SPORTURI  »  HANDBAL  »  OLTCHIM RM. VÎLCEA

Oltchim e cotată cu şansa a doua la cîştigarea Ligii, dar se gîndeşte doar la trofeu » Dacă nu acum, atunci cînd?

Articol de - Publicat joi, 07 octombrie 2010 00:00

Cu 21 de jucătoare va ataca Oltchim în acest sezon Liga Campionilor: 18 românce şi cîte una din Turcia, Ucraina şi Ungaria.

În 2008 a trecut de prima fază a grupelor, în 2009 a ajuns în semifinale, iar în 2010 a jucat marea finală, pierdută în faţa danezelor de la Viborg. "Am făcut paşi progresiv. În acest sezon obiectivul va fi acela de a cîştiga trofeul", a declarat preşedintele Oltchimului, Ioan Gavrilescu.

Faţă de sezonul trecut, campioana României s-a întărit cu două jucătoare de mare valoare: centrul Yeliz Ozel, cea mai bună handbalistă din Turcia din toate timpurile, o jucătoare explozivă, de mare fineţe, dar şi cu tînăra Melinda Geiger, un inter dreapta de perspectivă. Campioana României a pierdut-o, în schimb, pe Narcisa Lecuşanu, retrasă, renunţînd la ucrainencele Şimkute şi Vaşciuk. "Oltchim are un lot de jucătoare extraordinar. Sînt foarte mulţumit de felul cum arătăm. Am la dispoziţie handbaliste de mare valoare, care pot să învingă orice echipă", spune antrenorul Peter Kovacs.

Ungurul va debuta şi el pe banca Oltchimului în Liga Campionilor, dar nu are emoţii. "Oltchim e o forţă. Celelalte echipe trebuie să se teamă de noi şi nu noi de ele! Sigur că nu le vom privi de sus. Trebuie să fim modeşti, să jucăm meci cu meci pentru că toată lumea va avea drept obiectiv să cîştige cu Oltchim, care e un fel de Barcelona în handbal", a adăugat Kovacs.

Programul Oltchimului în grupa C
9 octombrie    Randers (d)
17 octombrie    Toulon (a)
23 octombrie    Larvik (d)
7 noiembrie    Toulon (d)
14 noiembrie    Randers (a)
21 noiembrie    Larvik (a)

101 goluri a marcat Cristina Vărzaru (Viborg) în ediţia 2009-2010, fiind golgeterul Ligii Campionilor

5 echipe din cele 16 participante în acest sezon au cîştigat Liga Campionilor: Hypo Viena de 4 ori, Viborg de 3 ori, Krim Ljubljana de 2 ori, Podravka Koprivnica şi Zvezda Zvenigorod cîte o dată

3 echipe sînt debutante în Liga Campionilor: DVSC Debrecen (Ungaria), Toulon (Franţa) şi Randers (Danemarca)

7/8 mai şi 14/15 mai sînt datele programate pentru disputarea finalei Ligii Campionilor

Vor juca la Craiova
Ca şi anul trecut, dacă va ajunge să joace în ultimul act al Ligii Campionilor, Oltchim Rm. Vîlcea nu va putea evolua în sala proprie. Regulamentul EHF stipulează ca finala Ligii să se joace în săli de minimum 3.000 de locuri, iar Sala Sporturilor "Traian" are doar 1.800 de scaune. Dacă Sala Sporturilor din Craiova va fi terminată pînă la finală, Oltchim va juca la Craiova şi nu în Sala Polivalentă din Bucureşti, cum s-a întîmplat sezonul trecut.

Alte cinci românce
În afară de jucătoarele de la Oltchim, cinci handbaliste române vor mai evolua în Liga Campionilor la alte formaţii: Cristina Vărzaru şi Carmen Amariei, la Viborg, Oana Şoit, la Itxako, Adina Tuvene, la Toulon, şi Aurelia Brădeanu, la Gyor.

Mingea oficială
"Stabil Champ" este din acest sezon mingea oficială a Ligii Campionilor, varianta feminină. Băieţii au încercat această inovaţie a celor de la adidas încă din sezonul trecut. Este o minge special creată pentru cea mai tare competiţie inter-cluburi. Ea este făcută din spumă de poliuretan şi poliester. În magazine ea costă 70 de euro.

Mare, foarte mare
Trofeul Ligii Campionilor la handbal feminin este cel mai mare dintre toate cele care se oferă în Ligă, indiferent de sport. "Cînd l-am ridicat prima dată în braţe, am simţit că-l scap. Noroc că erau colegele lîngă mine şi m-au ajutat", a declarat Vărzaru. Extrema de la Viborg a intrat cu totul în el sezonul trecut, după ce l-a cucerit la Bucureşti în dauna Oltchimului.

