Articol de Marian Ursescu, Luminiţa Paul - Publicat sambata, 18 martie 2017 00:00
O ”națională” a României fără câteva piese grele a ținut ieri pe vârfuri Spania, care a venit la București cu prima ganitură.
Multe jucătoare pe foaia pe care sus scrie România. Mai multe decât pe cea destinată Spaniei, care a sosit la aceste două meciuri amicale cu aceleași jucătoare, dar cu alt antrenor.
Carlos Viver în locul lui Jorge Dueñas, pe banca tricoloră alt iberic, Ambros Martín, multe ambiții și semne de întrebare. De la noi au lipsit câteva dintre jucătoarele de bază, Cristina Neagu, Eliza Buceschi, Melinda Geiger, s-au aflat, în schimb, pe teren handbaliste din categorii diferite de experiență. O distribuție bogată pentru partide test.
Chiar dacă primele minute au fost lente, româncele s-au trezit complet și au pus stăpânire pe joc și pe tabelă. Dincolo de reușitele spectaculoase, torpilele lui Gabi Perianu, înșurubările viguroase pe semicerc ale Crinei Pintea, aruncările Laurei Popa și intervențiile inspirate în poartă ale Denisei Dedu, a atras cursivitatea jocului.
Și, de asemenea, curajul, incisivitatea și ambiția. Ca și cum jucătoarele trimise în foc au vrut să-și justifice prezența, nu doar s-o bifeze. Avantajul de la pauză surprinde exact acest iureș de entuziasm și calcul, 13-9.
S-a prelungit până în minutul 40, la 17-14. Mai bine organizate în apărare, ibericele au ripostat închizând culoarele. Atunci au început să apară ratările, unele din faze clare, de 1-1, greșelile sau momentele de blocaj. "V-ați pierdut bucuria", le-a spus Ambros.
Corect, însă bucuria avea dintr-o dată o barieră tot mai aprigă în echipa adversă. Experiența a învins tinerețea, dar a făcut-o doar la 3 goluri, 24-21. Iar România în varianta de aseară este promițătoare. Sau poate mai mult decât atât.
"România are talente!"
Antrenorul României, spaniolul Ambros Martin, s-a declarat mulțumit de partida de aseară contra Spaniei, în ciuda înfrângerii.
"Scopul nostru este de a descoperi noi jucătoare pe care naționala să se poată baza în următorii ani. Dacă am fi fost interesați de rezultate le-am fi selecționat pe toate fetele cu experiență", a declarat Martin.
Tehnicianul a adăugat că România ar fi putut câștiga. "Au fost 16 minute în partea a doua foarte slabe, în care ne-am pierdut concentrarea, determinarea. Fetele trebuie să înțeleagă că e un sport de echipă, că jocul colectiv e cel mai important, că e important să reconstruim pentru viitor", a subliniat Ambros.
Și fără Zamfir!
În afara absențelor de marcă în lotul României, fără Neagu, Buceschi, Szucs, Geiger neconvocate, România nu a putut-o folosi aseară nici pe golgeterul Ligii Naționale, Cristina Zamfir.
Craioveanca s-a lovit la ultimul antrenament înaintea meciului cu Spania. "Mă doare rău genunchiul. Sper ca până la meciul de duminică să mă refac. Dacă sunt însă ca acum, nu am nici o șansă", a subliniat Cristina.
Perianu, Dedu și Pintea
Jucătoarele care au mai multe meciuri în echipa național și un statut mai vechi în prima reprezentativă, au ieșit în evidență și aseară. Portarul Denisa Dedu a avut o evoluție excelentă în prima parte, având un procentaj de 40%.
Gabi Perianu, colega ei de generație, a fost liderul din teren, cu 5 goluri marcate. Singura "stranieră" din echipa "tricoloră" aseară, pivotul Crina Pintea, s-a remarcat și ea, atât în apărare, cât și în atac. Crina s-a lovit în partea a doua și s-a speriat destul de tare.
"Mi s-a răsucit un deget în tricoul unei adversare. M-a durut foarte rău, dar acum sunt OK", a declarat Pintea, care evoluează acum la campioana Germaniei, Thuringer HC. Din sezonul viitor însă ea va schimba campionatul, urmând să joace în Franța, la Issy Paris.
ROMÂNIA 21 (13)
Perianu 5, Udriștoiu 3, Pintea 3, Dragut 2, Pricopi 2, Popa 2, Iuganu 1, Tiron 1, Chiricuță 1, Laslo 1
SPANIA 24 (9)
Barbosa 6, Martín 5, A. González 4, Hernández 3, Aguilar 2, L. González 2, M. González1, Sans 1