Articol de Marian Ursescu - Publicat duminica, 05 aprilie 2020 17:18
Roxana Gheorghiu (46 de ani) trăiește la Salerno, lângă Napoli, și povestește care e situația din Peninsulă. ”Oamenii se tem că nu o să mai aibă ce mânca, le e frică de ziua de mâine, pentru că economia nu mai produce nimic”, spune fosta handbalistă a Oltchimului și a naționalei României.
Italia e țara cu cei mai mulți morți din cauza COVID-19. În Peninsulă, virusul ucigaș a răpus peste 15.000 de oameni, în majoritatea lor bătrâni. Roxana Gheorghiu, fostă componentă a naționalei României în anii '90, trăiește de 20 de ani în Italia. Ea stă în sud, lângă Napoli, la Salerno. Departe de zonele cele mai afectate, din Lombardia și Veneto. Roxana povestește însă gravitatea lucrurilor care se întâmplă zi de zi în țara care a primit-o cu brațele deschise, în care și-a întemeiat o familie și în care și-a clădit un viitor. Frumos spune ea.
"Am luat virusul ăsta în râs!"
Roxana povestește că atunci când au apărut primele cazuri, în zona de nord, și când au început să moară primii oameni, lumea a privit totul ca pe ceva firesc, normal. "Am luat virusul ăsta în râs. Mă gândeam că noi suntem tineri, că pe noi nu ne poate pune jos, că e o simplă gripă și nimic mai mult. Și ca mine au gândit mulți, de vreme ce parcurile erau pline, magazinele la fel, lumea își trăia viața obișnuită", spune Roxana.
Salerno e un oraș la Marea Tireniană, un oraș frumos, vizitat de foarte mulți turiști.
Când virusul ucigaș a cuprins întreaga Italie, oamenii au conștientizat că nu mai e de joacă. "La televizor se vorbește numai despre asta, lumea e panicată, speriată", adaugă Roxana. "Eu am văzut cu ochii mei, într-un parc, o femeie în vărstă căreia i s-a făcut rău și a murit. Am aflat apoi că avea coronavirus", a povestit handbalista.
Cumpărături în ordine alfabetică
Roxana spune că și în Italia s-au dat tot felul de Ordonanțe Militare și că oamenii respectă cu sfințenie ceea ce li se transmite. "Salerno e un oraș care tot timpul freamătă, în care, pe străzi, abia te strecori prin mulțime, aglomerat. Acum totul e pustiu, nu vezi nici țipenie de om! S-a anunțat acum la televizor că se ia o nouă măsură de siguranță. Oamenii să meargă la cumpărături după alfabet. Luni ies cei al căror nume de familie începe cu A până la F și așa mai departe. Nu mai e de joacă dacă vrem să mai trăim", spune destul de îngrijorată fosta handbalistă.
Ea și băiețelul ei de 14 ani, Vincenzo, au un mare noroc. "Casa noastră e cumva în apropierea muntelui. Ieșim pe străduță și mergem și alergăm acolo, într-o poieniță, departe de ochii lumii. E foarte greu să accepți să stai în casă tu, o persoană care toată viața ai alergat, ai fost foarte activă", explică Roxana Gheorghiu. Nici la cumpărături nu trebuie să iasă pentru că are un prieten om de afaceri. "Gino Saggese îl cheamă. Are mai multe marketuri și îmi aduce coșul zilnic, cu ce am nevoie, la ușă. Și astfel nu ieșim din casă, nu ne expunem", adaugă Roxana.
Acum, Italia e măcinată de o altă problemă. "Lumea se teme că nu va mai avea cu ce să cumpere mâncare pentru că economia, practic, s-a oprit. Fabricile nu mai lucrează, cei care au avut mici afaceri au fost obligați să le închidă. De unde să-și plătească acum ratele, chiriile? E o stare de mare nesiguranță", spune Roxana.
"Cea mai frumoasă perioadă în handbal am trăit-o în România!"
Roxana a jucat în prima ligă din România la RAT București, Rapid, Oltchim și Dorobanțul Ploiești. Din 2000 a plecat în Italia.
Născută la București, Roxana Gheorghiu a debutat în prima ligă la RAT București. "Era acea echipă de vis cu Alina Dobrin, cu Elena Năpar, cu Maria Moise Iorgu. Antrenor era Vasile Mărgulescu. Apoi am trecut la Rapid. M-a văzut Vâlcea, care era cea mai puternică echipă din România, și m-am transferat la Oltchim", povestește Roxana. O jucătoare înaltă la cei 1,86 metri, Roxana avea și o forță extraordinară în braț și a devenit unul dintre golgeterii echipei.
"Am jucat doi ani la Vâlcea, am evoluat în Liga Campionilor. A fost vârful carierei mele pentru că am ajuns să joc și la echipa națională", mărturisește Roxana.
Trei turnee finale
Ea a jucat cu naționala României la Campionatele Mondiale din 1995 și 1997 și la Europeanul din 1996. "Îmi aduc aminte că atât în 1995, cât și în 1996, am fost foarte aproape să câștigăm o medalie. Ne-am încurcat de fiecare dată cu Norvegia. La Mondiale am pierdut două goluri, în "sferturi", parcă, iar la Europene am făcut egal. Ce echipă frumoasă aveam și noi atunci!", își amintește cu plăcere Roxana.
România s-a clasat pe 7 la Mondialul din Austria și Ungaria și pe 5 la Europeanul din Danemarca 1996.
