Articol de Marian Ursescu - Publicat marti, 18 mai 2021 14:06 / Actualizat marti, 18 mai 2021 14:43
Știința București e prima formație din România care a câștigat Cupa Campionilor Europeni. Aflate acum sub patronajul Universității Politehnice București, studentele au produs marea surpriză la turneul de baraj, promovând în prima ligă.
"Asemenea universităților americane și vest-europene, Știința București și-a propus să transforme studenții ambițioși în sportivi cu performanțe, iar pe sportivii ambițioși în indivizi preocupați și de carieră și de formarea lor profesională". Așa se prezintă Clubul Sportiv Universitar Știința București pe site-ul propriu.
Aceste lucruri chiar s-au întâmplat în ultimii patru-cinci ani! Cel puțin la echipa de handbal. O formație alcătuită din studente, eleve de liceu, profesoare de sport a reușit promovarea în prima ligă! Cum s-a putut acest lucru?
TRECUT: tradiția care obligă
În anii '60-'70, Știința București a fost un nume important în handbalul românesc. Antrenori precum Gabriel Zugrăvescu sau Constantin Pilică Popescu au pus bazele unor echipe care au dominat sportul românesc și nu numai. Știința București a reușit în 1961 să câștige Cupa Campionilor Europeni, cel mai important trofeu intercluburi.
A mai jucat alte două semifinale! În aceeași perioadă, a fost de trei ori campioana României (1960, 1965, 1971). A fost de alte cinci ori vicecampioana României.
Nume mari din naționala României, foste campioane mondiale, au îmbrăcat de-a lungul timpului tricoul Științei București. Irina Klimovschi, Simona Arghir-Sandu, Aurelia Szoke, Iozefina Ștefănescu, Aurora Leonte, Carolina Cârligeanu, Cornelia Constantinescu, Elisabeta Ionescu sau Doina Furcoi au jucat în echipa de aur a clubului bucureștean.
PREZENT: promovare miraculoasă
Știința București pornea cu șansa a treia la promovarea în Liga Florilor. Echipa pregătită de Sorin Bârză, fostul portar al lui Dinamo și al naționalei României, trebuia să învingă primele două favorite: CSM Tg. Jiu și Corona Brașov. "Știu că nu eram creditați cu prea multe șanse. Dacă o luăm după bugete, nu aveam nicio speranță.
Dar eu știu și că de cinci ani de zile, de când am început proiectul Știința, am visat să ajung în acest moment. Am luat o construcție de la zero. An de an am mai pus o cărămidă-două și am creat o echipă care, înainte de toate, a însemnat un grup fantastic. Noi prin asta am promovat! Prin valoarea grupului!", spune Sorin Bârză.
Știința le-a învins și pe CSM Tg. Jiu, și pe Corona Brașov după executarea loviturilor de la 7 metri, scorul fiind egal, la finalul timpului regulamentar. Portarul Ioana Simion a făcut minuni între buturi. În finala cu Corona a apărat trei aruncări de la 7 metri! Și Știința a revenit în prima ligă după aproape 50 de ani.
Salarii de 2.500 de lei
Știința București nu are în echipă nume cunoscute ale handbalului românesc. Doar patru jucătoare au mai evoluat, de-a lungul timpului, în prima ligă: Laura Leahu și Andreea Arghir la Rapid, Jeni Drăgan și Adina Grigoraș la Unirea Slobozia. "Media de vârstă a echipei e undeva la 22 de ani. Dintre fete, 11 sunt eleve sau studente.
Iulia Bîță și Alina Dumitrache sunt chiar la Politehnică. Mai am două profesoare de sport (Jeni Drăgan și Elena Badea) plus o polițistă (Andreea Arghir)", spune antrenorul Științei.
Sub patronajul Universității Politehnice București, handbalistele de la Știința București au contracte de activitate sportivă și sunt plătite cu sume ce nu depășesc 2.500 de lei lunar. "În condițiile acestea nu putem rezista în prima ligă, dar sunt convins că vom găsi soluții.
Am avut deja o discuție foarte constructivă cu rectorul Universității Politehnice, domnul Mihnea Costoiu. S-a creat o mare efervescență, oamenii sunt încântați că am reușit promovarea", spune Sorin Bârză.
VIITOR: dorește cinci transferuri
Antrenorul Științei știe că timpul nu este aliatul său. "Trebuie să ne mișcăm rapid! Să găsim jucătoare pe care să le integrăm sistemului nostru. Eu cred că dacă transferăm cinci jucătoare pe modelul clubului nostru, am putea rezista în prima ligă", spune Bârză.
Tehnicianul spune că a primit asigurări că echipa se va înscrie în Liga Națională pentru sezonul viitor, înlăturând speculațiile care se fac privind vânzarea locului în prima ligă. "Pentru asta am muncit, fetele și-au dorit enorm să demonstreze că nu joacă bugetele", spune Bârză.
Știința a disputat, în a doua ligă, meciurile de pe teren propriu în Sala "Elite" sau la Chiajna. În ultimul sezon, meciurile au avut loc însă în sistem turnee, pe terenuri neutre. "Nu știm unde vom juca. Mi-aș dori să se poată renova sala de sport a Universității Politehnice și să jucăm, cum se spune, acasă. Pentru asta vor trebui însă refăcute parchetul și iluminatul", a explicat Sorin Bârză.
Până atunci, antrenorul și jucătoarele sale încă mai trăiesc euforia promovării. De vacanță nu se pot bucura pentru că elevii și profesorii merg încă la școală. Vacanța nu a sosit pentru ei.
600 de leivor primi jucătoarele de la Știința București pentru promovarea în prima ligă. E prima maximă pe care o poate oferi clubul conform legislației actuale
De la băieți la fete
Sorin Bârză are 44 de ani și a jucat handbal la cel mai înalt nivel. A trecut în carieră pe la Dinamo, pe la Bacău, dar a evoluat și pentru naționala României. Cariera de antrenor și-a început-o la Bacău, fiind secundul campionului mondial Mateo Garralda. A mers apoi la Energia Tg. Jiu, unde a îndeplinit atât rolul de secund, cât și pe cel de "principal".
Din 2016 a preluat echipa feminină Știința București, pe care a promovat-o în prima ligă. "Pe fete e mai ușor să le antrenezi, dar conflictele din echipă sunt mai greu de gestionat la feminin. Sunt avantaje și dezavantaje", spune Sorin Bârză.
Lotul formației Știința București
Portari: Ioana Simion, Andreea Arghir, Alexandra Toma
Linia de 9 metri: Adina Grigoraș, Andreea Pârvu, Iulia Bîță, Laura Leahu, Amalia Coman, Raluca Bâscă, Cristina Stoica, Andreea Gădăleanu, Ana Sîrbu
Extreme: Jeni-Maria Drăgan, Camelia Mălăncuș, Alina Dumitrache, Bianca Ionescu, Andreea Corban, Florentina Sălceanu
Pivoți: Elena Badea, Rebeca Gheorghe
Antrenori: Sorin Bârză, Paul Ghiorghiu
Gabriela Perianu s-a accidentat și va lipsi cel puțin jumătate de an!
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”