Articol de Cristi Preda (foto), Sebastian Culea, Adrian Jitea - Publicat duminica, 26 mai 2024 15:30 / Actualizat duminica, 26 mai 2024 15:43
Final Four-ul European League de la Hamburg a fost unul al concordiei. Reporterii GSP au luat pulsul evenimentelor și vă prezintă detaliile care atrag atenția.
- Finala mare dintre Fuchse Berlin și Flensburg este programată duminică, de la ora 19:00. Dinamo și Rhein-Neckar vor lupta pentru locul 3 de la ora 16:00, liveTEXT AICI
- Reporterii GSP Sebastian Culea, Adrian Jitea și fotoreporterul Cristi Preda sunt la Hamburg, locul disputării Final Four-ului, și transmit toate informațiile care contează.
EHF a ales Barclays Arena din Hamburg pentru disputarea Final Four-ului European League. A avut motive întemeiate. Sala care poate găzdui 13.000 de spectatori oferă toate condițiile. Este amplasată într-o zonă verde, departe de agitația orașului. Se poate ajunge ușor din zona centrală grație rețelei de trenuri urbane.
Cum arată o zi de Final Four la Hamburg
O călătorie costă 2,7 euro. Trenul oprește la un kilometru de arenă, dar parcurgerea drumului e o adevărată plăcere, printr-un parc uriaș în care liniștea e întreruptă doar de trilul păsărilor și de zgomotul roților pe asfalt. E un teritoriu preferat de bicicliști.
Accesul spectatorilor în sală pentru primul meci se permite cu o oră și 45 de minute înainte. Totul se face într-o armonie perfectă. Forțele de ordine sunt în număr mic și se fac nevăzute. Nici nu e nevoie de ele. Controlul e sumar, pare că se merge pe încredere. Fair-play-ul primează.
Libertatea e deplină în tribune. Zona de restaurante este una comună. Susținătorii celor 4 semifinaliste dau nas în nas la coadă pentru covrigul de 3 euro sau pentru un pahar cu bere rece. Costă 7 euro și se vinde la tonetele din fața arenei, dar și la magazinele din interior N-au existat conflicte. Greu de imaginat un astfel de scenariu între galeriile din România.
În timpul meciului, fiecare galerie ocupă două sectoare în colțurile arenei. În ziua semifinalelor, zona dinamoviștilor n-a fost plină. Aproximativ 700 de persoane s-au aflat acolo, inclusiv familiile sportivilor. „Câinii” au compensat prin repertoriu și prin forța scandărillor.
La nivelul românilor s-a ridicat doar facțiunea din Flensburg. Îmbrăcați în roșu și perfect sincronizați, au avut ajutor și din partea tribunelor. Firesc să fie mai mulți. Distanța dintre orașul lor și Hamburg este mică, 160 de kilometri pe autostradă.
Tăcuți, în antiteză cu jocul echipei, au fost partizanii lui Fuchse Berlin. S-au evidențiat cu pălăriile verzi purtate, au scandat doar la final și la reușitele excepționale ale favoriților.
Galeria galbenă, cea a lui Rhein-Neckar Lowen, a impresionat prin toboșari. Un zgomot infernal pornea din sectorul lor.
Ca în Statele Unite ale Americii
Nemții au preluat din trucurile americanilor. În pauzele meciurilor au introdus mai multe jocuri la care puteau participa fanii. De la plimbatul unei mingi uriașe printre obstacole, la „kiss cam” sau „imită emoticonul”.
EHF încearcă să fidelizeze fanii. Sâmbătă a atras aproximativ 9.000 de spectatori. Peste 100 de voluntari s-au asigurat că aceștia vor beneficia de toate condițiile.
Zona restaurantele e variată. Găsești orice, de la produse de patiserie, la supe sau fructe de mare. Prețurile nu sunt exagerate în comparație cu cele din orașul propriu zis, un adaos comercial mediu de 50%. Când crainicul anunță prezentarea echipelor, culoarele se eliberează. Toată lumea își ocupă locul în sală.
Deliciul îl reprezintă vitrinele cu bomboane.
Cerc închis
Nemții au transformat handbalul într-o tradiție și au reguli speciale. Ultimul minut se trăiește în picioare, indiferent de echipa pe care o susțin și de scor. Nu dezertează nici când goarna anunță finalul. Rămân și aplaudă turul de onoare.
Plecarea spre case e la fel de ordonată. Sunt trei linii de autobuz care ajung până în fața arenei la orele în care a anunțată o mare densitate de oameni. Cei mai mulți aleg însă aceeași variantă ca la venire.
Un puhoi de oameni se revarsă prin parc. Ca o lege nescrisă, păstrează liniștea cât îl traversează.Odată ajunși pe peronul gării se dezlănțuie.
O scenă senzațională, din păcate imposibil de înregistrat din cauza aglomerației, s-a petrecut în trenul spre centru. Un grup de circa 30 de suporteri ai lui Flensburg și 10 ai lui Rhein-Neckar s-au unit, s-au îmbrățișat și au început să cânte împreună. Vagonul tremura sub săriturile lor, toată lumea a început să țină ritmul cu aplauze. Armonie de la un capăt la celălalt.