Articol de Marian Ursescu - Publicat luni, 06 iulie 2020 10:59 / Actualizat luni, 06 iulie 2020 13:57
Daniela Corban (24 de ani) nu are loc să joace la nicio echipă din România. Cluburile se bulucesc să aducă handbaliste străine, de multe ori fără nicio valoare
Daniela Corban a făcut parte din ultima generație a României care reușea să câștige un titlu mondial la handbal. În 2014, în Macedonia, România obținea aurul la junioare după un parcurs fără greșeală. "Tricolorele" antrenate de Aurelian Roșca și Gavril Kozma câștigau 8 partide, iar una singură o terminau la egalitate, cu Danemarca. În finală, contra Germaniei, româncele s-au impus categoric, cu 32-21! Una dintre cele 16 fete care au contribuit la acel succes este Daniela Corban. Crescută la Centrul Național de Excelență de la Rm. Vâlcea, jucătoarea născută la Galați a jucat 4 ore și 30 de minute din totalul de 9 ore la turneul final. A marcat de 18 ori, trei dintre reușite chiar în finală.
Problemele de după accidentare
O jucătoare mică de statură (1,68 metri), dar extrem de rapidă și de tehnică, Daniela Corban s-a accidentat imediat după Mondialul din Macedonia, la un amical contra Norvegiei. Și-a rupt ligamentele la genunchiul drept și a trebuit să stea departe de terenul de handbal. În plus, grila impusă de Federația Română de Handbal pentru o campioană mondială (aproximativ 16.000 de euro) a speriat cluburile în privința unui transfer.
A ajuns în cele din urmă, la 19 ani, la Corona Brașov, unde a rămas un sezon. A avut evoluții apreciate. După o jumătate de sezon la Unirea Slobozia, micuțul centru a plecat la Brăila. A prins o bună perioadă pe Dunăre, dar din nou nu a fost ținută în lot, plătind tribut schimbărilor de antrenori. S-a transferat la CSM Roman și din nou ghinioanele s-au ținut scai. Echipa moldoveană s-a desființat, iar Dana a ajuns la Zalău. Echipa sălăjeană a împrumutat-o la CSM Slatina, unde a ajucat în sezonul trecut. Acum, la 24 de ani, Corban nu are echipă și se pregătește de una singură, pe unde apucă. "Îmi doresc enorm să joc, iubesc sportul ăsta, dar din păcate nu prea am avut noroc până acum. Nu am găsit un antrenor care să-mi dea mai multă încredere, ca să arăt ce pot", spune Dana.
Studentă la Drept
A terminat la Craiova cursurile la Facultatea de Educație Fizică și Sport. Apoi s-a înscris la Drept. "Am trecut în anul 4. Am vrut să fac și Dreptul pentru că m-am gândit să am o meserie sigură după ce termin cu sportul", mărturisește Daniela Corban. Speră să-și găsească echipă acum și să nu renunțe la sportul căruia i-a dedicat toată copilăria. "Nu am pus banii niciodată pe primul loc. Nu am avut pretenții mari, am dorit doar să joc la o echipă care să aibă obiective și să-mi fac treaba cât mai bine. Am avut oferte de afară, dar nu vreau să plec din țară până nu îmi termin școala", a mai spus Dana Corban. Necazurile unei foste campioane mondiale care nu are loc să joace pentru că, de multe ori, cluburile din România se axează pe jucătoare străine de o calitate îndoielnică.
Alte fete în aceeași situație
Din echipa campioană mondială în 2014 sunt și alte fete cu o situație asemănătoare celei a Danei Corban. A trebuit ca unele dintre handbaliste să renunțe la handbal, cazul portarului Isabela Roșca. Oana Maria Bucă, Alexandra Carașol sau Iulia Andrei nu au nici ele contracte cu vreo echipă de primă ligă, momentan.
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul