Articol de Andrei Petrescu, Andrei Furnigă (video) - Publicat marti, 12 decembrie 2023 19:06 / Actualizat marti, 12 decembrie 2023 20:01
Fostă jucătoare exponențială pentru naționala de handbal a României, Cristina Vărzaru (44 de ani), a oferit un interviu pentru GSP.ro în care a analizat parcursul „tricolorelor” la Campionatul Mondial, turneu la care România s-a clasat doar pe locul 12, ratând calificarea la turneul preolimpic.
Câștigătoare în 2005 a medaliei de argint la Campionatul Mondial din Rusia și a medaliei de bronz în 2017 la Mondialul din Danemarca și Norvegia, Vărzaru dezvăluie că nu avea mari așteptări de la naționala condusă de Florentin Pera la acest turneu final, susținând că locul obținut este exact cel pe care România îl merită.
VIDEO Cristina Vărzaru: „Neagu ar fi meritat să-și încununeze retragerea de la echipa națională cu participarea la Jocurile Olimpice”
- Doamna Vărzaru, cum ați văzut dumneavoastră acest Campionat Mondial, turneu în care România a terminat pe locul 12?
- Mi s-a părut că am avut momente de joc bune, cel puțin în primele două meciuri. Partida cu Serbia a fost una foarte bună în care cred că aproape toate jucătoarele și-au atins maximul lor posibil. Nu e o surpriză clasarea pe locul 12, este fix ceea ce mă gândeam eu la începutul acestui turneu final. Poate că aș fi așteptat mai mult la a doua repriză din meciul cu Germania. Dar cred că locul ocupat este fix cel pe care îl merităm
- Obiectivul anunțat înaintea turneului final a fost locurile 1-7.
- Da, în condițiile în care aveai toate jucătoarele echipei naționale la capacitate maximă, fără să fie accidentări. Dar noi am jucat un Campionat Mondial în care ne-a lipsit cea mai bună jucătoare pe care România o are, Cristina Neagu. Care în meciul cu Germania a jucat într-un picior, asta doar din dorința ei de a ajuta echipa națională. Din păcate ea are o accidentare care o va mai ține o perioadă în afara terenului, sper că nu foarte mult pentru că vom începe treaba la nivel de club.
- Vă pare rău pentru Cristina?
- Îmi pare rău, Cristina este o jucătoare care își va termina în curând activitatea sportivă și la ce carieră are în spate și ce performanțe are ar fi meritat să-și încununeze retragerea de la echipa națională cu un turneu preolimpic, care i-ar fi dat șansa să participe la Jocurile Olimpice.
- Ați spus de meciul cu Germania. A fost o primă repriză foarte bună în care puteam să ne distanțăm mai mult, apoi ce credeți că s-a întâmplat în partea secundă?
- Nu cred că a fost o repriză foarte bună a noastră, cât cred că în prima repriză Germania nu a jucat la nivelul la care trebuia să joace. Noi am jucat fix ce trebuia, am ratat ce-i drept puțin mai mult decât ar fi trebuit, dar nu cred că s-ar fi putut scoate mai mult din prima repriză. Repriza a doua poate fi pusă pe seama faptului că jucăm în prea puține jucătoare sau că nu am avut aruncătoare de la 9 metri care să o ajute pe Eliza Buceschi, care a făcut un turneu senzațional.
- Continuați.
- Era nevoie de toate aceste lucruri, care în repriza a doua ne-au lipsit. Am simțit nevoia de niște aruncări de la 9 metri, care au venit doar de la Bazaliu în ultimele minute, cam târziu. Am simțit nevoia de goluri ușoare pe care nu le-am mai dat pentru că am și scos mingea de mai multe ori din poartă decât în prima repriză. Ca să fiu foarte sinceră mi-am dorit mai mult de la această repriză, dar Germania este la un nivel cam asemănător cu al nostru, doar micile detalii sunt cele care dau învingătoarea dintre noi și ele la momentul actual. Germania nu a fost peste noi cu o clasă, cum a fost Danemarca de exemplu.
Cristina Vărzaru: „Avem în continuare jucătoare bune și talentate, dar nu precum au fost cele din generațiile anterioare”
- Ați luat medalia de argint la Campionatul Mondial din 2005, bronzul la Mondialul din 2010. Cum este să vedeți acum echipa României care nu numai că nu câștigă medalii, dar nu reușește să se califice în fazele superioare?
- Eu cred că la nivelul generațiilor pe care noi le-am avut și din care am făcut parte și eu în trecut, la ce nume aveam pe fiecare post, cred că numărul de medalii este mult sub ce ar fi trebuit să scoatem. Ăsta este punctul de plecare. Nu cred că mai sunt jucătoarele de atunci. De exemplu, pe extremă dreaptă eram 3 care ne băteam pe postul de titular: eu, Farcău și Nechita. Acum cu greu găsești 3 în toată țara. Avem în continuare jucătoare bune și talentate, dar nu precum au fost cele din generațiile anterioare.
- Poate fi o cauză pentru rezultatele naționalei și lipsa calității campionatului intern? Faptul că se mizează pe foarte multe jucătoare străine?
- Campionatul nostru este unul foarte puternic, iar străinele nu vor juca niciodată dacă româncele au suficientă valoare să joace pentru echipele care au obiective stabilite. Pe principiul ăsta, eu nu aș fi putut să câștig 3 Ligi ale Campionilor cu Viborg. Am fost străină într-o țară străină. Te impui la echipa la care ești prin valoare, nu prin culoarea pe care o are pașaportul tău. Nu cred că ăsta e motivul principal pentru care nu avem o echipă națională a României.
-Așa...
- Cred în continuare că valoarea își va spune cuvântul indiferent de naționalitate. Regulile care au fost impuse pentru români la momentul ăsta ar putea să aibe un impact pozitiv dacă ne-am uita puțin la copii și juniori. Să se creeze un fond la junioare, abia atunci să se impună reguli la senioare. Ceea ce au făcut aceste reguli, în sinea lor foarte bine gândite, care au o direcție foarte clară, a fost să crească valoarea financiară a jucătoarelor actuale românce pentru că sunt puține.
- Cum adică?
- Ele știu că sunt puține valoroase care pot fi căutate de cluburile cu pretenții de Liga Campionilor și le-a crescut valoarea. Numărul lor este însă redus. Toate jucătoarele care au fost la acest Mondial din punctul meu de vedere joacă suficient la echipele lor de club. Poate doar Lorena Ostase care a jucat în ultimul sezon mai puțin decât suntem obișnuiți și Iulia Dumanska, care nici ea nu joacă foarte mult.