SPORTURI  »  HANDBAL  »  CANDIDATURĂ

INTERVIU Robert Licu va candida la președinția FRH: ”Eu nu sunt adeptul strategiilor și compromisurilor!”

Robert Licu pe vremea când juca la Magdeburg, în Bundesliga, echipă cu care a câștigat Cupa Germaniei în 1996 Foto: Guliver/Getty Images
Robert Licu pe vremea când juca la Magdeburg, în Bundesliga, echipă cu care a câștigat Cupa Germaniei în 1996 Foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat luni, 29 ianuarie 2018 17:15

Fostul mare internațional Robert Licu spune că handbalul românesc merge pe un drum greșit, că actuala conducere nu are nicio viziune.

Alegerile pentru președinția Federației Române de Handbal, care vor avea loc pe 14 februarie, aprind spiritele pe semicerc. După ce Alexandru Dedu, actualul președinte, și Narcisa Lecușanu, fosta mare internațională a României, și-au anunțat intenția de a conduce handbalul românesc, ieri un alt fost mare handbalist și-a oficializat candidatura. Este vorba de Robert Licu, al doilea marcator all-time în naționala României, cel care își încearcă norocul a doua oară.

Robert Licu (48 de ani) a mai candidat în 2009 contra lui Cristian Gațu, dar a pierdut atunci. "Nu aș mai fi candidat dacă vedeam că lucrurile se îndreaptă spre normalitate, dar handbalul românesc merge din rău în mai rău", spune fostul internațional.

- Domnule Licu, ce v-a determinat să candidați la funcția de președinte al FRH pentru a doua oară?
- Acum 8 ani, când m-am decis să candidez, am spus că e cam ultimul tren ca să putem schimba ceva consistent în handbal. De aceea am și încercat. Nu a fost să fie. Din păcate, eu nu pot și nici nu vreau să folosesc alte mijloace neadecvate de a ajunge președinte.

"Alegerile au fost câștigate politic"

- La ce vă referiți, la implicarea politicului?
- Da. S-a zvonit că, acum patru ani, alegerile au fost câștigate politic și că, și acum, va fi la fel! Sunt foarte mulți oameni care mi-au vorbit despre asta, care au participat și mi-au povestit ce s-a întâmplat în 2014.

- În 2009 nu a fost însă vorba de așa ceva și ați pierdut clar alegerile!

- Atunci situația politico-socială era alta. A fost vorba de o reținere din partea oamenilor de handbal, a celor care votau. Domnul Gațu era de mult la conducere, oamenii se obișnuiseră cu situația, continuarea era ceva firesc parcă. De fapt, și acum foarte mulți oameni au o teamă de a schimba, deși nu sunt de acord cu ce se întâmplă.

- V-ați făcut o campanie electorală? Ați fost să vorbiți prin țară?

- Nu. O să încerc să văd cum ajung spre cluburi, să le pot transmite mesajul meu. În orice caz, situația e clară. Eu văd că lucrurile se îmbunătățesc, se îndreaptă spre o normalitate. Cred că ceea ce se întâmplă e o lipsă de viziune. Când ești la conducere trebuie să ai o anumită viziune, să arăți o strategia după care te ghidezi. Eu nu am văzut așa ceva.

- Ați fost angajat în federație pentru un scurt timp pe perioada Cristian Gațu.
- Am fost antrenor federal pentru o scurtă durată, pe ultimul mandat al domnului Gațu, și am părăsit federația tocmai pentru că nu puteam face anumite schimbări pe care eu le consideram necesare. Am fost rugat, de nenumărate ori, să intru și în actuala echipă, dar am refuzat. Am sperat că acum patru ani, venind un președinte mai tânăr, să se îndrepte lucrurile, dar, din păcate, nu e așa.

"Din rău în mai rău!"

