Articol de Marian Ursescu - Publicat vineri, 12 decembrie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 12 decembrie 2014 00:58
"Naţionala" României a învins-o aseară la limită pe cea a Ucrainei pentru a se califica în grupele principale ale CE.
Pînă acum, nici un meci al României la Europenele din Ungaria şi Croaţia nu a semănat cu altul. Trei înfruntări, trei rezultate diferite, trei seturi distincte de emoţii. După începutul amorţit contra Norvegiei, a urmat revărsarea de adrenalină cu Danemarca, potolită doar pe final de victoria pierdută în ultimele secunde. Sau poate de egalul obţinut.
Ambele variante stau în picioare. Iar ieri, contra Ucrainei, jucătoarele aveau în faţă disputa decisivă, cea care le putea aduce prematur acasă sau le putea trimite mai departe, în grupele principale, între primele 12 echipe europene.
În minutul 10, viitorul partidei arăta luminos. România conducea cu 4-1, adversarele greşeau tehnic destul de mult, parcă jucînd cu o minge fierbinte şi alunecoasă, Brădeanu, Elisei şi Chintoan perforaseră deja poarta, arătînd precizie şi inspiraţie, iar Neagu dăduse pase incredibile.
Nu avea să fie însă atît de simplu: ucrainencele, îmboldite de pe margine de veteranul antrenor Leonid Ratner, 77 de ani, intenţionau să-şi vîndă pielea la un preţ cît mai ridicat.
Mereu la conducere
În minutul 13, pentru 6-3, venea primul gol al Cristinei Neagu din meci, o bombă mică şi iute, care a lăsat apărarea ucraineană, inclusiv portarul să se întrebe pe unde a zburat mingea. De acolo, lupta a continuat în salturi, dar mereu cu "tricolorele" la conducere, cu 2 sau 3 goluri.
Neagu a ratat o aruncare de la 7 metri, iar Gheorghe Tadici a mutat responsabilitatea acestor situaţii pe umerii lui Chiper, care n-a greşit de trei ori la rînd, trimiţînd mingea în tot atîtea feluri. Şi Ungureanu a avut cîteva momente de strălucire în poartă, aşa încît prima repriză s-a încheiat cu 12-9 în favoarea team-ului nostru.
În partea secundă, în ciuda faptului că Borşcenko a marcat în mod constant de pe extrema stîngă, speculînd o mică slăbiciune pe acel flanc, avansul tricolor a crescut pînă la 5 goluri (19-14, min. 47). Chiper a prins curaj şi în poziţional, iar Neagu a găsit des calea spre gol, cînd aruncînd puternic, cînd pătrunzînd abil.
Cu fiecare fază de atac scursă, oboseala devenea însă tot mai vizibilă, în braţe, în minte. De la acel 19-14, toate golurile României au fost înscrise de Neagu, din acţiune sau din 7 metri. O povară uriaşă de răspundere, pe care cea mai bună jucătoare a lumii din 2010 a purtat-o cu îndîrjire, dar şi cu seninătatea valorii.
Final tensionat
Ultimele 7 minute au fost grele ca plumbul. Cînd 3 goluri în faţă, cînd doar unul. Secvenţele de final, tensionate pînă la explozie, au consemnat însă victoria României, 23-22, şi calificarea în grupele principale.
Acolo unde se intră alături de Norvegia şi Danemarca, făcîndu-se racordul cu Spania, Ungaria şi Polonia. Iar sîmbătă e deja primul meci. Cu zîmbetul pe buze, "tricolorele" îşi vor ocupa locul între primele 12 în Europa, căutînd să urce cît pot. Povestea continuă.
45 la sută a fost procentajul de reuşită în atac al echipei României aseară, 23 din cele 51 de faze ofensive fiind fructificate. Ucraina a avut 42%
55 la sută a fost procentajul la finalizare al României, sub cel al Ucrainei care a avut 58 la sută
România 23 (12)
Neagu 8, Chiper 5, , Ardean-Elisei 4, , Brădeanu 3, Chintoan 2, Ţăcălie 1
Antrenor Gheorghe Tadici
Ucraina 22 (9)
Borscenko 10, Nikolaienko 4, Redka 3, Smbatian 2, Perederîi 2, Glibko 1
Antrenor: Leonid Ratner
ALTE ŞTIRI:
"E motivant să-ţi auzi numele scandat de suporteri"
Denisa Dedu a intrat pe teren în minutul 33 şi nu a mai fost schimbată pînă la final. A avut, la jumătatea reprizei a doua, cîteva intervenţii extraordinare şi a ajutat ca echipa României să se desprindă pe tabelă la 19-14 şi 20-16. "Am încercat să-mi fac treaba cît mai bine, să cîştigăm. Ne bucurăm acum pentru calificare, deşi meciul a fost foarte greu. Am tremurat un pic pentru victorie, dar nu mai contează", a spus Denisa.
Numele portarului braşovean a fost scandat de cei aproximativ 350 de români prezenţi în sală. "E motivant să- ţi auzi numele. Eu le mulţumesc şi sper să fie în continuare alături de noi", a spus Dedu, care aseară a avut 5 intervenţii salutare şi un procentaj de 31 la sută.
"Doresc României să cîştige o medalie!"
Ucraineanca Anastasia Pidpalova a vorbit în româneşte, aseară, la conferinţa de presă. "Am făcut un joc bun cu echipa noastră tînără. E aproape de necrezut la ce condiţii am avut. Ne-am întîlnit cu cţteva zile înainte de turneul final şi am jucat doar două meciuri. În Ucraina nu mai este campionat naţional din cauza războiului, fetele se pregătesc pe unde pot", a spus Pidpalova.
Ea a felicitat echipa României şi a transmis "tricolorelor" mult succes. "Dacă România va cîştiga o medalie, eu sînt prima care mă voi bucura. Ador România şi jucătoarele ei!", spus fosta handbalistă a Oltchimului, care acum evoluează în Franţa, la Brest.