsterdam!", a declarat ieri antrenoarea. Ultimul Mondial la care Bitang a însoţit echipa României a fost cel din 2007, de la Stuttgart.