Articol de Costin Ștucan - Publicat joi, 19 ianuarie 2023 08:34 / Actualizat joi, 19 ianuarie 2023 14:13
Scandal de mare magnitutdine în handbalul mondial, cu doi arbitri români în prim-plan! Silviu Stănescu și Diana Carmen Ciulei au condus o partidă din preliminariile European League la feminin bănuită că ar fi fost aranjată de arbitri pentru câștiguri ilegale din pariuri! Gazeta Sporturilor a intrat în posesia unor informații explozive despre acest caz, relatate cu lux de amănunte în rândurile de mai jos.
„Caracatița” meciurilor aranjate pentru pariuri își întinde tentaculele groase și spre handbal, un sport care, la prima vedere, părea mai ferit de influențele oculte ale match-fixing-ului ((meciuri aranjate de sportivi sau oficiali pentru a obține câștiguri ilicite din pariuri). H 65 Höör, un club de handbal din Suedia, a raportat un caz de presupus meci aranjat pentru pariuri, iar până la izbucnirea unui scandal de proporții a mai lipsit un singur pas. Presa scandinavă a declanșat o investigație de amploare, care scoate la suprafață detalii cu adevărat șocante.
Doi arbitri români, suspectați că au aranjat meciuri în preliminariile European League la handbal
Conform portalului Handbollskanalen.se, un important site de handbal din Suedia, clubul Höörs HK H 65, o formație suedeză de tradiție, a depus o plângere la EHF la finalul unui meci disputat pe 16 octombrie 2021, în preliminariile European League, împotriva sârbilor de la FK Radnički Kragujevac. Partida a fost arbitrată de românii Silviu Stănescu și Diana Carmen Ciulei, croatul Sinisa Rudic fiind observator.
Motivul reclamației depuse către cel mai înalt for din handbal? Formația nordică, uluită de multiplele greșeli flagrante de arbitraj, toate în favoarea adversarei, a trecut la fapte și a depus o sesizare legată de cele întâmplate la meciul din toamna anului trecut.
Jurnaliștii site-ului Handbollskanalen.se au intrat în contact cu persoane din clubul suedez, care le-au mărturisit că „n-au mai văzut niciodată așa ceva” și că meciul „a fost 100% aranjat pentru pariuri”. Sursele respectivului canal suedez susțin că și alte meciuri din cupele europene, atât la feminin, cât și la masculin, ar fi fost aranjate pentru pariuri.
„Cel puțin 20 de greșeli suspecte, toate în favoarea lui Radnicki”
Oficialii clubului scandinav susțin că deciziile de arbtiraj au fost foarte ciudate, dar și că cei doi arbitri și observatorul partidei s-au comportat într-un mod suspect. Meciul respectiv, prima manșă din dubla contând pentru turul II al preliminariilor European League, a fost câștigat de sârboaice, pe teren propriu, scor 23-22.
Analiza specialiștilor suedezi scoate în evidență uriașa discrepanță dintre deciziile de arbitraj pro-Radnicki Kragujevac și cele în favoarea gazdelor. Spre exemplu, numărul de cartonașe și de eliminari a fost dublu pentru jucătoarele suedeze față de cele încasate de echipa din Serbia. Mai mult, H 65 Höör a avut parte de șase eliminări pe durata partidei, îm timp ce sârboaicele au fost eliminate doar de două ori. Raportul loviturilor de la șapte metri acordate e și el frapant: 14 în favoarea sârboaicelor, doar trei pentru gruparea nordică.
Inițial, Federația Europeană de Handbal ar fi susținut că nu poate demara nicio acțiune în acest caz, deoarece n-ar avea suficiente dovezi, neexistând o înregistrare a partidei.
Însă jurnaliștii de la Handbollskanalen.se au pus în cele din urmă mâna pe un video cu meciul respectiv, pe care l-au prezentat mai multor surse independente din handbal.
La ce concluzie au ajuns specialiștii consultați? Unul dintre ei susține: „Au fost cel puțin 20 de greșeli din partea arbitrilor, care pot fi descrise ca fiind suspecte și care au fost luate în favoarea lui Radnicki”. În total, ar fi existat nu mai puțin de 25 de greșeli de care a beneficiat echipa gazdă, mai susține una dintre surse.
Suedezele și-au dovedit superioritatea valorică la retur, când s-au impus la șase goluri diferență și s-au calificat mai departe.
Meciul Radnicki Kragujevac - H 65 Höör:
„Vrem să ajutăm EHF să apere acest sport de pariuri și de încercările de cumpărare a arbitrilor”
Însă cum a arătat raportul întocmit de clubul HK H 65? Pledoaria suna în felul următor: „Nu dorim schimbarea rezultatului sau altceva, vrem doar să ajutăm EHF să apere acest sport de pariuri și de încercările de a cumpăra sau intimida arbitri, jucători și oficiali și observatori.
Noi considerăm că acum a fost cazul de așa ceva. Antrenorul nostru și jucătoarele noastre n-au văzut așa ceva în viața lor și, după părerea noastră, acesta a fost un meci aranjat 100% pentru pariuri. Nu există altă explicație!”.
Potrivit site-ului EHF, arbitrii meciului au fost românii Diana Carmen Ciulei și Silviu Stănescu.
Inițial, a fost trimis un raport pe platofrma „WhistleB”, o platformă dedicată raportărilor anonime ale unor cazuri grave de corpupție. Oficialii acestei platforme au făcut propriile investigații și au trimis mai departe un raport către EHF.
Expertul consultat, cu o experiență în arbitraj de peste 25 de ani, susține că, din cele 14 lovituri de la șapte metri acordate în favoarea sârboaicelor, doar opt ar fi fost justificate. Site-ul suedez a încercat să-i contacteze pe cei doi arbitri români, fără succes.
Ulterior, EHF a confirmat că a primit raportul celor de la „WhistleB” și că, în urma unei investigații detaliate, nu s-a ajuns la nicio concluzie.
Silviu Stănescu, parte din „cel mai controversat cuplu de arbitri din handbalul românesc”
De numele lui Silviu Stănescu se leagă mai multe controverse. Născut în 1973, acesta activează în arbitraj încă din 2005. Alături de colegul de breaslă Robert Harabagiu, Stănescu a format mulți ani ceea ce anumite ziare au numit „cel mai controversat cuplu de arbitri din handbalul românesc”.
Ambii erau extrem de apropiați de Alexandru Dedu, fostul președinte al Federației. În 2018, partenerul lui Stănescu, Robert Harabagiu, a fost surprins cu telefonul pe teren în timpul unui meci Silkeborg - Magdeburg din Cupa EHF. În 2015, cei doi au fost suspendați o lună de la delegările din campionatul intern pentru un conflict avut cu un observator.
În 2016, Silviu Stănescu a câștigat concursul pentru a ocupa funcția de director la CSS Ploiești. Ulterior, el a devenit și antrenorul formației prahovene.
ERATĂ: În varianta inițială a textului, a apărut că meciul respectiv ar fi avut loc în preliminariile Champions League. Partida a contat pentru preliminariile din EHF European League.