- Ce vă nemulțumește cel mai mult?
- Nu e vorba de mulțumit. Eu le-am spus de acum patru ani celor de acum, când tot îi auzeam că ei vor veni și vor schimba sistemul competițional. Dar nu sistemul competițional ajută la progresul handbalului. Că e play-off, că e regulat, nu de aici provine îmbunătățirea. Niciun sistem nu e perfect. Dar de ce e aplicat la băieți într-un sens și la fete în altul?

- O să spună că fetele au alt program, că ele se califică an de an la turneele finale, iar băieții nu!
- Păi dacă fetele se califică, băieții nu au și ei nevoie să se califice? E alt sport? Hai să fim serioși! Eu știu că se găsesc argumente, dar nu sunt plauzibile.

- Ați urmărit din afară și mandatele domnului Gațu și mandatul domnului Dedu. Cum le comentați?
- E din rău în mai rău. Ce ne dorim? Nu cere nimeni să se facă peste noapte niște pași enormi, că nu e posibil, dar dacă vedeam că toată lumea se plânge că nu avem jucători, că nu avem antrenori. Ei ce au făcut? Întreb, că o să zică toată lumea că sunt eu Gheorghe Dracu. Au făcut ceva pentru antrenori și jucători, au luat măsuri să îmbunătățească viața lor? Că ăștia sunt principalii actori, fără ei nu putem! Nu pentru angajații federației și angajații cluburilor trebuie să fie cald și bine!

"Nu există transparență, regulamentele sunt proaste!"

- Spuneți oamenilor două-trei puncte din programul dumneavoastră în urma cărora se va îmbunătăți situația handbalului.
- E o discuție amplă. Nu cred că poate fi sintetizată în două-trei fraze.

- Vă întreb altceva. Ce v-a nemulțumit cel mai mult în programul actual al federației?
- Ar fi multe! În primul rând, lipsa de consecvență. Se declară una și se face alta. M-aș lega de jucătorii străini. Am inventariat: sunt 107 jucători străini în prima ligă, la fete și la băieți. Toți plătiți din bani publici. Am fost și eu jucător străin în campionatul Germaniei. Dar de ce acționăm noi ca o țara foarte mare și foarte bogată care importă jucători de valoare plătindu-i, spre deosebire de noi, din bani privați? Cred ca strategia noastră ar trebui să urmărească creșterea jucătorilor tineri de valoare care în viitor să evolueze în campionate puternice, iar mai apoi să îi atragem cu oferte interesante spre campionatul nostru.

- Au fost aduși jucători valoroși, de echipă națională. Ar trebui impusă însă o limită?
- Normal! Ei au mărit enorm de mult taxele, punând niște condiții minime de a putea fi aduși. Au venit pleiadă de jucători mai mult sau mai puțin valoroși, lucru care blochează enorm evoluția tinerilor noștri. Și apoi ne plângem că nu avem valoare, că nu avem jucători. Unde să joace?

- Am înțeles asta. Altă nemulțumire?
- Ar fi lipsa de transparență. Primul lucru pe care l-au spus, când au venit, a fost acela că va fi o transparență totală! Păi e mai rău ca pe vremea domnului Gațu în ceea ce se întâmplă. Comunicările federației, deciziile care se iau, le știu doar ei. Transparența nu există!

- Se comunică unele pe site, dar nu toate, e adevărat!
- Hai să fim serioși. În site-ul ăla nu găsești nimic! Apoi regulamentele. S-au întâmplat niște gafe colosale. De ce? Pentru că au înlocuit niște oameni competenți cu unii care nu au habar de regulamente! Lipsa de competență din federație este înfiorătoare. Cineva trebuie să spună lucrurilor pe nume. Am fost în interior și știu despre ce vorbesc. Înlocuiesc pe X cu Y și vreau să fie mai bun, dar nu e mai bun! Eu știu că sunt puțini oameni de valoare, dar trebuie să găsești soluții.

- Cu cine veți face echipă? Domnul Dedu a anunțat că va face front comun cu Steluța Luca și Rudi Stănescu, Narcisa Lecușanu cu Mariana Târcă și Daniel Georgescu.

- În asta constă echipa? Ei nu au anunțat o echipă managerială. Funcția de vicepreședinte e una onorifică, până la urmă. Nu cred că toți se susțin reciproc. Dar eu spun că voi lucra cu oricare dintre ei. Nu văd de ce nu aș colabora cu oricare dintre ei și nu văd de ce ar trebui să vin cu o echipă.

"Nu voi fi «iepurele» nimănui!"

- Consiliul de Administrație e important?
- Da, e foarte important. Dar încă o dată, ce înseamnă să am o echipă acolo, în Consiliu. Eu aș fi bucuros să fie unii care să-mi împărtășească gândurile. Dar nu trebuie să ajungi până acolo încât să faci compromisuri, să-i suni pe oameni să le spui, dacă vei merge cu mine, o să ai loc în Consiliu.

- Așa s-a făcut până acum!
- Eu nu sunt dispus să fac treaba asta! Eu îi pot convinge arătându-le programul meu, făcându-l cunoscut. Mai mult...

- S-a ajuns ca în Consiliul de Administrație să fie mai mulți foști arbitri și observatori! Care au alte interese.
- Păi vedeți? Și ce mi se cere acum? Sistemul competițional să fie făcut de arbitri după interesele proprii, la fel observatorii. Dacă ajung să conduc federația, va trebui să schimbăm statutul, că acum nu avem ce să facem! Am și în program lucrul acesta. Consiliul de Administrație actual se ocupă de mici probleme, mi se pare o muncă în zadar. Să se ocupe cu probleme de strategie, ale echipelor naționale, nu să confirme sau să infirme nu știu ce rezoluții date de alte comisii.

- Salariile de acum, din federație, cum le comentați? Domnul Dedu are un salariu brut de 5000 de euro!
- Mi se pare normal ca președintele să aibă un salariu bun! Nu știu cât are, nici nu mă interesează. Dar mă interesează ca toți cei din echipa managerială să fie și ei bine plătiți. Să nu fie discrepanțe. Păi acum unul are nu știu câte mii de euro, iar ceilalți 3.000 de lei. Cu asta nu sunt de acord. Ar trebui toți să fie bine plătiți. Pentru că altfel nu sunt motivați, sunt dispuși să facă alte nebunii și atunci nu au interes ca treaba să meargă civilizat.

- Dacă nu intrați în turul 2, veți susține pe vreunul dintre candidați?
- În primul rând, eu vreau să câștig. Să mă apuc acum să spun că-l susțin pe Dedu sau pe Lecușanu, nu o pot face! Ca să dau un răspuns cinstit, încerc să spun lucrurilor pe nume, nu cunosc programul Narcisei. Nu știu despre ce e vorba. Dar programul pe care l-am văzut în ultimii patru ani m-a convins, nu e în regulă! Ne va duce peste 10 ani să nu mai vorbim despre handbal dacă mergem în direcția asta. Moto-ul meu o să fie următorul: "Redăm handbalul oamenilor de handbal și handbaliștilor. Să învățăm de la cei buni". Alții au învățat handbal de la noi, acum noi trebuie să învățăm de la alții. Dar nu lăsându-i pe ei să antreneze și noi să ne uităm la ei!

1054 de goluri
a marcat Robert Licu pentru "naționala" României. A câștigat bronzul mondial în 1990 cu "tricolorii" și a participat la JO 1992

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (2)
ceaiuri
ceaiuri  •  01 Februarie 2018, 19:51

se pare ca nici robert nu face nimic(sa nu poti zice o masura ce o ai in vedere...inseamna ca mergi la...nimereala)dedu si lecuseanu

1391972634181505
Adrian Popescu  •  29 Ianuarie 2018, 18:17

Judecând după interviu, cu Licu merg aripa Tadici-Radu-Voina

Vezi toate comentariile (2)
Comentează