Articol de Dan Udrea, Cristi Preda (foto) - Publicat luni, 02 decembrie 2019 12:20
Cristina Neagu (31 de ani) a primit azi trofeul pentru cea mai bună jucătoare din lume în 2018. Cu 4 astfel de trofee în vitrină (2010, 2015, 2016, 2018), Cristina Neagu atinge o performanță unică în handbalul feminin.
- GSP e singura redacție din România care a trimis o echipă de jurnaliști la Campionatul Mondial de handbal feminin din Japonia. Dan Udrea și Cristi Preda (foto) transmit de la fața locului detalii;
- Programul României la CM Handbal: România-Kazahstan (marți, 3 decembrie, ora 12:00), România-Muntenegru (miercuri, 4 decembrie, ora 08:00) și România-Ungaria (vineri, 6 decembrie, ora 12:00);
- Dacă se clasează în primele 3 ale grupei, România intră într-una din cele două grupe principale, unde va mai juca 3 meciuri. În cazul în care se va clasa în primele două echipe ale grupei principale, România ajunge în semifinale.
Cristina Neagu a fost invitată de Federaţia Internaţională de Handbal să participe la meciul Japoniei, desfăşurat în cea mai mare sală dintre cele 5 care găzduiesc jocuri la acest turneu final, pentru a i se înmâna oficial trofeul de cea mai bună handbalistă din lume pe anul trecut, 2018.
- Cristina, felicitări pentru acest nou trofeu de cea mai bună din lume. Cu ce sentiment l-ai primit?
- De bucurie, satisfacţie, mândrie. Să ştii că am un motiv în plus de fericire fiindcă am fost chemată şi s-a creat această ceremonie, în ultimii ani ele n-au mai avut loc şi nici n-am primit trofeele pentru 2015 şi 2016. Bine că l-am primit acum pe acesta, pentru 2018. Sunt fericită că sunt sănătoasă şi că pot juca din nou handbal. Le mulţumesc colegelor de la naţională şi de la CSM, dar şi antrenorilor, fiindcă fără ei acest trofeu nu ar fi fost în braţele mele acum.
"Acest trofeu m-a ajutat psihic într-un moment complicat"
- Ai pierdut numărătoarea acestor trofee câştigate?
- Sunt 4, deci pot să le ţin numărătoarea, nu sunt chiar atât de multe. Dacă o să mai vină până la sfârşitul carierei va fi foarte bine, dacă nu, asta e, eu voi continua să mă bucur de handbal şi îmi doresc trofee cu echipa.
- A fost o satisfacţie mai mare la acest trofeu decât la precedentele ?
- Când am aflat această veste, la începutul lui 2019, eram într-un moment foarte complicat, eram accidentată. M-a ajutat foarte tare psihic fiindcă văd că oamenii apreciază ce fac şi asta îmi dă putere.
"N-am făcut sacrificii fiindcă joc handbal din plăcere"
- Îţi faci un scop în sine să dobori recorduri?
- Nu, nu mi-am pus niciodată în cap aşa ceva. Eu vreau medalii cu echipa naţională, vreau trofee cu echipa de club, aceste lucruri sunt mai preţioase fiindcă e un joc colectiv. Pe de altă parte, atunci când aceste trofee individuale apar, nu pot să spun că îmi pare rău că vin. Mă fac să fiu mândră.
- O handbalistă tânără ce trebuie să facă pentru a ajunge peste ani să ţină ce ţii tu în braţe acum?
- Să muncească mult şi să nu înceteze niciodată să creadă în visele pe care le are.
- Care a fost cel mai mare sacrificiu pe care l-ai făcut în toţi aceşti ani ca să ajungi aici?
- Dacă stau să mă gândesc la cât de mult iubesc handbalul şi ceea ce fac, pot să spun că nu a fost vorba despre nici un sacrificiu. Fac totul din plăcere!
"Trebuie să accept statutul de vedetă cu avantajele şi dezavantajele lui"
- E greu statutul de vedetă pe care îl ai în momentul de faţă?
- Nu e greu. Atunci când intru pe teren eu trebuie să dau tot ce e mai bun, nu stau să mă gândesc dacă sunt vedetă sau lider. Câteodată îmi iese, alte ori nu-mi iese jocul, însă de fiecare dată fac lucrurile la sută la sută.
- Acest trofeu pune şi mai multă presiune pe tine sau e o provocare?
- Cu siguranţă, provocare. Îmi doresc să fiu şi mai bună decât sunt acum, iar acest trofeu mă obligă în plus.
- Radicevic, fosta ta colegă, spune că noi, românii, punem prea multă presiune pe tine. Aşa simţi şi tu?
- Lumea se aşteaptă de la mine să fac multe lucruri. Da, simt şi eu la fel, mai ales de când m-am întors în ţară, nu pot să zic că e altfel, însă cred că acest statut al meu vine cu avantaje şi dezavantaje. Dacă îmi place să am avantaje, atunci trebuie să accept şi dezavantajele aşa cum sunt. Încerc să rămân relaxată, vreau să nu mă stresez din alte motive, vrea să nu pun singură presiune pe mine fiindcă nimeni nu e robot.
"Messi e întrebat dacă e Cristina Neagu din handbal?"
- Ai în braţe practic Balonul de Aur din handbal şi evident că o comparaţie cu Messi şi Ronaldo din fotbal e inevitabilă. Te deranjează o astfel de apreciere sau îţi face plăcere?
- Nu sunt nici Messi, nici Ronaldo, eu sunt Cristina Neagu şi oamenii să mă vadă ca atare. Nu cred că se duce nimeni la Messi sau la Cristiano să le spună că sunt Cristina Neagu din handbal. Îi respect enorm ca sportivi, dar eu am identitatea mea şi lumea să ţină cont de acest lucru.
- E greu trofeul, aşa cantitativ?
- Hahaha, să ştii că e, cred că are câteva kilograme bune.
"În 2020 vreau la Final Four şi la Olimpiadă"
- Cum ar arăta un an 2020 perfect pentru tine?
- Să ajung cu CSM Bucureşti în Final Four şi să joc la Olimpiadă cu România.
- Am văzut şi un cec de 10.000 de euro, nu e prea puţin având în vedere valoarea unui astfel de trofeu?
- Nu ştiu, nu m-am gândit la partea materială. Să ştii că la un moment dat, în viaţă, peste ani, nu ajungi să stai să te uiţi sau să numeri banii, rămâi cu trofeele, cu ce ai lăsat în urma ta în domeniul în care ai activat. Când o să vină acea vreme, probabil că şi eu, ca şi lumea, în general, o să privesc la acest trofeu şi la celelalte pe care le-am câştigat şi satisfacţia că am făcut şi eu ceva în handbal va fi infinit mai mare decât cea produsă de o sumă de bani.
5 Baloane de Aurau în palmares cei mai titraţi jucători de fotbal: Messi şi Cristiano Ronaldo
Astăzi am primit trofeul pentru cea mai bună jucătoare a lumii în anul 2018. Sunt mândră și foarte bucuroasă. Mulțumesc colegelor și antrenorilor, dar mai ales familiei și oamenilor care cred mereu în mine!
Publicată de Cristina Neagu pe Luni, 2 decembrie 2019