Grupa A
Viborg HK (Dan)
Dinamo Volgograd (Rus)
Buducnost Podgorica (Mun)
IK Savehof (Sue)

Grupa B
Hypo Viena (Aut)
HC Leipzig (Ger)
Itxako Estella (Spa)
DVSC Debrecen (Ung)

Grupa C
Oltchim Rm. Vîlcea (Rom)
Larvik HK (Nor)
Toulon Saint Cyr Var (Fra)
Randers HK (Dan)

Grupa D
ETO Audi Gyor (Ung)
Krim Ljubljana (Slo)
Podravka Koprivnica (Cro)
Zvezda Zvenigorod (Rus)

FAVORITA 1 (cotă 3,50)
VIBORG HK
- a cîştigat Liga Campionilor în 2006, 2009, 2010. A mai jucat finala în 1997 şi 2001. A cîştigat Cupa EHF în 1994, 1999, 2004
- e cea mai bogată echipă din handbalul feminin european, danezele avînd un buget de 3,5 milioane de euro
- are în lot nu mai puţin de 13 internaţionale, cele mai multe din Germania (4), România (2), Danemarca (2) şi cîte una din Austria, Suedia, Tunisia, Norvegia şi Muntenegru
- cel mai mare contract: Grit Jurack 250.000 de euro / sezon

FAVORITA 2 (cotă 4,50)
OLTCHIM RM. VÎLCEA

- finalista Ligii Campionilor în 2010. A mai ajuns în semifinale în 2009
- are un buget de 2,5 milioane de euro, cel mai mare din Estul Europei
- are în lot 13 internaţionale române şi cîte una din Turcia, Ungaria şi Ucraina
- cele mai mari contracte: Yeliz Ozel, Cristina Neagu, Ionela Stanca 100.000 de euro / sezon

FAVORITA 3 (cotă 5,50)
LARVIK HK

- semifinalista Ligii în 2010 nu a jucat niciodată finala. A cîştigat Cupa Cupelor în 2005 şi în 2008
- cea mai titrată echipă norvegiană, are un buget de 2,5 milioane de euro
- nu mai puţin de nouă jucătoare, campioane olimpice şi europene cu "naţionala" Norvegiei, evoluează la Larvik
- cele mai mari contracte: Gro Hammerseng, Katja Nyberg 150.000 de euro / sezon

FAVORITA 4 (cotă 5,50)
ETO AUDI GYOR

- finalista Ligii Campionilor în 2009. E cea mai ghinionistă echipă din handbal: a jucat şase finale de cupă europeană şi nu a cîştigat nici una
- campioana Ungariei are un buget de 2 milioane de euro / sezon
- forţa echipei e dată de handbalistele străine, norvegianca Lunde, românca Brădeanu, brazilianca Amorim şi austriaca de origine română Spiridon, dar şi de cele mai valoroase jucătoare din Ungaria, trio-ul Gorbicz-Palinger-Verten
- cel mai mare contract: Katrine Lunde Haraldsen 150.000 de euro / sezon

VEDETE
Grit Jurack (Viborg)

Cea mai valoroasă handbalistă germană din toate timpurile, Grit Jurack (33 de ani) e considerată cel mai bun inter dreapta din lume. Golgeterul Ligii Campionilor în 2009, cu 113 goluri marcate, Jurack a jucat sezonul trecut doar în semifinale şi în finală, în luna martie devenind mamă. Joacă la Viborg de 7 sezoane.

Cristina Neagu (Oltchim)
La 22 de ani, Neagu e considerată de mulţi cea mai valoroasă handbalistă din lume la ora actuală. A primit titlul de cea mai bună tînără jucătoare din lume în 2009, dar a confirmat şi la senioare, la Oltchim şi la echipa naţională. Îşi doreşte să cîştige cu Oltchim Liga Campionilor, mai ales că anul trecut, la primul ei sezon în Ligă, a jucat finala.

Cecile Leganger (Larvik)
Este unul dintre cei mai valoroşi şi experimentaţi portari din lume. Cecile Leganger (35 de ani) a cîştigat cu "naţionala" Norvegiei titlul european şi mondial, dar şi bronzul olimpic. A fost desemnată cel mai bun portar la patru ediţii de Campionate Mondiale şi la două Europene. A cîştigat cu Slagelse de trei ori Liga Campionilor. Desemnată de federaţia internaţională cea mai bună handbalistă din lume în 2001.

Anita Gorbicz (Ungaria)
E genul de handbalistă care încîntă pe teren. Aproape la fiecare turneu final la care a participat cu "naţionala" Ungariei, a fost aleasă invariabil în echipa ideală. Joacă la Gyor de la 10 ani, dar nu a cîştigat nici un trofeu european. În 2005 a fost desemnată de IHF jucătoarea anului. E unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi ungari din toate timpurile, cîştigînd o jumătate de milion de euro pe an numai din contractele de publicitate.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Diverse
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Stranieri
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (3)
vioh
vioh  •  07 Octombrie 2010, 10:18

Anul asta favorita cred ca este Larvik. A adus patru jucatoare de nivel mondial(Hammerseng, Nyberg, Leganger si Riegelhuth) si a pastrat lotul de anul trecut. De la Viborg a plecat Bojana Popovic asa ca avionul are doar motor pe dreapta(Jurack).Cit despre Oltchim , venirile nu rup gura tirgului si in plus nu stiu daca s-au vindecat de vechea meteahna aceea de a gestiona precar momentele cheie.

mozacu
mozacu  •  07 Octombrie 2010, 09:38

bafta multa Oltchim! avem sanse mai mari anul asta cu acest antrenor maghiar...cu siguranta Kovacs e peste Radu Voina. in general, in sportul romanesc ar fi bine sa fie cat mai multi antrenori straini care vin cu alta mentalitate, alte metode de antrenament. la mai multe articole de genul asta despre handbal.

kameleonu
kameleonu  •  07 Octombrie 2010, 09:29

asta da articol despre handbal..bravo..la mai multe

Vezi toate comentariile (3)
Comentează