După ce a plecat de la Oltchim, Roxana a mai jucat un sezon la Dorobanțul Ploiești, o echipă nouă, care a dispărut însă la fel de rapid cum apăruse.
A plecat în Italia și a jucat la o singură echipă, cea din Salerno.
Campioană în Italia
Roxana a cucerit titlul și Cupa României cu Oltchim, în două rânduri. Apoi a repetat succesul și cu Salerno, în Italia. "Țin minte că în 2004 am câștigat pentru prima dată titlul, a fost ceva la care nimeni nu gândea. De atunci, echipa din Salerno a rămas mereu în frunte", povestește Roxana Gheorghiu. A jucat până la 38 de ani și este un sportiv foarte cunoscut în Salerno. "Toată lumea mă știe, deși handbalul nu e un sport prea popular". Tot la Salerno, împreună cu Roxana Gheorghiu, au mai evoluat în aceeași perioadă Lucia Butnărașu, Nicoleta Ivan și Veronica Șchiopu.
104selecții are Roxana Gheorghiu la naționala României
370de goluri a înscris interul stânga pentru reprezentativa de senioare a României
4titluri de campioană are Roxana Gheorghiu în palmares: două în România, cu Oltchim, și două în Italia, cu Salerno
De 5 ani nu a mai fost în România
Roxana Gheorghiu s-a rupt într-un fel de România, deși mai are la București un frate și pe mama ei. "Din păcate, mama este foarte bolnavă. Am internat-o într-o clinică particulară, a fost operată recent la șold", spune handbalista. Mai are o soră geamănă pe care a luat-o cu ea, în Italia, și o altă soră care trăiește în Marea Britanie. "Acum casa mea e în Italia. E țara care m-a adoptat și care mi-a dăruit tot ce am visat", subliniază sportiva.
Vincenzo joacă la AC Milan
Singurul copil al Roxanei Gheorghiu, Vincenzo, are 14 ani. Dintr-o familie de sportivi, cu mama handbalistă și tatăl antrenor de volei, Vincenzo face și el sport. "În Italia, nu avea cum să nu joace fotbal. Aici totul e legat de fotbal, toți sunt tifosi, bărbații, dar și femeile, sunt înnebuniți după fotbal. Vincenzo joacă la o Academie de fotbal deschisă aici în Salerno, de AC Milan. E foarte talentat și-i place la nebunie", spune Roxana.
"Îl iubesc pe Sică Mărgulescu!"
Antrenorul care a avut cea mai mare influență în cariera Roxanei Gheorghiu este Vasile Mărgulescu, fostul tehnician al Rapidului, cel pe care lumea handbalului îl știe drept Sică Mărgulescu. "Din păcate, nu am mai ținut legătura cu dânsul, dar vreau să-i transmit ceva. «Te iubesc, nea Sică! Îți mulțumesc pentru tot ceea ce ai făcut pentru mine»", a spus Roxana. Fosta handbalistă a Rapidului i-a mulțumit și soției lui Vasile Mărgulescu. "Doamna Rica îmi spunea mereu că eu sunt floarea ei. A fost pentru mine ca o mamă, mă duceam la ea acasă ca la mine. Mi-a spus o dată ceva ce nu pot să uit, arătându-mi o floare, într-o glastră. «Roxana, ți-am spus că tu ești floarea mea. Uite, când floarea asta crește și e verde, știu că tu ești bine»", a povestit Roxana Gheorghiu.
Prietenii de-o viață
Roxana Gheorghiu spune că ea s-a înțeles bine cu toate fetele din generația ei și că nu s-a certat niciodată cu nimeni. "Nu am putut ține legătura cu toate. Vorbesc și acum însă cu prietena mea cea mai bună, Petronela Melinte, cu Flori Carcadia sau cu Lidia Butnărașu. Deși eu sunt în Italia, Petro e în Spania, Flori în Belgia și Lidia în Islanda, distanța nu a putut rupe prietenia noastră", a spus Roxana.
Îi place Cristina Neagu
Roxana Gheorghiu e la curent cu tot ce se întâmplă în handbalul românesc. "Urmăresc cu plăcere toate meciurile. Când ai handbalul în sânge, nu poți să te delimitezi de ceea ce ai făcut o viață întreagă", mărturisește Roxana. Ea spune că-i place Cristina Neagu. "E un sportiv de excepție, dar sunt multe fete valoroase în echipa României. O echipă puternică se face însă cu fete de echipă", spune Roxana. "Îmi place și de CSM București, dar mă uit acum și la Vâlcea, care văd că vine tare din urmă. Mă bucur pentru că acolo am niște foste colege de echipă, pe Mia Rădoi, pe Ildiko Kerekeș Barbu, pe Stăncuța Guiu".
Vrea să-și facă o sală privată
Înainte de a veni criza legată de coronavirus, Roxana începuse să strângă actele pentru a-și deschide în Salerno o sală de forță. "Doresc să o fac pe fonduri europene, am nevoie de tot felul de acte. Am început să mă documentez, să văd de ce am nevoie, dar din păcate a venit criza și proiectul meu trebuie să mai aștepte. Dar când totul va trece, o iau de la început. Pentru că visez să-i dau drumul cât mai curând", a spus Roxana.
Interviu cu Dennis Șerban din Spania: „Aici, medicii nu pleacă din spitale, ca în România”
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”