SPORTURI  »  HANDBAL  »  CONSTANȚA - DINAMO

Dobrogea Sud Constanța - Dinamo, finala Ligii Naționale de handbal masculin » Totul despre derby-ul orgoliilor

FOTO: Facebook @Dobrogea Sud Constanța
FOTO: Facebook @Dobrogea Sud Constanța

Articol de , - Publicat miercuri, 15 mai 2019 09:16

Constanța și Dinamo s-au mai bătut pentru titlu în 2004, pe vremea HCM Constanța. „Marinarii” au câștigat atunci campionatul. Acum noua echipă de pe litoral are un mic avantaj pentru că joacă două meciuri pe teren propriu.

  • Primul meci al finalei este astăzi, de la 18:05, în direct pe TVR 1.

Dobrogea Sud Constanța și Dinamo București vor juca în acest sezon pentru titlul de campioană, un Déjà Vu ca acum 15 ani.

În 2004, la primul titlu din istorie pentru fosta echipă, HCM Constanța, formația pregătită atunci de Aihan Omer, a câștigat bătălia cu Dinamo, teamul antrenat de Mircea Bedivan, secund fiind Constantin Ștefan, actualul „principal” al „câinilor”. Doi „mohicani” rezistă din echipa de atunci a Constanței, extremele George Buricea și Laurențiu Toma.

Ionuț Rudi Stănescu, portarul de atunci, a schimbat echipamentul de joc cu costumul de președinte. „Au trecut 15 ani de la primul titlu câștigat de Constanța și ne încearcă un sentiment de melancolie. Vrem să câștigăm și să aducem din nou titlul în orașul nostru, mai ales că un jucător emblematic, George Buricea, se va retrage după aceste meciuri și ar fi frumos să se întâmple acest lucru cu un nou trofeu. Pentru mine, ar fi primul din postura de președinte. Emoțiile sunt mult mai mari în afara terenului, chiar dacă am crezut că mă voi obișnui odată cu trecerea timpului”, a declarat Rudi Stănescu.

Dinamo are 3-0

Finala se joacă după sistemul două jocuri din trei, practic primul la doi. În aceste condiții, Constanța are un mic avantaj, în caz de egalitate după două meciuri, urmând să dispute decisivul la Constanța. Având în vedere însă că „alb-roșiii” au învins clar, la Constanța, în sezonul regulat, 30-24, avantajul parcă se evaporă.

„Ne dorim al patrulea titlu consecutiv. Vrem să dăm totul în primul meci și poate închidem partida după două meciuri, spune căpitanul lui Dinamo, Dan Savenco.

„Câinii” nu au pierdut în acest sezon în fața marilor rivali. A fost 31-26 în Supercupa României, meciul de deschidere a sezonului, dar și 27-19 în prima etapă a returului, pe 13 decembrie 2018.

„Dinamo are 3-0 în acest sezon, dar nu cred că mai contează ce a fost. Atunci eram la început, jocul nostru s-a îmbunătățit, iar în 2019 nu am pierdut niciun meci pe plan intern. Sunt pregătiți să câștigăm!”, anunță președintele Constanței.

„Ei sunt favoriții!”

Zvonko Sundovski, antrenorul Constanței, a câștigat două titluri cu fosta echipă de pe litoral, HCM, în 2013 și 2014. Formația s-a desființat apoi și Sundovski a ajuns la CSM București. A jucat și acolo două finale, ambele pierdute în fața celor de la Dinamo, în 2016 și 2017.

„Primul meci este foarte important. Dacă învingem, avem prima șansă la titlu. Principalul nostru atu este jocul echipei, băieții știu ce au de făcut în teren și suntem într-o formă bună. Ei au câștigat ultimele trei campionate, sunt favoriți din acest punct de vedere, dar noi am încheiat sezonul pe primul loc, jucăm două meciuri pe teren propriu și avem ambiție. Este clar că se întâlnesc cele mai bune echipe din campionat. Ne-au învins de trei ori în acest sezon, dar acum este cu totul altceva. Se joacă finala!”, a declarat Sundovski.

Meciul doi e programat la București pe 22 mai, iar dacă se va ajunge la egalitate, decisivul e la Constanța, pe 29 mai. 

14 titluri de campioanăare Dinamo în palmares, ultimele trei câștigate în sezoane consecutive. Constanța are 9 cupe de campioană, dar toate adunate de fosta echipă, HCM Cosntanța

„Au trecut 15 ani, dar suntem încă tineri. Ne bucurăm că am ajuns să ne batem la titlu cu HC Dobrogea Sud, clubul pe care l-am construit împreună din temelii. Am demonstrat în acest sezon că avem o echipă puternică și vrem să echilibrăm balanța. Ei au câștigat trei meciuri, noi câștigăm finala. Nu contează dacă se va întâmpla după 2 sau 3 jocuri, dar trebuie să profităm de avantajul terenului propriu. Putem să câștigăm doar dacă facem un joc de echipă, pentru că individual sunt mai puternici. Să fim bărbați în apărare și să înscriem multe goluri pe faza a doua și contraatac”
Laurențiu Toma

Doi retrași, o plecare

Pentru trei dintre jucătorii constănțeni, acestea vor fi ultimele meciuri în tricoul lui HCDS. „Crnoglavac a ales să meargă la CSM București, dar mai are trei meciuri de jucat și este profesionist. Buricea se retrage la finalul acestui sezon. Lui Cutura îi mulțumim pentru tot ce a făcut în cei 7 ani la Constanța, dar cred că a ajuns la o vârstă la care trebuie să spună stop”, a explicat Rudi Stănescu. În privința lui Vujovici, lucrurile sunt încă incerte, chiar dacă handbalistul muntenegrean și-a exprimat dorința de a pleca.

„Am purtat discuții cu Vujovici, el mai are contract cu noi, dar a invocat niște probleme personale. Aș spune că în acest moment este indecis”, a adăugat Stănescu. 

Citește și:

Pas uriaș spre Challenge Cup » CSM București, egal în Portugalia

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”

Fanatic al mișcării, Franz Kafka a practicat antrenamentul „Muller” și a iubit pasional un sport: „2 august. Germania a declarat război Rusiei – Mă duc să înot după-amiaza”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează