SPORTURI  »  HANDBAL  »  HANDBAL

FRH face pase cu PSD. Unul dintre votanți și-a luat bilet de avion, dar n-a mai venit la vot, ca să nu supere filiala partidului

Constantin Din în tribune la un meci de handbal FOTO Imago Images
Constantin Din în tribune la un meci de handbal FOTO Imago Images

Articol de - Publicat joi, 19 octombrie 2023 17:37 / Actualizat joi, 19 octombrie 2023 19:02

Oameni cu influență din PSD l-au ajutat pe președintele FRH, Constantin Din, să-i învingă pe „puciștii” din Consiliul de Administrație, susțin surse din lumea handbalului.

Miercuri, la sediul Federației Române de Handbal, conducerea executivă a întrunit în format fizic Consiliul de Administrație, iar la un punct de la capitolul „diverse” s-a votat pentru: „Convocarea Adunării Generale Extraordinare a FRH cu unic punct pe ordinea de zi a AGA - Revocarea din funcție a președintelui FRH pentru grave încălcări ale statutului și regulamentelor FRH”.

Puci eșuat sau cacealma la FRH? Cum s-a încheiat ședința Consiliului de Administrație: „Nu sunt hoț!”
FRH
Puci eșuat sau cacealma la FRH? Cum s-a încheiat ședința Consiliului de Administrație: „Nu sunt hoț!”

Propunerea a căzut la vot, cu un scor de 7-7, iar Gazeta Sporturilor vă prezintă, din informațiile martorilor oculari, câteva dintre culisele ședinței de ieri.

Handbal și politică, interese pentru voturi

Consiliul de Administrație este format din 16 persoane, pentru că al 17-lea membru, Adrian Manole, încă nu a fost validat de tribunal. Din acest motiv, cei care doreau convocarea Adunării Generale Extraordinare ar fi avut nevoie pentru izbândă de 9 voturi, adică jumătate plus unul din total, cum spune regulamentul.

Taberele pentru vot erau conturate cu mult timp în urmă:

Voturi pentru întrunirea AGA și demiterea președintelui: Flaviu Sâsâeac, Sorin Dinu, Gheorghe Tadici, Cristian Potora, Alin Cîrligeanu, Gabriel Armanu, Petru Ghervan, Răzvan Caba.

Voturi împotrivă: Constantin Din, Mihail Bocan, Rudi Stănescu, Adrian Cosman, Liana Costea, Marius Marocico, Marian Joița, Ion Mihăilă

La ședință nu au participat Marian Joița, organizator de competiții la SCM Râmnicu Vâlcea, deoarece echipa sa a avut în ziua votului meci importat în campionat cu Rapid, dar și, surprinzător, profesorul din Cluj Napoca, Cristian Potora.

Și-a luat bilet de avion și n-a mai venit

Sursele Gazetei Sporturilor susțin că inspectorul școlar Cristian Potora ar fi fost avertizat de oameni influenți din PSD Cluj să nu voteze împotriva președintelui Din, pentru că altfel își va pierde postul din învățământ.

Cu toate că avea bilet de avion spre București, cumpărat de mai bine de o săptămână, Cristian Potora nu a mai venit la ședința de miercuri a Consiliului de Administrație! Cristian Potora nu a răspuns apelurilor de la Gazeta Sporturilor.

Surse din cadrul FRH au dezvăluit că în ziua de marți, secretarul general al FRH, Viorel Mazilu, și președintele Dunării Brăila, Adrian Manole, care este ginerele europarlamentarului PSD Mihai Tudose, au fost în „audiență” la șeful Consiliului Județean Buzău.

Aceștia l-au pârât pe Gabriel Armanu, care este antrenor la HC Buzău, că vrea să voteze împotriva președintelui FRH și au cerut ca antrenorul să ridice mâna pentru Constantin Din.

„De la PSD Buzău s-ar fi luat legătura cu președintele de la club, fostul arbitru Gabriel Băducu, căruia i s-a transmis că dacă Armanu nu votează pentru conducerea FRH, Consiliul Județean va tăia din banii pentru HC Buzău”, a spus unul om cu acces la evenimentele din Buzău.

Cum s-a votat

Votul fiind secret, nimeni nu știe sigur cum s-a votat, dar la scorul de 7-7 a avut un aport și președintele Constantin Din, care s-a votat pe sine, cu toate că regulamentul CA specifică la articolul 8.1, paragraful 2: „Sunt incompatibili a vota cu privire la anumite puncte incluse pe «Ordinea de zi» cei care sunt implicați personal”.

Oamenii din handbal intuiesc că din cele 6 voturi primite de președintele FRH, 4 i-au fost acordate de persoane care sunt angajate la federație sau au diferite contracte cu forul handbalistic: Mihail Bocan, Rudi Stănescu, Marius Marocico și Liana Costea. "E o estimare, desigur, nu se cunosc exact voturile", a nuanțat sursa.

Surse din lumea handbalului susțin că voturile antrenorilor Costea și Marocico au fost asigurate de conducerea executivă a federației, prin numirea celor doi ca directori tehnici la două Centre de Excelență, pentru care fiecare primește aproximativ 5.000 de lei lunar.

Guvernul ajută FRH pentru organizarea Euro 2026

Sursele Gazetei explică și dedesubturile jocurilor făcute la ședința Consiliului de Administrație: relațiile cu politicul au ajutat FRH să primească garanția guvernamentală pentru depunerea candidaturii în vederea organizării Campionatului European feminin de handbal senioare din 2026.

Dosarele pentru organizarea CE 2026 se depun până pe 25 octombrie, în luna noiembrie EHF inspectează locațiile, iar pe 27 ianuarie, în ședința de Comitet Executiv a EHF, se va decide unde se va juca turneul final european.

România poate organiza acest turneu singură sau în parteneriat cu Slovacia și/sau Turcia și se luptă cu Polonia și Cehia, care și-au depus și ele candidatura pentru a organiza împreună Euro 2026. 

Reacția președintelui

Constantin Din, președintele FRH, a vorbit cu GSP.RO despre cele întâmplate miercuri. „Am făcut o solicitare pentru Agenția Națională de Sport, în care să vină să controleze aspectele reclamate de persoanele care m-au contestat. Persoanele care m-au acuzat de lucruri nefirești au votat și împotriva acestor controale. E foarte straniu! Eu pot să asigur că FRH este transparentă!”, a spus el.

Din a încercat să răspundă și la întrebarea de ce crede că este atât de contestat: „Eu am anunțat în campanie, dar și ulterior, că scopul meu este de a stopa corupția. Din fericire, meciurile de handbal, și aici mă refer la cele din ligile naționale, se desfășoară pe teren. ai sunt greșeli de arbitraj, dar nu cu intenție. Nu mai sunt acte de corupție și acesta este un lucru bun. Faptul că această situație deranjează anumite cluburi, a declanșat o campanie împotriva mea și a federației". 

CITEȘTE ȘI ALTE ȘTIRI DIN HANDBAL:

„I-am trântit telefonul în nas antrenorului” » Decizia carierei pe care Narcisa Lecușanu o regretă: „Am schimbat numărul de telefon și n-au mai dat de mine”

Narcisa Lecușanu, dezvăluiri tulburătoare: „Pe la 18 ani, un antrenor mi-a dat o palmă în vestiar de n-am mai auzit câteva zile!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Diverse
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Stranieri
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (2)
ceaiuri
ceaiuri  •  23 Octombrie 2023, 21:23

putin cam grabiti membri C.A. cu aceasta convocare,mai bine era dupa C.M ce are loc peste o luna cand propunerile aveau o alta greutate(Din spune ca scopul lui e sa stopeze coruptia...rezultatele sportive ba)rezultatul a fost 7-6 (Din nu are drept de vot)cu 2 absenti si un membru inca lipsa din C.A (si cei absenti puteau sa voteze ,chiar daca nu au fost prezenti)politicul a mentinut pe cel mai slab conducator frh(a reusit sa maresca banii primiti de arbitrii si observatori)

MaxiP
MaxiP  •  20 Octombrie 2023, 12:27

Eu nu inteleg o chestie: cum sa demiti un presedinte de federatie printr-o adunare generala pentru grave încălcări ale statutului și regulamentelor FRH? Adica influentele politice mi se par mult mai putin grave, pai ce, decide o adunare generala cu, evident, diferite interese ca un om e demis sau nu pentru incalcari de regulament pe care nu le-a dovedit nimeni? Sa se faca o ancheta oficiala si sa se dea o concluzie. A incalcat, sa fie toti 16 impotriva si pleaca. Nu s-a incalcat, sa doreasca toti sa plece si nu are de ce. Acum cu tot respectul si pentru Tadici, dar cand il vad printre votanti... il stim, e impotriva a orice, e victima suprema a handbalului romanesc, va vota oricand impotriva oricui fara niciun argument solid, ca asa e el, adica daca genul asta voteaza pentru demitere sau contra, e clar, nu are nicio relevanta ce a facut sau nu a facut ala pe acolo. Plus ca regulile sunt atat de clare, ca legile natiei de altfel, ala n-are voie sa voteze ca e implicat dar voteaza. Bine, bravo, zici ca e ceva conflict intre copii de 6 ani si isi fac regulile pe loc, care se modifica de la minut la minut, se mai pocnesc intre ei, mai plang, la final sunt toti fericiti si se joaca impreuna. Cautati scandal si voi presa, in absolut orice. Nimic nu va e bine, eu astept sa vad totusi si asumarea, dupa mult timp, a responsabilitatii pentru multe lucruri pe care le criticati. Pentru ca nu doar PSD influenteaza in sport, mult mai mult o face presa sportiva.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează