SPORTURI  »  HANDBAL  »  TROFEUL CARPAȚI

Naționala de handbal a României, start cu plusuri și minusuri sub comanda lui Florentin Pera

Articol de - Publicat luni, 03 octombrie 2022 13:43 / Actualizat luni, 03 octombrie 2022 14:24

Naționala feminină pentru prima oară sub comanda lui Florentin Pera a jucat trei meciuri la Trofeul Carpați, unele care au evidențiat unde mai trebuie lucrat în vederea participării la Campionatul European din luna noiembrie.

România a câștigat a 52-a ediție a Trofeului Carpați, dar jocul nu a convins în perspectiva Campionatului European care va începe pe 4 noiembrie. Cu o Cristina Neagu aproape inexistentă și cu un selecționer la debut, Florentin Pera, naționala României își caută identitatea. 

România învinge dramatic Spania și câștigă Trofeul Carpați! Iulia Dumanska și Sorina Grozav, prestații fenomenale înainte de Euro 2022
Trofeul Carpați
România învinge dramatic Spania și câștigă Trofeul Carpați! Iulia Dumanska și Sorina Grozav, prestații fenomenale înainte de Euro 2022

Ajutată de arbitrii români în meciurile cu Austria și Spania, România a arătat o apărare mai bună de la meci la meci, iar în atac jucătoarele s-au descurcat cum au putut. Aceeași exprimare greoaie, previzibilă, fără mingi la extreme, cu ratări impardonabile, dar cu o Sorina Tîrcă Grozav salvatoare în momentele de cumpănă și cu o Iulia Dumanska uluitoare în poartă.

Slab cu Austria

Chiar daca a fost una dintre cele mai tari ediții ale Trofeului Carpați, cu Spania, Serbia și Austria invitate, România nu și-a putut depăși orgoliul de țară organizatoare și a dorit neapărat să câștige competiția. Deși în partida cu Austria, România a jucat slab, handbalistele noului selecționer Florentin Pera neavând decât un antrenament făcut împreună, naționala a fost ajutată de arbitri ca să nu piardă, în final scorul fiind egal, 32-32. 

„După meciul cu Austria, în care am putut să ne evaluăm nivelul de pregătire din acest moment, echipa a crescut de la meci la meci și a arătat bine cu Serbia și Spania”, a declarat, pentru Gazeta Sporturilor, selecționerul Florentin Pera.

Naționala de handbal a României, start cu plusuri și minusuri sub comanda lui Florentin Pera
Florentin Pera, la un time out. (FOTO: FRH)

Fostul căpitan al naționalei, Mika Brădeanu, știe că României îi va fi greu să se exprime din nou la nivel maxim și crede că sunt circumstanțe obiective pentru felul în care joacă momentan naționala feminină de handbal. 

„Nu este ușor să faci peste noapte o echipă și fetele să se simtă foarte bine între ele, chiar dacă multe au jucat împreună la națională și cu alte ocazii. Ca antrenor este foarte greu să ai două zile de pregătire și să mergi la competiție, dar prin muncă și răbdare se pot obține din nou rezultate bune”, a declarat, pentru Gazeta Sporturilor, fostul căpitan al naționalei, Aurelia Brădeanu.

Neconcludent cu Serbia

În meciul al doilea, România a jucat cu Serbia, formație care învinsese cu o zi în urmă Spania. Fără Liscevici, Lavko, Stoilikovici și Petrovici pe foaia de joc, care au fost menajate de selecționerul Uros Bregar, România a câștigat cu 26-20. 

Pera începuse partida cu Neagu și Pintea, dar apoi le-a schimbat după primul time-out, deoarece nu păreau în meci. România a avut un joc confuz, greoi, dar până la urmă Grozav, Ostase, Harabagiu, Bazaliu și Zamfirescu au adus prima victorie pentru selecționerul Florentin Pera.

 „Am declarat, când am preluat naționala, că îmi doresc un grup unit, care să lupte pentru fiecare minge până la ultima picătură de energie și consider că un prim pas s-a realizat, însă este nevoie de timp pentru o construcție solidă a echipei naționale", spune selecționerul Florentin Pera. 

Au fost unele greșeli și în atac, și în apărare, dar m-a impresionat reacția fetelor de pe bancă prin încurajările lor către colegele de pe teren. Doar trăgând toate în aceeași direcție vor câștiga și vor obține rezultate", a declarat, pentru Gazeta Sporturilor, Mika Brădeanu.

Acceptabil cu Spania

În finala competiției, România a întâlnit vicecampioana mondială din 2019, Spania. Cu o apărare avansată, ibericele au pus mari probleme României, care din nou nu a fost ajutată de Neagu, pentru că a jucat slab. 

Noi tot timpul avem pretenții de la Cristina Neagu. Trece printr-o perioadă mai puțin bună din carieră, dar asta nu înseamnă că nu mai avem nevoie de ea. Trebuie să ne obișnuim să jucăm și fără Neagu, pentru că sunt zile în viața unui sportiv în care nu-ți iese jocul”, a explicat Mika Brădeanu prestația ștearsă a Cristinei Neagu.

Naționala de handbal a României, start cu plusuri și minusuri sub comanda lui Florentin Pera
Sorina Grozav în acțiune. (FOTO: FRH)

Pera a sesizat încă de la meciul contra Austriei că Neagu nu este în formă și a avut curajul s-o schimbe foarte repede, dându-le șansă lui Bazaliu, Grozav și Harabagiu să ajute naționala. Acestea nu s-au lăsat prea mult așteptate și în frunte cu Sorina Tîrcă Grozav au arătat că pot fi soluții pentru formația reprezentativă.

Faza de apărare, care se spune că este „făcută de antrenor”, a fost acceptabilă, iar Iulia Dumanska a fost senzațională, pe alocuri extraterestră. Portarul României a avut un procentaj de peste 60% în prima repriză și, cu siguranță, fără paradele sale nici arbitrii nu mai puteau ajuta naționala în demersul lor de a face parte din spectacol...

12a fost locul ocupat de România la CE 2020

Până la urmă, România a învins "cum a putut" Spania: chinuit, cu mari emoții, cu ajutor de la arbitri și în primul rând de la Sorina Tîrcă Grozav, care a jucat în inter dreapta cu o dezinvoltură  fantastică și o siguranță dezarmantă pentru adversare. Scor final: 25-23. 

„Am avut ca obiectiv la acest turneu să îmbunătățim faza de apărare, să avem mai multe formule de echipă, pentru a genera încredere cât mai multor jucătoare. Vreau să construiesc o națională cu spirit puternic de luptă și devotată tricolorului. Hai România!”, a spus Florentin Pera.

România va redeveni o echipă puternică, dar nu acum. Va mai dura un timp, pentru că sunt fete care trebuie crescute, integrate foarte bine în echipa națonală și trebuie să li se dea șansă și încrederea că pot face performanță. Dacă suntem realiști, la Euro nu ne putem bate sus, dar prin spiritul de echipă putem produce surprize”, crede Mika Brădeanu. 

10 paradea avut Iulia Dumanska în prima repriză cu Spania

România va participa în perioada 4-20 noiembrie la Campionatul European din Slovenia, Muntenegru și Macedonia de Nord. „Tricolorele” sunt în grupă cu Franța, Olanda și Macedonia de Nord. Primele 3 în clasament se vor califica în grupele principale. 

7 goluria marcat Sorina Tîrcă Grozav în meciul cu Spania

Rezultatele României la Trofeul Carpați

  • România-Austria 32-32
  • România-Serbia 26-20
  • România-Spania 25-23

Citește și alte articole:

Cine vine din urmă?! Speranțele României, mătrășite în „sferturile” Europeanului de rugby! Eșec la un scor ASTRONOMIC

Sergio Perez triumfă în Singapore și salvează onoarea Red Bull » Încă o decepție pentru Ferrari, iar Verstappen amână sărbătoarea titlului

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Stranieri
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (2)
MaxiP
MaxiP  •  04 Octombrie 2022, 11:48

Trebuie schimbate serios metodele de formare la nivel de juniori. Baza de selecție la fete este mare, metodele de pregătire sunt însă depășite. Iar la nivel de liga, sunt promovate mult prea puține tinere, inclusiv cele foarte bune nu sunt jucate și se pierd, exemplul perfect este Bazaliu, în orice alta tara cu rezultate în handbal ar fi fost promovata la greu, nu ținută pe banca 55 de minute pe meci. La momentul actual nu putem aștepta minuni de la echipa națională, speram la o clasare în primele 8 la Europene iar în rest trebuie lucrat în perspectiva pentru a reveni în top. Pana atunci, naționala rămâne una solida, dar nu cred ca poate emite pretenții pentru medalii în competițiile internaționale în viitorul apropiat.

ceaiuri
ceaiuri  •  03 Octombrie 2022, 18:29

nu e dificil de recunoscut cine a scris articolul..***...Neagu e schimbata la sf primei reprize de Harabagiu pt a trage la poarta iar in repr a doua cred ca din min 34 sau 39 nu a mai intrat deloc(deci nu a fost schimbata asa repede)apararea slaba,fara Iulia era f greu..dar aveam arbitrii(ne "revenim"de la un fault in atac al ibericilor...al pivotului,ce nu se poate vedea nici la reluare...)iar Tarca aduce o victorie chinuita...la europene daca trecem de faza grupelor e un miracol...Pera tb sa gaseasca 6 jucatoare ce fac faza de aparare...in atac ne mai descurcam,tb gasite si alte extreme(avem de unde)la pivot trecem clasa,pe stanga Sorina si Bazaliu,centru mai tb o jucatoare iar pe dreapta o minune(Bucur,Gogarla sau rechemata o fosta jucatore de nationala..de naturalizat nu mai e timp )

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează